marți, 12 martie 2024

Pici, Cacio e Pepe


O rețetă cu adevărat simplă dar care, datorită simplității ei, poate fi usor stricată. Rețeta tradițională și străveche de spaghete cacio e pepe, împreună cu cea de paste carbonara, este una dintre specialitățile tradiționale ale bucătăriei romane. Originea sa reală este necunoscută. Se știe doar că rețeta de cacio e pepe s-a născut ca un fel de mâncare pentru ciobanii care migrau dintr-o zonă în alta și aduceau cu ei provizii simple pentru a găti; aceste provizii erau paste, brânză pecorino și piper negru care puteau rezista perioade lungi de timp fără a se deteriora. Cei mai norocoși au adăugat și slănină acestor trei ingrediente de bază, dând viață primelor paste alla gricia. DEci rețeta de bază ne spune că  a prepara acest fel de mâncare se folosesc doar două ingrediente: piper negru și pecorino romano. Mulți susținând că se folosește pecorino din Sardinia. Piperul negru trebuie să fie de o calitate excelentă, deoarece este unul dintre ingredientele care va avea cea mai mare greutate în a da savoare pastelor. Vă sfătuiesc să alegeți unul  boabe pe care să-l măcinați proaspăt deoarece cel deja măcinat, de fapt, tinde să-și piardă aroma inițială dacă rămâne mult timp în același pachet și prin urmare, ar putea altera aroma cacio e pepe.

    Deasemenea alegerea pastelor este fundamentală: în general, cel        mai bine ar fi să folosiți paste aspre și proaspete artizanale, astfel        încât sosul să se lipească bine fără să alunece.Pici, Cacio e Pepe


Ingrediente pentru 4 persoane:  400  gr. de paste proaspete sau uscate în lipsă, 200 gr. de pecorino romano ras, 10 gr. de piper negru măcinat, sare marină neiodată, câteva frunze de mentă pentru a da aromă.


În general, pastele scurte trebuie evitate întotdeauna, cel puțin dacă te hotărăști să urmezi tradiția romană. Nimic nu te împiedică, însă, să prepari pastele cacio e pepe folosind rigatoni sau rigatoni mezze sleeves, întotdeauna atâta timp cât sunt paste aspre care pot absorbi bine sosul.

Mod de preparare: Gătiti în apă cu sare pastele al dente (nu le scurgeți altfel se va pierde toată apa de gătit!), calculând cu cel puțin 2 minute înainte de sfârșitul gătitului,  iar între timp radeți pecorino romano după care puneți-l împreună cu piperul negru într-un bol de sticlă și amestecați.

Pastele la sfârșitul gătitului, turnați pe deasupra  amestecul de pecorino  adăugând la nevoie două linguri din apa de gătit ( sau mai mult) pentru a se asigura că totul se amestecă bine.

NU trebuie gătite sau amestecate la foc, ci trebuie amestecate „la rece”.

 Nu se prepară separat crema cu piper și pecorino cu apă fiartă și apoi se toarnă peste paste. Cu toate că pare cel mai simplu și rapid mod de a pregăti rețeta de cacio e pepe, o să explic imediat de ce în realitate nu este și rezultatul ar putea fi dezastruos: brânza topită tinde să formeze cocoloase și prin urmare, în momentul în care aceasta intră în contact cu pastele fierbinți, nu se poate amesteca. Veți obține o pastă lângă și cocoloase, departe de a fi un adevărat cacio e pepe.

Cu cât pecorino este mai matur, cu atât temperatura apei trebuie să fie mai mare pentru ca acesta să se topească, așa că atunci când turnați amestecul în paste, reglați cu atenție cantitatea de apă fierbinte pe care o folosiți, altfel pecorino nu se va topi.

Nu puneți niciodată pastele înapoi pe foc după ce ați adăugat brânza și piperul, altfel rezultatul final va fi un amestec între paste fierte prea mult și brânză fără formă.

Nu respectați instrucțiunile de gătit de pe ambalaj: pastele folosite pentru cacio e pepe trebuie scurse înainte de gătirea optimă pentru că apoi vor fi amestecate înapoi în bol împreună cu cacio e pepe. Dacă este gătit exact pentru timpul indicat pe ambalaj, va deveni prea gătit .

Puteti opta să gătiții pastele în mai puțină apă decât în mod normal: în acest fel apa pe care o veți folosi pentru a amesteca brânza și piperul va fi foarte bogată în amidon iar crema se va forma mai repede și mai ușor.

