duminică, 21 noiembrie 2010

Gigantes tou fournou (fasole gigant la cuptor)

Ingrediente:
 



1/2 kg. fasole uscată gigant, 3-4 tulpini țelină, 3 cepe roșii tăiate inelușe, 4-5 roșii cărnoase tăiate cubulețe, 1 lingură pastă tomate,sare piper după gust, 1/2 linguriță boia iute sau un vârf de pastă de ardei iuți, o lingură zahăr, 5 -6 roșii uscate la soare, 2 morcovi tăiați rondele, o legătură de pătrunjel tăiată mărunt și una de mărar, 250 gr. feta .

Mod de preparare:

 
Se lasă cel puțîn 12 ore la înmuiat fasolea după care se fierbe în trei ape (doar prima apă poate să fie rece restul să fie fierbinți) cu câte un vârf de linguriță de bicarbonat dar nu de tot deoarece o să mai fiarbă și cât stă la cuptor. Se călește ușor ceapă într-o tigaie cu puțîn ulei de măsline, se adaugă tulpinile de țelină tocate  și se mai ține pe foc un pic.În oală de pământ pe care o vom bagă la cuptor se răstoarnă ceapă și țelină se pun roșiile tăiate cubulețe, roșiile uscate tăiate in bucăți, pastă de tomate, boiaua ,zahărul ,sarea și piperul, morcovii, pătrunjelul (doar o parte) și mărarul și bineînțeles fasolea. Se amestecă bine , se pune o parte din  ultima zeamă in care a fiert fasolea cât să fie acoperită compoziția și se da la cuptor cu capacul pus 1 ora și jumătate, cu atenție că dacă mai este nevoie de zeamă se mai adaugă la mijlocul perioadei și la sfârșit. Când este gata se adaugă restul de pătrunjel și brânză feta tăiată cubulețe, se amestecă ușor să nu se sfărâme  și servește cu murături.

Kali Orexi!

Mansaf (mancare iordaniana)

Ingrediente:
2-3 cani de orez,450 gr mix de  migdale, nuci, fistic, kaju, arahide, alune ,1.5 kg amestec carne de pui taiata bucatele si carne de vitel sau vaca,berbec sau miel -taiata bucatele, 0.750kg carne tocata de oaie berbec sau miel 1/2 kg iaurt,condimente :7 spices,chimen pudra,menta maruntita,curry,zeama de la o lamaie sare si piper dupa gust, unt sau ulei de masline pentru calit.


Mod de preparare:
Carnea de pui, vitel sau vaca si berbec sau miel se fierbe (intai punem la fiert carnea care fierbe mai greu) cu condimentele,pana se inmoaie apoi se caleste in putin unt sau ulei de masline, iar carnea tocata se prajeste (caleste) usor cu putine condimente la alegere de mai sus +scortisoara si nucsoara proaspat rasa si se adauga la sfarsit o ceasca din zeama carnurilor fierte si se lasa sa scada. In acest timp fierbem foarte bine orezul , adugam in zeama de fierbere si supa rezultata de la fierberea carnurilor. Se prajeste mixul de  migdale, nuci, fistic, kaju, arahide alune in putin ulei de masline dupa care se aseaza pe fundul unui vas de lucru dupa care se pun straturi succesive de orez si carne bucati si carne tocata. La sfarsit rasturnam intr-o tava intinsa astefel ca alunele vor ajunge deasupra.
Se serveste cu crema de  iaurt-Labneh, Ayran -iaurt cu menta si salata de legume sau verde.

Pofta Buna!