miercuri, 15 aprilie 2020

Καϊμάκι παγωτό-Kaïmáki pagotó-Înghețată grecească Kaimaki cu mastic




Acest tip de înghețată „kaimaki”  este foarte răspândit în Grecia.  Toată lumea crede  că are gust doar de mastic, dar de fapt mai există și un alt ingredient foarte interesant: sahlep (numit salepi în greacă). Acesta provine din rădăcina unei orhidee având un gust  interesant fiind totodată și un agent de îngroșare, oferind astfel înghețatei pe lângă aromă și gust deosebit și  o elasticitate tipică pentru kaimaki.




Ingrediente : 1/4 cană pulbere pură de salepi (se poate înlocui cu amidon de porumb), 2, 1/2 căni de lapte integral, 2 -2 1/2 căni frișcă lichidă dulce nefermentată, 1,1/2 căni zahăr, 1/4 lingură pulbere mastic mărunțit bine în mojar cu o linguriță de zahăr, o felie de  coajă portocală bio, un praf de vanilie, sirop sau fistic  pentru decorare.

Mod de preparare:  Puneți grăunțele de mastiha în congelator timp de 15 minute, apoi macinați-le într-un mojar cu o linguriță de zahăr. Adăugați mastiha măcinată și sahlep într-un bol cu ​​1 cană de lapte rece. Se amestecă până nu mai există bulgări. Se toarnă laptele rămas cu smântâna dulce, vanilia și zahărul într-o oală și se pune pe aragaz la foc mediu-mic și se aduce la fierbere înceată,  agitând-se ușor. Adăugați acum laptele / mastiha / lăsați la foc mic timp de aproximativ 15 minute și continuați să amestecați până când ajunge la consistența cremei și rămâne pe lingură. Adăugați felia de coajă portocalie și luați-o de la foc. Lăsați să se răcească și puneți în frigider. Se pune peste noapte la frigider. A doua zi, turnați amestecul în mașina de înghețată și urmați instrucțiunile acesteia. Când  înghețata este gata se  transferă într-un alt vas și se dă la congelator. La fiecare oră bateți amestecul, repetând procedeul de trei ori pentru a evita formarea de cristale. Păstrați la congelator până când este nevoie. Este bine ca înainte de servire să scoateți vasul de la congelator cu ceva timp înainte, deoarece trebuie să fie de consistență mai moale la servire. Kaimaki, se servește de regulă cu sirop de vișine și fulgi de fistic sau migdale dulci și este foarte potrivită alături de o bucată de Karidopita sau Portokalopiyta.

Important de știut si memorat:
Trebuie să folosiți salep natural 100%, fără alte ingrediente adăugate sau această rețetă nu va fi perfectă. Majoritatea prefurilor de salep vândute în magazine sunt un amestec de salep cu alte ingrediente pentru a face o băutură instant (doar încălziți puțin lapte / apă, adăugați doza recomandată și băutura salep este gata). Dar acel amestec instant conține puțin salep, ceea ce nu va fi suficient pentru a îngroșa înghețata. Deci, REPET asigurați-vă că ACHIZIȚIONAȚI DOAR SALEP 100%, vândut de obicei în magazine specializate de mirodenii. Atunci când alegeți mastiha, trebuie să fiți sigur că provine din insula Chios, Grecia. Alegeți întodeauna doar lacrimi de rășină mastiha, aceasta fiind forma  naturală. O altă opțiune este uleiul de mastiha pur, dar este destul de scump. Utilizați cu măsura deoarece dacă folosiți prea mult, începe să aibă gust amar.


Spor la treabă!





