miercuri, 28 iulie 2021

Ντομάτες Γεμιστές Με Κίμα-Beef kapama Ntomátes Gemistés Me Kíma-Roșii umplute cu carne în stil grecesc

Roșiile umplute cu carne, sunt una dintre cele mai  populare mâncăruri grecești de vară. Sunt umplute cu carne tocată, orez și ierburi aromate. Bineînțeles ca s-ar putea folosi și alte legume: ardei, dovlecei, vinete dar și ceapă. Acest fel de mâncare poatet fi servit ca fel principal dar și ca aperitiv. Este delicios atât cald cât și rece. Pentru poftă puteți adăuga pe deasupra un picuț de iaurt. 

Ingrediente: 8-10 roșii  mari coapte (dar ferme)+ 1 roșie  coaptă bine cu multă pulpă tocată mărunt, 1 lingură zahăr sau una de miere de cimbru, 2 linguri de ulei de măsline + extra, 2 cepe albe dimensiune medie tocate mărunt, 3-4 căței de usturoi tocați mărunt, 250 gr. carne de vită/miel/ porc ( sau amestec) slabă tocată, 75 gr.  orez cu bob lung, 1 lingură pastă de tomate, ½ pahar cu vin alb sec ( se poate înlocui cu apă sau zeamă de pui), ½ linguriță de scorțișoară măcinată, o nucșoară rasă, pătrunjel tocat+ mentă proaspătă tocată+ mărar tocat, sare marină neiodată și piper negru proaspăt măcinat după gust, 2-3 cartofi mari albi curățați de coajă și tăiați în pene (prăjiți mai întâi în puțin ulei de măsline pentru a-i rumeni).

Mod de preparare:

Spălați roșiile și cu un cuțit ascuțit tăiați câte un capac în partea de sus. Cu o linguriță mică, scoateți cu grijă pulpa într-un castron. Amestecați apoi pulpa cu roșia tocată. Lăsați roșiile cu gaura în jos, pentru a le scurge câteva minute până când pregătiți umplutura. Încălziți jumătate din ulei și înăbușiți ceapa și usturoiul, adăugați zaharul sau mierea de cimbru și mai apoi pasta de tomate, iar mai apoi  adaugați și carnea tocată. Gătiți până se rumenește frumos pe toate părțile după care adăugați și orezul, continuând amestecarea. Adaugați apoi și piureul de roșii, gătiți încă câteva minute și turnați  vinul sau apa sau stocul de pui, lăsați să vina la fierbere, apoi condimentați cu scorțișoară, nucșoară, sare și piper. Fierbeți timp de 8-10 minute sau până când lichidul este absorbit. Scoateți de pe foc și amestecați ierburile, gustați și reglați condimentele. Presărați cavitățile de roșii cu puțin zahăr și așezați-le strâns împreună într-un vas rotund de teracotă sau într-un vas de copt. Umpleți roșiile cu amestecul preparat și puneți capacele, (trebuie să puneți roșiile strâns în vasul folosit). Între ele așezați  cartofii în prealabil un pic prăjiți. Stropiți cu ulei de măsline,  condimentați cu sare și piper și coaceți într-un cuptor preîncălzit 190 gr. C timp de 40 -45 minute sau până când roșiile și cartofii sunt făcute. 

 

Spor la treabă și poftă bună!


Ρατατούι με ντομάτα, μελιτζάνα και κολοκυθάκι-Ratatoúi me ntomáta, melitzána kai kolokytháki-Ratatouille cu roșii, vinete și dovlecei

 

Căutați să scăpați de kilogramele pe care le-ați câștigat din vacanță? Iată o mâncare mediteraneană care vă va ajuta și care va fi delicioasă și gustoasă în același timp. Ratatouille este o mâncare tradițională franceză, foarte populară în întreaga lume. Inițial, Ratatouille era un fel de mâncare al fermierilor săraci care se pregătea vara, iar vinetele nu erau incluse în el. În timp, vinetele au început să se adauge. O faci cu legume proaspete dar fierte 
: vinete, ceapă, dovlecei, ardei și roșii și există multe variante, în funcție de ingredientele folosite și de felul în care este gătită. Ca orice rețetă „tradițională”, nu există un mod exact de a o prepara, doar anumiți pași sunt obligatorii. Există două metode de a prepara legumele: fierberea lor separat, sau toate împreună. În alte țări ale Europei există rețete asemănătoare: versiunea malteză se numește kapunata, foarte asemănătoare cu cea franceză, ea fiind însoțită și de pește prăjit. În bucătăria italiană ea se numește caponata, în Spania pisto, în Ungaria lecsó, în Bulgaria și România ghiveci, în Grecia briami (conține și cartofi). Versiunile din Croația și Serbia se numesc Đuveč și conțin fasole verde și orez. În Asia, turcii umplu o vânătă cu legume, iar rețeta se numește imam bayildi. Eu vă voi prezenta mai jos varianta mea tradițională pentru mine.
  Această rețetă probabil nu este tocmai tradițională în sensul adevărat al cuvântului, dar mie îmi place foarte mult din cauza cantității mici de calorii, lucru nu este doar delicios, dar și util.

