luni, 14 aprilie 2025

Μελιτζάνες με Ρεβύθια στο Φούρνο-Melitzánes me Revýthia sto foúrno-Vinete cu naut la cuptor

Μελιτζάνες με Ρεβύθια στο Φούρνο
Postul nu înseamnă neapărat alegeri limitate pe masă. Dimpotrivă, poate fi o oportunitate de a descoperi rețete noi, creative, care vor impresiona chiar și pe cei mai pretențioși. Astăzi, am o rețetă excelentă care combină vinetele, cu năut dar și cu brânză feta, creând un preparat bogat și sățios. Vinetele, una dintre cele mai îndrăgite legume din bucătăria mediteraneană, întâlnesc năutul hrănitor într-un preparat care îmbină aromele tradiționale cu un mod modern de gătit. Adăugarea de brânză feta la final oferă o notă sărată minunată care completează perfect preparatul. 

Sfaturi pentru o execuție perfectă: Puteți înmuia năutul cu o seară înainte pentru rezultate mai bune./ Adăugarea de oțet balsamic oferă o aromă dulce-acrișoară specială, care se echilibrează perfect cu brânza feta.Servire și Garnituri: Acest fel de mâncare poate fi servit ca masă principală cu pâine proaspătă sau ca salată copioasă. Pentru o masă completă, o puteți combina cu: salată verde proaspătă, pâine integrală, orez basmati.

 

Ingrediente:  2 vinete mari (care sunt ferme și strălucitoare, cu o culoare violet strălucitor), 300 gr. năut (fiert în prealabil),  2 linguri pastă de tomate, 200 gr. roșii cherry-tăiate în jumătate, 2 roșii cărnoase date pe răzătoare, 2 căței de usturoi-tocați, 1 ceapă mare albă- tocată, 1 pic de oțet balsamic, 5 linguri ulei de măsline extravirgin, sare marină neiodată si piper mozaic proaspăt macinat, ½ linguriță cumin (chimion), ½ linguriță boia dulce afumată, ½ linguriță de cimbru uscat, pătrunjel creț proaspăt- tocat pentru servire, puțină brânză feta pentru topping.

Mod de preparare:

A.Preparare vinete: Într-o tavă de copt, amestecați vinetele tăiate cubulețe ( scurse în prealabil) cu jumătate din uleiul de măsline, oțetul balsamic, sare și piper. Coaceți în cuptorul preincalzit la 180°C. timp de 15 minute, pana se inmoaie putin.

B. Adăugați ingredientele rămase: Scoateți tava din cuptor și adăugați năutul ( prefiartă), ceapa, usturoiul, roșiile cherry, roșiile rase, pasta de roșii, condimentele și uleiul de măsline rămas. Amestecați bine.

C. Coacerea: Acoperiți cu foaia de copt și peste cu folie de aluminiu și coaceți la 180°C. timp de 40 de minute.

D. Finalizare: Se scot folile, se presară deasupra branza feta și se dă la cuptor încă 5-10 minute până se topește ușor.

 

Servire: Se adaugă patrunjelul tocat și se servește fierbinte.

Spor la treabă și poftă bună!

Pasta al Limone-Paste cu lămâie

Această rețetă de paste cu lămâie, făcută cu ingrediente simple mai puțin de 10, este o cină delicioasă  gata în 20 de minute! Untul, parmezanul și apa în care au fiert pastele plină de amidon creează sosul mătăsos al acestor paste. Spaghetele sunt alegerea mea de top. Ar funcționa și alte paste lungi precum linguine. Untul – creează baza bogată a sosului. Usturoiul – adaugă o aromă savuroasă. Provolone – îngroașă sosul și adaugă aromă sărată. Parmezan/Pecorino proaspăt ras sunt variante dacă nu aveți provolone la îndemână. Coaja și sucul de lămâie – ingredientele vedete ale acestei rețete! Coaja infuzează sosul cu  aroma sa de citrice. Sucul adaugă o tentă acidulată. Ierburile proaspete – cum ar fi pătrunjelul sau busuiocul  dau nota finală de tentă proaspătă și aromată. Bineînțeles sare și piper – pentru a face să iasă toate aromele! 

Sfat: Dacă sosul de lămâie devine prea gros sau începe să se aglomereze, adăugați mai multă apă pentru paste după cum este necesar.

Asezonați după gust cu sare, piper și mai mult suc de lămâie. Decorați cu mai multă coajă de lămâie și busuioc proaspăt sau pătrunjel și serviți!

Ingrediente pentru două persoane: 180 gr. spaghete, 3 linguri de unt nesărat (taiate felii),  coaja rasă de la trei lămâi bio ( inclusiv pentru garnitură), 2 căței de usturoi-tocați, 1 cană de  Provolone proaspăt ras ( inclusiv pentru servire),  suc  proaspăt stors de la două  lămâi, sare marinp neiodată și piper negru proaspăt măcinat, pătrunjel creț proaspăt și frunze de busuioc tocate, pentru ornat.

Mod de preparare: Într-o oală mare cu apă și sare care a dat în clocot pregătiți pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, gătind  al dente. În ultimele minute, rezervați o cană de apă de gătit pentru mai târziu.    

Cu câteva minute înainte ca pastele să fie gata, adăugați untul într-o tigaie mare la foc mediu. Încălziți până face spumă, apoi  reduceți focul la mic și  adaugați coaja de lămâie și usturoiul. Gătiți, amestecând, timp de 1 până la 2 minute. Luați de pe foc dacă pastele încă se gătesc.

Când pastele sunt al dente, folosiți cleștele pentru a le transfera din oală în tigaia cu amestecul de unt. Adăugați ½ cană de apă de la fierbere și gătiți la foc mic, amestecând până se formează un sos care îmbracă ușor pastele. Adăugați apoi jumătate din cantitatea de brânză și amestecați pentru a se încorpora. Opriți focul și adăugați sucul de lămâie și brânza rămasă și amestecați din nou, amestecând până când sosul este omogen. Dacă devine prea gros sau aglomerat, adăugați mai multă apă. Asezonați după gust cu sare, piper și mai mult suc de lămâie. Ornați cu mai multă coajă de lămâie și pătrunjel și busuioc proaspăt. Serviți cu mai multă brânză.

Spor la treabă și poftă bună!