luni, 21 ianuarie 2019

Γιουβαρλάκια με γιαούρτι-Giouvarlákia me giaoúrti- Chiftelute grecesti in sos de iaurt


Ingrediente pentru doua persoane:

Pentru chiftelute  (Giouvarlákia) : 400 gr. de carne de vita trecuta de doua ori prin masina, 75 gr. ( sau cat considerati) orez cu bob lung, 1 ceapa rosie taiata fin si un fir de ceapa verde maruntit bine, 3 catei de usturoi maruntiti bine, 1 legatura marar taiat fin, cimbru maruntit bine bine mai mult si menta proaspata la fel, coaja rasa de la o lamaie bio, sare si piper dupa gust, un ou intreg batut usor,   ulei de masline extravirgin cat este necesar, 2 frunze de dafin, o creanuta bogata de rozmarin, coaja de la o lamaie bio taiata fasii. Pentru sosul de iaurt:  200 gr. iaurt grecesc, sucul de la o lamaie,sare si  piper dupa gust,  marar proaspat taiat cam o lingura. Pentru servire: o bucata de Feta stropita cu ulei de masline si pudrata cu oregano, paine proaspata, eventual felii de lamaie.  




Mod de preparare:


Pentru chiftelute -( Giouvarlákia):Intr-un castron, se adauga ceapa maruntita, usturoiul tocat, mararul, menta, cimbrul, sarea, piperul, coaja de lamaie, orezul, carnea tocata, 2 linguri ulei de masline si oul. Se amesteca bine pana cand toate ingredientele sunt complet combinate.Dupa aceasta formati mici chiftelute pe care le puteti pe fundul cratitei de lucru.Adaugati  apa cat se le acopere bine si sa poata sa fiarba linistite (eu am pus cam peste 1,2 l. ), crenguta de rozmarin, crustele de lamaie, frunzele de dafin si apoi dati la foc mic tinand vasul acoperit si fierbeti timp de 30 minute sau pana observati ca s-au fiert. In acest timp pregatiti si ingredientele pentru sos: intr-un castron, amestecati iaurtul, sucul de lamaie, piperul, sarea, mararul iar la sfarsit cand chiftelutele sunt gata adugati aici si cateva linguri din  bulionul de carne.Amestecati gentil dupa care rasturnati cu grija peste chiftelutele fierte fara sa mai mestecati ci doar zgâltâind de toarte cratita.  Serviti  cu o bucata de feta si paine proaspata.

Spor la treaba si pofta buna!