marți, 16 ianuarie 2024

Σουφρα με κρεμα λεμονιου & φρουτα του δασους-Soufra me krema lemoniou kai frouta tou dasous -Plăcintă creață grecească cu cremă de lămâie și fructe de pădure


Soufra (“Σουφρα”) este plăcintă grecească cu cremă ușoară de lămâie și fructele pădurii. Este un dulce unic, îndrăgit atât de tineri, cât și de bătrâni ! Între foile care arată ca o țesătură plisată, puteți totuși să puneți orice din imaginația și pofta dvs., cum ar fi căpșuni proaspete, migdale rase și prăjite, chiar și Nutella. Este un preparat usor de făcut, cu puține ingrediente, original și unic la gust! Foile de fillo unse cu unt sunt așezate în straturi rotunde într-o formă de copt. După ce ați copt mai întâi foile, turnați amestecul de cremă peste acestea. Coaceți din nou până când devine aurie și se rumenește frumos. Acoperiți cu zahăr pudră, scorțișoară, nuci și fistic. Aceasta este o rețetă pe care trebuie să o salvați și să o savurați!


Ingrediente pentru o tavă de copt de 30 cm.:  un pachet de 750 gr. foi grecești, 800 gr. smântână, 300 gr. zahăr granulat, 6 ouă, 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon sau 1 linguriță extract de vanilie, coaja rasă de la 3 lămâi sau lime bio, 250 gr. fructe de padure proaspete (zmeură+afine) sau congelate, 300 gr. unt nesarat, zahăr pudră scorțișoară, (facultativ nuci și fistic) pentru decor

Mod de preparare: Înainte de a începe rețeta, scoateți foile  din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei. Preîncălziți cuptorul la 180 gr. C. Într-o cană mare sau un castron adânc, amestecați smântâna, zahărul, ouăle, vanilia și coaja de lămâie cu un tel până se omogenizează și lăsați deoparte. Pe o suprafață curată întindeți o foaie  cu partea îngustă spre dvs. Ungeți cu unt și puneți o altă foaie deasupra. Cu ajutorul degetelor, îndoiți foaia ca un pliu de pe cele două margini și apoi rulați-o și așezați-o în centrul unei tavi rotunde cu diametrul de 30 cm. Continuați cu restul foilor, împăturiți-le ca un pliu, asezand-le langa foaia centrala, astfel încât să arate ca un trandafir și să umple toată tava. Ungeți cu unt topit și coaceți timp de 15 minute sau până se rumenesc ușor.  Dupa coacerea foilor se toarna uniform crema și apoi se întind fructele de pădure, împingând câteva și între foi. Transferați tava din nou în cuptor și coaceți încă   aproximativ 30 de minute, până când suprafața este aurie. Scoateți din cuptor și lăsați să se racească 10 minute înainte de a pudra cu zahăr pudră și scorțișoară.

În timpul celei de-a doua coaceri soufra se poate umfla. Imediat ce iese din cuptor se va "aseza" însă fiți fără grijă.

Spor la treabă și poftă bună!