vineri, 26 august 2022

Σαλάτα με χαλούμι, ρόδι και φρέσκα σύκα-Saláta me chaloúmi, ródi kai fréska sýka-Salată cu halloumi, rodie și smochine proaspete

Halloumi este o brânză tradițională din Cipru, făcută cu lapte de oaie în amestec cu puțin lapte de capră, care are o consistență  tare, dură

Salată cu halloumi, rodie și smochine proaspete

dar care se înmoaie  atunci când este  încălzită.
Singurul mod în care dobândește savoare și gust această brânză este prin prăjire, deci nu se manâncă ca atare. Pregătirea ei este simplă,  pe grătarul încins uns în prealabil cu  ulei și lăsată până  face crustă (1-2 minute).

Ingrediente:  1/2 salată verde, câteva frunze de baby rucola, o bucată de 300 gr. haloumi tăiată felii, 8 felii prosciutto de Parma, sare marină neiodată fină și piper, 6 smochine proaspete, 3-4 linguri de boabe rodie, c#teva ro;ii usvate, pătrunjel creț tocat mărunt, ceva mentă proaspătă tocată mărunt; Dressing: amestecați bine cu un tel, următoarele ingrediente:sucul de la 1/2 lămâie, 2 linguri de miere, 2-3 căței de usturoi dați pe răzătoare și un pic de apă rece (la nevoie dacă nu este suficientă zeamă sau dacă vreti ca dressing-ul să fie mai lichid).

Mod de preparare: Pregătiți pe grătar brânza haloumi.Prosciutto, îl serviți crud. Pregătiți salata amestecând felii de salată verde, rucola, felii de ro;ii uscate, boabe de rodie, sare, piper, prosciuto. Condimentați cu sare și piper adăugați pătrunjelul și menta. Așezați frumos pe lângă  salată smochinele taiate în sferturi și bucățile de  haloumi prăjite. Turnați pe deasupra dresingul.


Spor la treabă și poftă bună!