   

ingrediente:

    1 lingură ulei vegetal cu aromă neutră (de exemplu ulei de floarea soarelui)

    Și o linguriță de lacrimi de cristale de rășină mastiha Chios (aproximativ 4-5 cristale de dimensiuni medii) alte opțiuni

    10 gr / 1 lingură. Salep 100% natural

    1.000 gr / 1 lt. / 1 sfert lapte integral

    250 gr / 250 ml / 8,5 fl. o. smântână grea, în jur de 35% -38% grăsime

    230 gr / 250 ml / 8,2 uncii (sau zahăr alb obișnuit, vezi notele de subsol)

    1 lingură apa cu flori de portocale (opțional, dar delicios)

instrucțiuni
Pasul 1 - Îndepărtați lacrimile de cristal de mastiha

Într-o cratiță mică se încălzește ușor 1 lingură. de ulei de floarea soarelui cu cristale de mastiha, amestecând constant până când se topește mastiha (omite acest pas dacă folosești ulei de mastiha, caz în care va fi adăugat la Pasul 4).
Pasul 2 - Spălați salep-ul

După ce mastiha s-a dizolvat, adăugați 1 cană de lapte.

Încălziți-l ușor la foc mediu și, odată ce este rece, adăugați bălăceala și amestecați cu biciul / furculița până când s-a dizolvat complet și nu mai rămâne absolut niciun fel de buline.

Se amestecă cu o spatulă de silicon până când amestecul începe să se îngroașe. Puneți deoparte.
Pasul 3 - Pregătiți baza de înghețată

Într-o cratiță mare, se toarnă laptele rămas și smântâna și se adaugă zahărul.

Se aduce la fierbere la foc mediu până la mare, amestecând constant cu o spatulă.

Îndepărtați-vă de pe căldură și, cu ajutorul unei lingurițe, începeți să turnați laptele fierbinte în amestecul cu salep, o coadă la un moment dat.

Bătați bine înainte de fiecare adăugare, răzuind bine partea inferioară și laturile în timp ce mergeți.

Nu va trebui să adăugați tot laptele, doar suficient pentru a omogeniza suficient și a-l subția la o consistență fluidă. Nu trebuie să rămână nicio bucată, doar pete care sunt în regulă.

Turnați laptele de vânzare subțire din nou în cratița mare și încălziți-l la foc mare, amestecând în permanență cu o spatulă.

Aduceți înapoi la fierbere și reduceți focul.

Lăsați-l să fiarbă 20 de minute, fără a agita, timp în care se va forma un strat gros de spumă deasupra.
Pasul 4 - Răciți baza de înghețată

Scoateți cratița de pe foc și turnați amestecul printr-o sită într-un vas mare rezistent la căldură, răzuind cratița pentru a colecta reziduurile.

Amestecați ușor timp de 7 minute cu o spatulă, pentru a ajuta la evaporarea aburului și răcirea acestuia puțin.

Puneți-l peste o baie de gheață pentru a se răci complet.

Adăugați apa cu flori de portocale și amestecați bine. (Dacă folosiți ulei de mastiha în loc de cristale, adăugați-l acum).

Puneți-l într-un bol cu ​​un capac și lăsați să stea în frigiderul peste noapte, sau până la 2 zile.
Pasul 5 - Încingeți înghețata

Transferați amestecul către producătorul dvs. de înghețată, care a fost pregătit conform instrucțiunilor producătorului.

Când o turnați în interior, aveți grijă să nu depășiți 3/4 din volumul mașinii dvs. de înghețată, deoarece se va extinde în timpul usturoiului. Rezolvarea problemelor

După ce înghețata Dondurma este groasă și pufoasă, treceți la un recipient cu capac, sigilați bine și puneți-l în congelator. Se lasă câteva ore la setat.
Depozitare pe termen lung

Înghețata făcută la domiciliu îngheață tare, deci trebuie înmuiată înainte de servire. Transferați la frigider și lăsați aproximativ 30 de minute.
Sugestii de servire

În Grecia, înghețata Dondurma se servește cu conserve de vișine deasupra sau pliate. De asemenea, este perfect atunci când este asociat cu baklava sau prăjitură, orice fel de prăjitură de nuci sau fructe. În imagine l-am asortat cu o simplă prăjitură cu nucă.
Note despre ingrediente:

Zahărul Demerara este o varietate de zahăr crud de trestie și conferă adâncime de aromă. Puteți folosi orice fel de zahăr crud din trestie, atât timp cât are culoare maro deschis.

De asemenea, zahărul alb obișnuit funcționează bine, deși nu ajută la crearea aromei.