duminică, 5 aprilie 2020

Αφράτο παντεσπάνι με άρωμα πορτοκαλιού-Afráto pantespáni me ároma portokalioú/ lemonioú-Pandișpan grecesc cu portocale/lămâie



παντεσπάνι
este un pandișpan cum îi spunem noi românii. Siropul pentru acest tort este ceea ce îl transformă dintr-un simplu burete în ceva mai mult. m nou pe româneste foarte simplu, cu aromă de portocale, foarte ușor și pufos, care este apoi îmbibat cu un sirop infuzat de portocale. Grecii adoră prăjiturile îmbibate cu sirop! Mai puțin popular poate decât karydopita (prăjitura grecească cu nucă), cred că παντεσπάνι ar trebui să primească cu adevărat mai multă apreciere. Este preparat fără lactate, conține ingrediente simple și ieftine. Adăugarea de apă de floare de portocal este opțională. Dacă vi se pare că iubiți însă acest ingredient, nu ezitați să adăugați. Puteți utiliza, cât mai mult din sirop doriți, în funcție de cât de dulce și de siropat doriți să fie rezultatul final. Țineți cont că la această rețetă siropul  este cel ce îl transformă dintr-un simplu pandișpan în ceva mult mai mult. 
În această rețetă folosesc crema de tartru care  este hidrogenotartatul de potasiu, o sare acidă găsită în mod natural în struguri. În producția de vinuri, forma sa de sedimente se găsește de-a lungul pereților interiori ai butoaielor de vin ca o crustă cristalizată. În coacere, crema de tartru servește ca agent de înmuiere în pulberi de copt. Când faceți bomboane sau glazura, cremă de tartru va da o textură mai cremoasă. De asemenea, va adauga volum la albușurile de ou. Se poate înlocui însă utilizând praful de copt.



Pentru această rețetă vă recomand o tavă rotundă de 22 cm.

 A. varianta portocale

Ingrediente: 6 ouă separate albușuri de gălbenușuri,  1/4 linguriță (1ml) cremă de tartru,  1 cană (250gr.) zahăr granulat, 2 linguri (30 ml) de coajă de portocală rasă, 1 cană (250 gr.) făină , 1/4 linguriță  sare, 1 vârf de cuțit vanilie pudră,  1 lingură (15 ml) praf de copt;    Pentru sirop: 1 1/2 căni (350 ml.) apă, 1 1/2 căni (350 gr.) zahăr, 1 băț de scorțișoară, 1/3 cană (80 ml.) suc de portocale proaspăt stors, 1/2 linguriță (2 ml) apă de floare de portocal opțional.


Mod de preparare:

Pregătiți-vă siropul combinând toate ingredientele într-o cratiță. Aduceți la fiert și apoi reduceți căldura la mediu. Lăsați să fiarbă încet aproximativ 15 minute și apoi dați alături să se răcească.    Preîncălziți cuptorul la maxim. Pregătiți vasul rotund de aprox 22 cm., stropindu-l cu o cantitate mică de ulei vegetal sau spray de gătit. Într-un bol mare, combinați albusurile cu crema de tartru și bateți până se formează vârfurile dure. Dați apoi alături. În alt bol batem gălbenușurile de ou, zahărul și coaja de portocală. Când acest lucru este bine amestecat împreună, încorporați încet albusurile batute și amestecați pentru a se combina. Într-un al treilea bol combinați și amestecați împreună făina, sarea, vanilia și praful de copt. Adăugați acest amestec de făină în vasul care conține ouăle și amestecați bine până când sunt combinate,uniform.
Turnați amestecul în vasul pregătit, dați la cuptor în zona de mijloc și coaceți  pentru 40 - 45 minute (sau în funcție de cuptor, testarea se face cu scobitoarea sau un pai care trebuie sa iasă curate). Când este gata se scoate din cuptor, se lasă la odihnă 5 minute, după care se taie, chiar în vas în bucăti romboidale potrivite ca dimensiune. Turnați acum siropul răcit peste tortul încă cald, asigurându-vă că saturați fiecare parte a tortului. Lăsați-l să se răcească complet și serviți.


B. varianta lămâie


Ingrediente:  5 ouă,1 cană zahăr,1 lămâie cojită, 1 cană făină ,1 linguriță praf de copt,  1 vârf cutit praf vanilie, 1 lingură coniac (opțional); pentru sirop: 1 cană apă, 1 cană zahăr,  suc de la  o lămâie.

