luni, 10 ianuarie 2022

Ελληνικό κέικ, πολύ αφράτο με πορτοκάλια-Ellinikó kéik, polý afráto me portokália - Chec grecesc foarte pufos cu portocale

Ingrediente: 2 ouă+1, 550 gr. de făină, 500 de gr. de portocale sau clementine felii sau amestec mai bine, 16 gr. de drojdie proaspătă (se poate folosi ca înlocuitor  praf de copt aproximativ 7 gr.), 60 de gr. de zahăr (în funcție de cât de dulce doriți puteți mări cantiatea sau reduce spre zero), coajă rasă de portocală bio, 1 lingură de unt mai moale (nesărat), un pic de sare, un pic de lapte, cremă de roșcove eco cu alune de pădure, tahini cu miere sau tahini cu portocale pentru umplere, miere pentru finisaj și fistic pisat.

 

Mod de preparare: Punem portocalele, ouăle, drojdia și zahărul într-un blender și amestecăm  5 minute sau până se face. Răsturnăm într-un castron mare printr-o sită, ajutând cu o spatulă. Adăugăm coaja rasă de portocală după care începem să adăugăm în valuri făina, amestecând cu o spatulă constant, ca să nu facem cocoloașe. Adăugăm și sarea. Spre sfârșit adăugăm și untul care trebuie să fie molicel. Continuăm cu făina până o terminăm. Acoperim vasul, cu folie alimentară și dăm la cald pentru cel puțin o oră ca să crească un pic. După acest timp, luăm vasul de la cald, ungem o planșetă cu puțin ulei, ungem și mâinile la fel și facem 5-6 bile din aluat de măsură egală. Le așezăm una, lângă alta, într-un vas de copt tapetat pe toată suprafața cu unt si faină. Acoperim din nou și dăm din nou la cald pentru o oră. Când a trecut timpul și aluatul a crescut, ungem pe deasupra, cu o pensulă, cu un ou amestecat cu puțin lapte. Cu un cornet de bucătărie introducem în mijlocul fiecărei bile după preferință: cremă de roscove eco cu alune de pădure, tahini cu miere sau tahini cu portocale. Dăm la cuptorul încins la 180 gr. C pentru 40-45 minute sau până este gata.Facem testul cu scobitoarea înainte de a scoate din cuptor, după care, cât este cald cu o spatulă desfacem de pe marginea vasului și răsturnăm pe un platou plat, după care din nou pe alt platou. Cu o pensulă ungem cu miere și presărăm fistic.

 

Spor la treabă și poftă bună!