miercuri, 13 mai 2020

Μοσχαράκι με αρακά και καρότα-Moscharáki me araká kai karóta-Vită cu morcovi și mazăre



Este primăvară și mazărea în grădină începe să se coacă, iar morcovii deja sunt măricei. Deci este timpul să postez o rețetă de sezon cu mazăre și morcovi. Mazăre proaspătă din grădină și  morcovi fragezi asezonați cu mărar proaspăt care este foarte  aromat, într-o  combinație cu carne de vită sau  miel și poate chiar și pui face acest preparat de duminică delicios și festiv. Poate și cu niște  cartofi crocanți bine prăjiți alături. Dar să trecem la treabă.

Ingrediente: 0,500- 0,600 kg.  kg. carne de vițel tăiată în bucăți mici ( dar o bucată mai fragedă) sau corespunzător carne de piept de pui dezosat și fara piele, 1 ceapă uscată de preferabil din cea albă că este mai dulce, 2-3 căței de usturoi, 3-4 fire de ceapă verde și 2 de usturoi verde, 100-120 ml. (aproximativ jumătate de cană) cu ulei de măsline extravirgin, 450-500 gr. mazăre, 3-4 morcovi mijlocii, 300-400 gr. roșii cherry ( eu le am în congelator, dar puteți să folosiți și roșii din conservă, o legătură mare de mărar proaspăt, sare și piper după gust, 3 cartofi noi mai măricei tăiați în sferturi, o linguriță miere cimbru,opțional 100 ml. vin roșu

Mod de preparare: la început  înăbușim cu ceva ulei de măsline ceapa și usturoiul un picuț cu o linguriță de miere de cimbru. Adaugați apoi și carnea și perpelim bine pe toate părțile, rapid fără să ardem. |Dați un praf de sare și piper iar când își schimbă culoarea și se absoarbe tot lichidul, stingeți cu vin sau apă. Gătiti la foc mediu, adăugând puțină apă ori de câte ori este nevoie. După 30-40 de minute, se adaugă mazărea, morcovii, ceapa verde tocată, usturoiul verde tocat și încă puțină apă dacă este nevoie. Se mai fierbe aproximativ 10 minute după care se pot adăuga roșiile mărunțite gătind  la foc mediu până când bucățile de roșii s-au fiert după care putând adăuga și cartofii, mărarul tocat  continuând gătirea pentru  aproximativ încă 10 minute, adăugând la nevoie și lichid.

Spor la treabă și poftă bună!