Ingrediente: 1 dovlecel potrivit ca mărime, 1-2 Vinete medii, 1 ceapă mare albă, 3-4 căței de usturoi, 1 ardei gras verde, 2 roșii una galbenă și una roșie+ 1 roșie mare cărnoasă pentru pasat, 1 pahar suc de roșii, ulei de măsline extravirgin, sare marină neiodată și piper după gust, ceva ierburi aromatice: oregano, cimbru, salvie, busuioc, mentă (aproximativ  3 lingurițe în total).

Mod de preparare: Se încălzește cuptorul la 180 gr. C. Încălziți o tigaie cu puțin ulei și înăbușiți ceapa tocată mărunt. Tocați și ardeiul și adăugați-l peste ceapă. Tot procedeul foarte scurt doar să se înmoaie). Într-un blender puneți roșia a treia tăiată imîreună cu usturoiul și faceți un piure după care adăugați  în tigaie. Se toarnă apoi sucul de roșii și puteți săra și adăuga puțin piper după gust. Se amestecă și se fierbe la foc mic până se îngroașă. Adăugați ierburile  la sosul finit, amestecați, mai țineți doar un pic pe foc și sosul este gata. Tăiați dovleceii, cele două roșii și vinetele  în inele subțiri. Răsturnați sosul pregătit anterior într-un vas termorezistent de formă rotundă dar nu foate înalt. Începeți să puneți legumele alternând inelele diverse umplând bine vasul. Acoperiți cu un capac sau cu hârtie de copt și dați la cuptor să se coacă până când legumele s-au gătit. Timpul de coacere depinde de cantitatea de lichid și de cât de umede sunt legumele. dar probabil, de la aproximativ 40 de minute la o oră. Temperatura cuptorului este de 180 de grade.

Există și o variantă mai simplă: (de observat ca la această variantă folosim doar două roșii și nu mai adăugăm ceapă marunțită ci o facem rondele)

Se incalzeste cuptorul la 180 gr.C. Tăiați dovleceii în felii groase de 1 cm și puneți-i într-un castron.Tăiați roșiile în jumătate și apoi în felii groase de 1 cm. Puneți feliile în același castron cu dovleceii. Procedați la fel cu vinetele și cu ceapa. Ardeiul îl tăiați marunt și-l  adăugați împreună cu usturoiul, sarea, piperul și uleiul de măsline. Amestecați apoi  bine cu o lingură. Așezați feliile de roșii, vinete și dovleceii alternativ într-un vas termorezistent rotund de aproximativ 20 cm. Turnați peste felii ceva  ulei de măsline și ceva sare marină și piper. Presărați amestecul de ierburi aromatice.  Coaceți în cuptor pentru 30 - 40 de minute, până când legumele sunt moi.  

 

Spor la treabă și poftă bună!

 


 



 


 

 


 

 

    Se incalzeste cuptorul la 180 ο C în aer.

    Tăiați dovleceii în felii groase de 1 cm și aruncați-i într-un castron .

    Tăiați roșiile în jumătate și apoi în felii groase de 1 cm Puneți feliile în castron cu dovleceii.

    Adăugați usturoiul, sarea, piperul și uleiul de măsline. Se amestecă bine cu o lingură.

    Așezați feliile de roșii și dovleceii alternativ într-o tigaie rotundă de 20 cm.

    Se toarnă peste felii cu uleiul de măsline care a rămas în castron.

    Se coace la cuptor pentru 30 de minute, până când dovleceii sunt moi.

    Scoateți tigaia din cuptor.

    Se presară pătrunjel tocat și se servește.