Mod de preparare:  Preîncălziți cuptorul la maxim.  Curățați lamâia și dați-o deoparte. Faceți siropul mai întâi. Adăugați apa, zahărul și sucul de lămâie în oală la foc mediu, amestecând până se dizolvă zahărul. Reduceți la foc mic și  lasați timp de 5-6 minute. După aceasta luați de pe foc și dați la rece. Separați gălbenușurile de ou și albusurile. Adăugați zahărul la gălbenușuri și amestecați bine. Bateți albușurile de ou și dați alături. Combinați coaja de lămâie, făina, praful de copt și amestecul de gălbenuș / zahăr - amestecați bine. Adaugați vanilia și coniacul și  amestecați. Adăugați apoi albușurile de ou, amestecați ușor totul până se formează un mix uniform. Se toarnă în vasul pentru tort uns în prealabil. Dați la cuptor timp de 45-55 de minute sau până când culoarea de deasupra devine maroniu auriu și scobitoarea iese curată.  Când ați terminat, scoateți din cuptor și turnați imediat siropul răcoros. Lasați tortul să absoarbă siropul, aproximativ 10 minute.  Lasați să se răcească un pic mai mult după care se poate consuma.

Spor la treabă și poftă bună!

Πορτοκαλόπιτα-Portokalopita-Plăcintă cu portocale





Portokalopita este o  prăjitură-plăcintă  făcută cu "phyllo" ( niște foi de plăcintă foarte subțiri) și care este infuzată cu aromă de portocale. Portokalopita aparține unei clase de deserturi cunoscute sub numele de siropiasta, care cuprinde toate deserturile  înmuiate în sirop. În acest sens, portokalopita este similară cu karydopita (prăjitură cu nucă), baklava și pandespani-Παντεσπάνι, o altă prăjitură minunată cu aromă de portocale. Portokalopita este o prăjitură densă, dulce, care merge perfect cu un pic de înghețată de vanilie sau de iaurt grecesc gros, dar poate fi consumată și independentă. este bine să folosim la această rețetă suc de portocale proaspăt stors, dar pentru ușurință și  dacă preferați, puteți folosi și un suc de portocale de bună calitate. Este un desert care se păstrează destul de bine;  poate mai mult  de 2 - 3 zile de la coacere. 
Truc: Este recomandat să tăiați și să scoateți din tava pe masură ce consumați astfel încât să nu se  usuce, deoarece în tavă rămâne însiropată și zemoasă.
Voi da mai jos două variante de rețete.




A.


Ingrediente pentru sirop:1,1/2 căni de apă, 1, 1/2 căni zahăr, 1/3 cană suc de portocale proaspăt stors, 1 baton de scorțișoară, opțional puteți adăuga și 1/4 linguriță apă de floare de portocal.

Ingrediente pentru blat: 450 grame foi phyllo ( pentru placinte din acelea foarte subțiri), 4 ouă,  3/4 cană zahăr,  coaja rasă a două portocale bio, 1 cană de iaurt grecesc ( nu tip grecesc), 1/2 linguriță extract de vanilie, 1 linguriță praf de copt, 1 linguriță bicarbonat alimentar, 1/4 linguriță sare marină neiodată, 1 cană ulei vegetal floare sau porumb,  1/2 cană suc de portocale proaspăt stors, ulei vegetal pentru ungerea vasului de coacere.

Mod de preparare: se va  începe cu pregătirea siropului prin combinarea următoarelor: apa, zahărul, sucul de portocale, batonul de scorțișoară și apa cu floarea de portocală, dacă o folosiți. Aduceți ingredientele la fierbere, iar după ce începe să fiarbă, reduceți căldura și lăsați la foc mic timp de 15 minute. Se scoate de pe foc și se lasă să se răcească complet. În timp ce siropul este pregătit, trebuie să uscați foile. Cea mai bună și mai simplă modalitate de a face acest lucru este să o facem în cuptorul  preîncălzit la mediu. Foile se așează una peste alta în tava de copt ( este bine să folosiți mai multe tăvi ca să se poată face o uscare perfectă, o altă variantă ar fi să le faceți acordeon și să le puneți una lânga alta). Puneți pe zona de mijloc a cuptorului timp de maxim10 minute (timpul poate să difere în funcție de cuptor). După ce a trecut acest timp, întoarceți fiecare foaie cu grijă și repetați uscarea încă 5-6 minute. Scoateți-le apoi din cuptor și lăsați-le să stea cel puțin încă 20 de minute, pentru a se mai usca. Cu mâinile, începe să rupeți apoi foile în bucăți mici și  le puneți deoparte.

