Există mai multe istorii despre denumirea acestui preparat.Una dintre ele datează preparatul în Imperiul Otoman din secolul
al XVI-lea, în timpul domniei lui Yavuz Sultan Selim. Într-o excursie în orașul
Antep (astăzi Gaziantep în Turcia), sultanul a fost întâmpinat cu această
delicateță locală delicioasa de vinete, iaurt și cu carne de miel/vacă .
Sultanului Selim i-a plăcut atât de mult felul de mâncare că a întrebat: "Cine
este" mâna blândă "(" eli nazik "în turcă) care a făcut asta?"
Povestea spune că numele "ali nazik" a rămas de atunci.O altă poveste spune că numele a fost adoptat din vechea
limbă turcă otomană, unde "ala" înseamnă "frumoasă" și
"nazik" înseamnă "mâncare". De-a lungul secolelor, acest
lucru sa îndreptat către "ali nazik" (În turca modernă "nazik"
înseamnă "politicos", astfel înțelesul ar fi " politicosul Ali").
În mod
tradițional, la preparatul Ali Nazik se folosesc bucăți de miel de miel/vacă gătite
în sos, dar puteti folosi si carne tocată dar atunci veti folosi mai putin lichid.
Ingrediente:
- Pentru piureul de vinete și iaurt:4 vinete medii, 4 ardei Kapia,1 rosie,300 gr. iaurt 10%,2 capațâni de usturoi, zdrobite,30 ml / 2 linguri ulei de măsline,sare marină neiodată și piper negru după gust.
- Pentru prepararea cărnii: 500 gr. bucăți mici de miel/vită ,4 cepe medii, tocate mărunt,câteva boabe de piper , câteva cuisoare,o frunză de dafin , 1 lingură pastă de tomate, 2 roșii măricele tăiate cubulețe, 2 ardei grași tăiați fâsii,30ml / 2 linguri. ulei de masline,sare și piper negru după gust,pătrunjel vreo două legături mari, un ardei iute, 1/4 linguriță de pudră chimen.
- Orez pentru garnitură pregatit după cum știți

Mod de preparare:



Inainte de servire se incălzește piureul de vinete, dupa care așa cald se răstoarnă peste iaurt și se amestecă bine.
Se pune pe farfurie un pat de vinete amestecat cu iaurt , deasupra carnea si langă orezul fiert și condimentat cu curcuma.