joi, 18 noiembrie 2010

Chiftele de naut ca la Agios Oros (Muntele Athos)

Ingrediente pentru 4-5  portii:

300g năut din conserva ca sa mai scurtam timpul de preparare ( sau aceiasi cantitate de naut dar il fierbeti in 2-3  ape  cu cate 1/2 lingurita bicarbonat pana se inmoaie. Trebuie lasat inainte la inmuiat in pa rece cel putin 10-12 ore), 3 catei de usturoi ,1 ceapa rosie tocata  fin,1 legatura de patrunjel tocatfin, 1 / 2 lingurita seminte de chimen  macinate, 100g făină , un ou bătut ,ulei de măsline pentru prăjit .

Mod de preparare:

Se piseaza nautul. Călugării fac acest lucru cu un cuţit şi un pistil, dar noi vom utiliza blenderul. Amestecati năutul cu usturoiul maruntit, ceapa, patrunjelul, chimenul şi făina. Presarati piper proaspat macinat, dar nu sare. Puneti compozitia  într-un castron si  adaugati oul. Se amestecă pana capata consistenta unui aluat, apoi se da la frigider timp de 10 minute.  Formati perisoarele care să fie destul de subţiri. . Se incinge uleiul, si se prajesc uşor(focul trebuie să fie suficient de scăzut pentru a nu se arde la exterior inainte de a se face interiorul). Puteti servi alaturi de legume proaspat taiate sau cu iaurt.
Kali Orexi!

Soufle de ficat

2-3 ficati de pasare cruzi tocati marunt se prajjesc in unt.Se face un sos Bechamel. Dupa ce s-a racit sosul se amesteca cu 3-4 galbenusuri, ficatii prajiti, sare si piper dupa gust. La sfarsit se adauga albusurile batute spuma si se mai mesteca usurel.. Compozitia rezultata se pune intr-o forma tapetata cu unt si pesmet si se da la cuptor aprox. 30 minute sau pana observati ca s-a facut. Se serveste cu sos de ciuperci.


Nota
Sos Bechamel mod de preparare:
2-3 linguri faina, 30-40 g unt, 1/2 l lapte, nucsoara.Faina si untul se infierbinta intr-un vas de lucru, la foc mic amestecind mereu si avand grija ca faina sa nu se arda sau maroneasca; apoi, se stinge cu laptele fierbinte, adaugat treptat, amestecind mereu  pentru a nu se face cocoloasel. Trebuie  sa rezulte un sos omogen de consistenta unei smantani vanjoase.Se rade putina nucsoara. Se mai pot adauga, imediat dupa ce s-a luat de pe foc putina smintina, batuta bine cu 1-2 galbenus de ou.
Sos Ciuperci mod de preparare: 
100 g ciuperci,1 ceapa rosie maruntita fin,40 gr. unt,1 lingura faina,150 gr smantana de gatit, sare si piper dupa gust.
Ciupercile se curatata de pielita si de negreala de sub palarie si se spala bine.Intr-o tigaie in care am topit jumatate din unt se pun la inabusit pret de 10-15 minute.Intr-o alta tigaie calim ceapa cu cealalta jumatate de  unt pana cand aceasta prinde o culoare aurie sis e inmoaie dupa careadaugam o lingura de faina si stingem cu zeama lasata de ciuperci.
Omogenizam cele doua compozitii impreuna cu sare si piper dupa gust,  smantana si lasam sa fiarba bine pana cand se omogenizeaza bine.Can se raceste putem servi cu Soufle-ul de mai sus