duminică, 11 mai 2025

Πατάτες φούρνου με Πράσα-Patátes foúrnou me Prása-Cartofi la cuptor cu praz

Πατάτες φούρνου με Πράσα-Patátes foúrnou me Prása-Cartofi la cuptor cu praz
Această rețetă în stil mai rustic este o versiune aromată și ușor dulceagă  datorită prazului și roșiilor, și are o aromă caldă, perfectă pentru o masă de familie și cu influențe din bucătăria tradițională a Greciei de nord. Este perfectă pentru o masă de familie.

Aveți mai jos două variante.

 

Ingrediente: 800 gr. cartofi noi (curățați în funcție de mărime tăiați în bucăți mai mari), 2-3 fire de praz (tăiate rondele groase), 1 ceapă roșie (tăiată solzi), 2 roșii mari (bine coapte-tăiate cuburi) sau 200 gr. roșii în bulion zdrobite, 2 căței de usturoi (zdrobiți), 80 ml. ulei de măsline, 1 linguriță zahăr brun (ajută la echilibrarea acidității roșiilor), 1 linguriță pastă de roșii ( pentru un gust mai intens), sare marină neiodată, piper  negru, 1/2 linguriță scorțișoară (pentru un gust autentic grecesc), apă cât să acopere pe jumătate legumele, pătrunjel creț tocat sau mărar pentru servire.

 

Mod de preparare: Căliți ceapa și prazul în ulei de măsline 5-6 minute, până devin moi și ușor aurii. Adaugați usturoiul, pasta de tomate și zahărul, amestecând 1 minut, apoi adaugați roșiile cuburi sau zdrobite. Fierbeți sosul 5 minute. Într-un vas  pentru cuptor, puneți cartofii și turrnați sosul cu prazul peste ei. Adaugați apă cât să acopere jumătate din conținut. Condimentați cu sare, piper și un praf de scorțișoară. Acoperă cu hârtie de copt și folie de aluminiu și coaceți la 180°C. timp de 40-45 minute, apoi descoperiți și mai lăsați 20 minute până când scade sosul și cartofii se rumenesc ușor. Pentru servire presărați pătrunjel creț tocat sau mărar tocat fin.

Alăturat vă mai prezint încă o versiune consistentă și savuroasă a acestei rețete grecești Πατάτες φούρνου με Πράσα-Cartofi la cuptor cu praz, carne tocată și brânză feta dar  cu carne și brânză – un fel de mâncare complet, perfect pentru prânz sau cină.Este o combinație între mâncare de casă grecească și un gratin savuros – perfectă pentru iubitorii de preparate consistente.

 

Ingrediente:

 

800 gr. cartofi noi (sau vechi dar tăiați rondele mai groase), 300 gr. carne tocată (vită, porc sau amestec), 2 fire de praz (tăiate rondele), 1 ceapă albă (tocată mărunt), 2 căței de usturoi (zdrobiți), 150 gr. brânză feta (sfărâmată cu furculița), 100 gr. Kefalotiri ras ( pentru gratinat), 3 linguri ulei de măsline, 1 lingură pastă de tomate, 100 ml. vin alb, 1/2 linguriță oregano uscat, sare marină neiodată, piper proaspăt măcinat, 1 lingură zahăr, pătrunjel creț proaspăt tocat (pentru decor)

 

Mod de preparare:

 

A. Preparare carne: Într-o tigaie, căliți ceapa și prazul în ulei 3-4 minute. Adaugați pasta de tomate și zaharul.Amestecați. Adăugați usturoiul, apoi carnea tocată. Gătiți până când carnea își schimbă culoarea amestecând constant. Adaugați  vinul, sarea, piperul și oregano. Lăsați să scadă lichidul (8-10 min). B. Pregătire cartofi: Fierbeți cartofii/rondelele de cartofi 5-7 minute în apă cu sare, apoi scurgeți-i. C. Asamblare în tavă: Într-o tavă unsă, puneți un strat de cartofi, un strat de amestec cu carne și praz, presărați feta sfărâmată. Repetați straturile. Adaugați Kefalotiri ras deasupra, pentru o crustă aurie. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C. timp de 35-40 minute, până se rumenește frumos. Serviți cald, cu pătrunjel proaspăt deasupra și eventual cu o salată verde sau de varză.