    Notă: De obicei cumpărăm foi  proaspete; dar cu toate acestea, dacă luați din cele  congelate le lăsați să se  dezghețe în frigider peste noapte. 

Preîncălziți cuptorul la maxim. În vasul de mixare mare al unui mixer  combinați ouăle și zahărul și bateți timp de 3 - 4 minute, până când amestecul are o culoare galben-pal. Adăugați apoi coaja de portocală, iaurtul, extractul de vanilie, praful de copt, bicarbonatul  și sarea și amestecați până când sunt doar combinate. La sfârșit adăugați uleiul și sucul de portocale în bol și amestecați pentru a combina bine cu restul ingredientelor. Folosind o spatulă de cauciuc, începeți să încorporați foile  uscate și rupte în acest amestec dar nu toate o dată ci puțin câte puțin. Altfel riscați ca aestea să se  aglomereze. După ce ați încorporat toate bucățelele de foi, turnați acest amestec într-un vas termorezistent de sticlă cu margini înalte (dat în prealabil cu ulei) și coaceți 50-60 de minute ( în funcție de cuptor) pe zona de  mijloc a cuptorului, până când portokalopita dvs. are o culoare aurie frumoasă. După ce portokalopita dvs. este coaptă, scoateți-o din cuptor și interveniți cu o spatulă, imediat în mai multe locuri  din zonele de margine unde este posibil să se fi lipit. Turnați apoi siropul răcit pe tortul fierbinte, treptat  nu totul o dată, lăsând să fie absorbită zeama  de fiecare dată înainte de a o adăuga pe următoarea. Repetați până când s-a folosit tot siropul. Lăsați prăjitura să se răcească timp de 2-3 ore înainte de tăiere, pentru a permite absorbția completă a siropului. Cum am mai spus mie îmi place să mănânc  această prăjitură cu niște înghețată de vanilie/kaimaki sau cu un iaurt grecesc.

B.


Ingrediente: Pentru sirop: 700 gr. zahăr granulat,  500 ml. apă,  suc proaspăt de la trei portocale,coaja rasă de la o portocală;Pentru blat: 2 portocale,  450 gr. foaie de plăcintă subțire, 250 gr. zahăr granulat, 250ml. ulei vegetal, 250 ml lapte 3,5% sau un iaurt grecesc gras,  1 linguriță (praf) de copt, 1 linguriță  bicarbonat alimentar, 1- 2 păstăi de vanilie, 4 ouă, coaja rasă de la o portocală



Mod de preparare:


 1.Siropul:  Într-un vas adăugați zahărul, apa, sucul de portocale și transferați la foc mediu.  De îndată ce se fierbe, se scoate de pe foc și se lasă deoparte să se răcească.

 2.Blatul:  Preîncălziți cuptorul la 100 ° C .   Întindeți foile (uscate în prealabil bine în cuptor ca în varianta anterioară )  pe suprafața de lucru. Zdrobiți-le una câte una. Fierbeți cele 2 portocale ( de recomandat bio și spălate foarte bine. cu tot cu coajă timp de 1 oră. Scoateți-le și zdrobiți-le bine cu mâna pentru a separa tot sucul lor care este amar și semințele. Păstrați pulpa și coaja, pe care le puneți într-un procesor alimentar, adăugați, zahărul și bateți bine. Apoi, adăugați ouăle, laptele/iaurtul, uleiul,  vanilia, coaja rasă de portocală, praful de copt și bicarbonatul. Bateți bine până se

omogenizează ingredientele după care le transferați într-un bol. Foile zdrobite se adaugă în porții mici în vasul cu umplutura. Se amestecă bine cu o spatulă. Ungeți cu ulei și pudrați cu făină o tavă de coacere sau un vas de sticlă termorezistent și întindeți amestecul în interior. Dați-l  la cuptorul preâncălzit și coaceți 40-50 minute ( în funcție de cuptor). Când este gata scoateți din cuptor și turnați în reprize pe deasupra cu o lingură siropul rece. Se lasă 30 de minute pentru ca siropul să fie absorbit și se servește cu o lingură de dulceață de  portocale amare, înghețată de kaimaki sau vanilie și frunze de mentă.



Spor la treabă și poftă bună!