Este complet incorect, atât din respect pentru tradiție, cât și din motive de chimie între ingrediente, să folositi ulei, smântână sau orice alt element gras la prepararea cremei de brânză. Tot ce aveți nevoie este apă și brânză, așa cum se făcea  înainte.

Se servește imediat preparatul pentru a nu se răci pastele.



 


    

 

Spaghete cu branza si piper: variante de incercat acasa

 

Când vine vorba de bucătăria tradițională, variațiile nu sunt în general permise. Insa in cazul spaghetti cacio e pepe sunt posibile variatii, cu conditia evident ca aceste preparate alternative sa nu fie considerate cacio e pepe adevarate. Iată câteva idei pentru un cacio e pepe revăzut:

Cacio e pepe cu scoici sau scoici

 

Pune doar scoicile sau scoici într-o tigaie. Odată gata, curățați-le și turnați-le în pastele cu cremă.

Brânză și piper cu mentă romană

 

La sfârșitul cremei, adăugați câteva frunze de mentă romană pentru a da o aromă deosebită spaghetelor cacio e pepe.

Branza si piper cu bacon

 

Se prepară cacio e pepe în mod tradițional, apoi se prăjește niște slănină tăiată cubulețe într-o tigaie fără ulei și se adaugă baconul, fără grăsimea de gătit, direct în pastele asezonate.

Pici, Cacio e Pepe Cum să faci un sos Cacio e Pepe autentic cu doar 3 ingrediente! Servită cu paste Pici, această rețetă vă va oferi toate sfaturile de care aveți nevoie pentru a face un sos perfect, neted, mătăsos, cremos și complet brânză pe care veți dori să îl faceți din nou și din nou! Timp de pregătire5 minute min Timp de gătire10 minute min Timp total 15 minute min Curs: paste Bucătărie: italiană Porții: 4 porții Calorii: 615 kcal Autor: Emily Wyper Ingrediente 1 lb paste pici sau alte paste lungi (450 g) 2,5 căni Pecorino Romano DOP (200g) 1 lingurita piper negru proaspat macinat Instrucțiuni Important - există instrucțiuni ușor diferite în funcție de dacă utilizați paste proaspete sau uscate. Pastele uscate trebuie gătite la pasul 3 și pastele proaspete gătite la pasul 7. Aceasta este o rețetă foarte rapidă, citiți toate instrucțiunile înainte de a începe. Aduceți o oală cu apă sărată la fiert (folosește mai puțină apă pentru paste decât ați face în mod normal, astfel încât să fie extra amidonată). Pecorino se da pe răzătoare fin și se adaugă într-un castron mic de amestecare, se pune deoparte. Dacă folosiți paste uscate, începeți să le fierbeți acum, asigurându-vă că le gătiți 2-3 minute. Puneți ardeiul proaspăt măcinat într-o tigaie mare uscată la foc mediu, prăjiți ardeiul pentru câteva secunde. După câteva secunde adăugați ½ cană (aproximativ 120 ml) de apă pentru paste, lăsați să fiarbă pe măsură ce pastele se gătesc. Adăugați câteva căluțe de apă pentru paste în brânza pecorino, câte puțin, până când are consistența unei paste cremoase libere (puțin mai groasă decât smântâna groasă, nu va fi super netedă). Dacă folosiți paste proaspete, începeți să le fierbeți acum. Când pastele sunt la aproximativ 2 minute de la fiert, transferați-le în tigaia cu ardei folosind un clește și amestecați-le timp de aproximativ 1 minut pentru a elibera mai mult amidon. Apoi, reduceți focul și adăugați amestecul de pecorino. Se amestecă continuu până se creează un sos de brânză neted și cremos. Va părea că se va despica la început, dar continuați să amestecați și se va transforma într-un sos moale și cremos. Odată ce ați ajuns la consistența picant, stingeți focul și continuați să amestecați încă 1 minut pentru a lăsa să se îngroașe. Servi. Note Folosește clești! - transfera pastele din apa in tigaie cu clesti in loc sa le scurgi. Acest lucru vă va asigura că aveți cantitatea potrivită de apă în tigaie. Amestecă, amestecă, amestecă! - cand pastele s-au stins de pe foc si adaugati amestecul de branza continuati sa amestecati pana se creeaza sosul cremos de branza (doar un minut sau 2). Va trece printr-o etapă la început în care se pare că se va despărți, dar nu vă faceți griji, continuați să amestecați și se adună. Depozitare și congelare - cacio e pepe este cel mai bine servit imediat, nu se va reîncălzi bine pentru a îngheța.