luni, 16 decembrie 2019

Diverse salate cu nume foarte cunoscute, dar rețetele altfel decât le știm

Toată lumea cunoște și prepară rețetele pe care le voi descrie mai jos, dar sub numele cunoscut se află cu totul alte rețete.



Adevăruri despre așa zisă salată de vită (bœuf)



Versiunea originală a acestei salate cunoscută în Romania ca salata de boeuf este de fapt cunoscută ca salată rusească și a fost inventată în anii 1860 de către un bucătar de origine belgiană  Lucien Olivier, bucătarul restaurantului Hermitage, unul dintre cele mai celebre restaurante din St. Petersburg. Rețeta exactă - în special cea a dresing-ului - a fost un secret păzit cu zel de Olivier, dar se știe în mare că această salata conținea carne de cocoș sălbatic, limbă de vițel, caviar, salată, cozi de raci, capere și carne de rață afumată,  posibil ca rețeta să aibă variații sezoniere. Dresing-ul folosit de Olivier era un tip de maioneză, obținut cu oțet de vin francez, muștar și ulei provenit de măsline. O variantă însă mai slabă calitativ este cea făcută de un Ivanov, ucenic de-al lui Olver care a crezut că fură rețeta  dar s-a înșelat. Această copie neconformă este salata  столичный, -Stolichny sau салат столичный-Salata Capitalei.Se bănuiește că rețeta originală nu conținea cartofi. Dacă doriți să încercați să recreați versiunea originală a lui Olivier, al cărei secret l-a dus bucătarul în mormânt, mergeți la cumpărături sau la vânătoare pentru carne de cocoș sălbatic, crne afumată de rață și raci , dar probail că tot nu veți nimeri rețeta originală. Această salată este răaspânndită astăzi în toată lumea sub diverse nume și cu felurite rețete . In zona Balcanilor este cunosctă ca salată rusească, varianta grecească nu are carne , în Romania o cunoaștem ca salată de boeuf, cehii au botezat-o bramborový salát-Salată de cartofi, spaniolii o cunosc ca -Ensaladilla rusa, în Iran este cunoscută ca Salată Oliver și se face de obicei cu cartofi, ouă, castraveți murați, morcovi, carne de pui, mazăre și maioneză.

Dar adevărata sala de boeuf este următoarea: se prepară

cu carne de vită fiartă în bulion, tăiată cubulețe și amestecată cu morcovi, cartofi, murături, ceapă roșie,capere și o vinegretă de muștar.
La fel ca la așa cunoscută la noi ca salată orientală, a cărei origini nu are legătură cu Orientul, deoarece cartoful ingredient principal  nu este specific  orientalilor, el provenind din America fiind adus în Europa de  spanioli. O variantă clasică în opinia mea conține doar cartofi, ouă, ceapă, măsline+ bineînteles un deresing și mirodenii după gust.Dar despre această salată mai pe larg va urma în curând