vineri, 16 septembrie 2022

Μικρά αμυγδαλωτά με φλούδα μανταρινιού -Mikrá amygdalotá me floúda mantarinioú-Macarons cu coaja de mandarină

Macarons  cu coaja de mandarină

Este un desert preferat de multă lume în Corfu dar și în Chios. Se poate face și cu coajă de portcală dar mai bune ies cu cea de mandarină. A apărut din nevoia de a nu arunca nimic dar și din cea de a produce ceva extraordinar. să vedeți ce frumos vă va mirosi casa 
a mandarină și migdale când le veți face.

Ingrediente: 7-8 mandarine bio întregi, numai coaja ( aproximativ 300 gr., sucul de la o mandarină, 250 gr. zahăr, 250 gr.  migdale pisate, puțin coniac sau  lichior de citrice, sau chiar și  tsipouro,  puțină nucă de cocos rasă amestecată cu pudră de migdale și zahăr (se potrivește și zahărul brun, dar acesta va da o notă ușor diferită gustului, în timp ce zahărul alb lasă clare aromele de mandarine să iasă în evidență) pentru împachetare.

Mod de preparare: Curățăm mandarinele, și  punem cojile peste noapte în apă. Dacă reușim, schimbăm apa de câteva ori. A doua zi le punem într-o oală cu apă proaspătă și de indata ce încep să fiarbă,  le scurgem într-o strecuratoare, după care le punem la loc în oală, le acoperim din nou cu apă și le lăsăm să fiarbă cât e nevoie să se înmoaie ( 10-15 minute). Din nou se pun în strecurătoare să se scurgă complet și să se racească, după care le zdrobim în blender, adăugând și zeama unei mandarine. Le punem apoi  în oală împreună cu zahărul, adăugând o jumătate de ceașcă de apă și le dăm  la foc mediu.  Amestecăm constant cu o lingură de lemn. Se adaugă coniacul/lichiorul, se lasă să se evapore, iar de îndată ce începe să se îngroașe se adaugă migdalele măcinate. Continuam să amestecăm cu lingura  bine până se fac putin migdalele. Toată această etapă de la început pâna la final nu va dura mai mult de 15 minute. Scoateți  de pe foc și lăsați să se răcească puțin amestecul. Când amestecul se răcește, formăm bile mici pe care le tăvălim una câte una în zahar granulat, amestecat cu pudră de migdale și cu nucă de cocos rasă, pentru a le da o crustă frumoasă. ( Pentru ca amestecul să nu se lipească de palme, din când în când udați mâinile cu apă). Nu le acoperiți, dar dați-le la frigider.

Spor la treabă!