vineri, 11 ianuarie 2019

Μακαρόνια με κιμά-Macaroane cu carne reteta greceasca a la Papagheorghiu

Este varianta greceasca a Pastelor bolognese.

Ingrediente pentru doua persoane:


400 gr. de carne de vita tocata trecuta de doua ori prin sita, 2-3 cepe albe taiate fin  si 2-3 catei de usturoi fin maruntiti si inabusite toate in 2 linguri de ulei de masline impreuna cu 2 morcovi medii tocati marunt, 1 lingura pasta de tomate, 200 gr. rosii cherry 1/4 paharut coniac de buna calitate, 60 ml. vin rosu, 100-200 ml. apa calduta daca este necesar, 1-2 frunze de dafin, 1/2 baton de scortisoara, dar si ceva scortisoara pudra, 1 varf cutit de nucsoara rasa, 1 manunchi de patrunjel, 1 lingura de cimbru uscat, 1  lingurita de zahar, sare si piper proaspăt macinat dupa gust, 50 ml. smantana de gatit, 200 gr.spaghete fierte al dente, Kefalotyri ras dupa preferinte
   
      
 Mod de preparare:


Folositi o tigaie adanca pe care o incalziti bine dupa care adaugati  uleiul  de masline si carnea tocata rupta in bucati mici cu mana si sotati ( nu gatita total) pentru 6-7 minute pana se face frumos pe toate partile (evitand insa sa amestecati prea des ca sa nu inceapa sa fiarba in sucul lasat. Cand este gata facem un spatiu cu spatula in mijlocul gramajoarei de carne, turnati cateva picaturi de ulei de masline adaugand apoi pasta de tomate,ceapa tocata, usturoiul si morcovul razuit inabusite in prealabil. amestecati gentil si gatiti pentru cateva minute. Adaugati acum coniacul si vinul si lasati sa se evapore alcolul dupa care adaugati, batonul de scortisoara frunzele de dafin,  precum si rosiile chery zdrobite si un picut de zahar. Adaugati si apa calduta cat este necesar si lasati preparatul pe foc  mic timp de cel putin 30 minute, sa se faca, amestecand din cand in cand ca sa evitati lipirea. Este important ca aceasta etapa sa o faceti la foc mic si cu un capac deasupra. Puteti adauga apa calduta daca considearti ca ascazut prea tare. Spre sfarsit (dupa ce ati scos batonul de scortisoara) se adauga sare, piper, scortisoara si nucsoara, patrunjelul, cimbrul si iarasi un varf de zahar. Este bine ca sosul sa aiba zeama suficienta deoarece asa este mai gustos preparatul final de cat cu niste gogoloaie aspre de carne uscata. In timp ce sosul de carne se pregateste, puteti fierbe al dente si pastele intr-o oala plina cu apa sarata.  
Cand sosul s-a ingrosat suficient puteti adauga si smantana amestecand usor dupa care obliagotoriu inchideti rapid focul.
Serviti spaghetele cu cateva  linguri de sos pe deasupra, kefalotyri proaspat ras, frunze de busuioc dar si o cantitate generoasa de piper proaspat macinat.

Spor la treaba si pofta buna!


Paste cu fructe de mare a la Papagheorghiu



Ingrediente pentru 2 persoane:

Un pachet cu fructe de mare (    midii, calamari, creveti = in total cam 1/2 kg.), 3 fire  de ceapa verde, 3 catei de usturoi tocati marunt, o legatura mica de patrunjel frunze taiat marunt, un picut de ulei de masline extravirgin de calitate, 1/2 pahar cu vin alb sec-70 ml., 20-30 rosii chery, 1 pahar de vin cu suc de rosii, zeama de la 1/2 lamaie, ceva coaja de lamaie bio rasa, sare si piper dupa gust, oregano uscat, un ardei iute (in functie de cat de iute acceptati), 1/2 lingurita zahar, optional pentru sos ceva parmezan dar si pentru servire obligatoriuspaghete ( de prefaerat ar fi sa folositi Linguini dar merg si spaghetele normale) pentru doua persoane 200 gr. fierte al-dente (mai putin un minut decat este prevazut pe ambalaj, timpul se socoteste din momentul in care dupa introducerea pastelor apa incepe din nou sa fiarba)
   

  
Mod de preparare:
 
Intr-o tigaie punem la incalzit, la foc mic  uleiul de masline, dupa care adaugam usturoiul, patrunjelul, ardeiul iute si rosiile cherry (dar, doar dupa ce usturoiul si patrunjelul s-a calit usor prinzand culoare fara ardere). Odata ce rosiile chery s-au inmuiat adaugam fructele de mare (atentie daca sunt congelate ar fi bine ca mai inainte sa le decongelam in soc termic, nu sa le lasam sa se decongeleze singure). Invartim cu spatula un pic in tigaie iar cand observam ca fructele de mare au prins culoare stingem  cu vinul alb (in acest moment trebuie dat focul la maxim pentru a ajuta evaporarea rapida a alcolului). Acum adaugam si coaja de lamaie lasam sa dea in doua trei clocote dupa care adaugam sucul de rosii, zaharul si condimentam cu oregano,sare si piper. Lasam sa dea in cateva clocote si stingem deoarece sosul este gata.
In acest timp in care pregatim sosul punem apa la fiert cu ceva sare si pregatim pastele.. Cand pastele sunt gata fierte le adaugam dupa scurgere peste sos, mai aprindem o data focul si mai dam in doua clocote. La acest pas putem adauga optional si ceva parmezan ras. 
Putem da la servit preparatul care este gata, avand alaturi parmezan ras si cateva felii de paine prajita. 

Spor la treaba si pofta buna!