luni, 7 mai 2018

Πώς παρασκευάζεται ο ελληνικός καφές? Cum preparam cafeaua greceasca


Ελληνικός καφές-Ellinikós kafés-Cafea greceasca


In postarea de astazi voi vorbi despre prepararea cafelei grecesti dar si despre cum sa o comanzi la cafenea. În Grecia se bea cafeaua de obicei de două ori pe zi , o dată dimineața și o dată mai pe dupa-amaiză.Sa incepem.

Cum se face cafeaua grecească?

1. Este de preferat sa folosim o cafea grecească sau o cafea macinată pentru ibric
2. Avem nevoie de un ibric de alama cu coada de lemn.
3. Apă în funcție de câte cești facem
4. Zahăr în funcție de cum o dorim
5. Ceștile de cafea


Acum sunteți gata să faceți niște cafea grecească grozavă!

  • În primul rând, luați câte cești doriți și umpleți-le pe fiecare cu apă. Apoi, turnați apa din fiecare ceașcă în ibric.
  • În al doilea rând, adăugați 1 linguriță  de cafea grecească în ibric pentru fiecare ceașcă.
  • Faza cu dulcele acum. În funcție de cât de dulce se dorește avem următoarele variante:
  1.    Sketos -σκέτος (skeh-tohss): Neîndulcit și prin urmare fără zahăr
  2.    Metrios-μέτριος (meht-re-ohss): cafea dulce: Adăugați 1 linguriță de zahăr la 1 linguriță de cafea. (cel mai popular)
  3.  Glykos-γλυκός (ghlee-kohss): cafea dulce: adăugați 2 lingurițe de zahăr la 1 linguriță de cafea.
  • În al treilea rând, puneți ibricul ( cu cafea și zahăr, dacă doriți) pe un arzător cu gaz (în Grecia, acest lucru este luat în serios, oamenii își cumpăra un singur arzător de gaz dacă nu au unul și controlați flacăra să fie potrivită) .
  • În al patrulea rând, după câteva minute când începe să se încălzească, se amestecă continuu amestecul până se dizolvă. Odată ce totul este dizolvat, opriți amestecarea.

*** Nu mai mirați din acest punct precizare. Este foarte importantă. Va pierde spuma traditionala daca nu o faci si nu va fi aceeasi cafea grecescă

  • În al cincilea rând, continuați să încălziți lent și urmăriți când spuma  se ridică ca să o scoateți de pe foc înainte de a începe să fiarbă. (Această spumă se numește kaimaki-καϊμάκι, pronunțată kaee-MAH-kee) și cu cât spuma este mai bogată, cu atât mai mult le place grecilor cafeaua.
  • În al șaselea rând , Dacă este doar o ceașcă, se toarnă și se bea . Cu toate acestea, dacă există mai mult de una, se toarnă puțin în fiecare ceașcă, apoi se întoarce la prima și se umple fiecare ceașcă pânș în partea de sus. Motivul pentru aceasta este că veți răspândi spuma în fiecare dintre cești, astfel încât va fi prezentă în cafeaua fiecărei persoane.
  • În al șaptelea rând bucurați-vă de o cafea excelentă!
Grecii consumă de asemenea o cafea numită cafea dulce și fiartă de trei ori. Aceasta se numește glykivrastos-γλυκήβραστος, pronounțat ghlee-KEE-vrah-stohss. Această versiune are un conținut ușor mai mare de cofeină cuprinsă între 60-80 mg. de cofeină pe porție. Pentru a face o cafea glykivrastos, utilizați 1 linguriță de cafea și 2 lingurițe de zahăr pe cană. Ridicați ibricul de câteva ori în sus de pe foc, permițând ca lichidul să vină până la punctul de fierbere de trei ori, până când se produce o mulțime de spumă. Aveți grijă să nu lăsați spuma să se reverse. Serviți la fel ca și cafea tradițională grecească.
*****În plus, grecii servesc de obicei cafeaua cu un pahar de apă rece cu gheață. Amintiți-vă că băutul unei cești  durează de obicei câteva ore. Este vorba să vă bucurați de viață și de compania în care vă aflați. Încercați să aveți și un biscuit dulce alături. Aromele se vor combina frumos.

***** Atenție cafeaua este foarte  caldă. Asa ca fți atenți. Cel mai bine este să așteptați un pic înainte de a o bea. Nu este ca o cafea americană pe care doriți să o beți imediat si in integralitate. La cafeaua grecească în partea inferioară a fiecărei cește vor fi reziduuri de cafea (zațul), deci aveți grijă și de asta **

*****Este o tradiție și grecii iubesc tradiția, ca după terminarea cafelei să se răstuarne ceașca în farfurie pentru câteva secunde pentru a  lăsa cafeaua să cadă de pe pereți până în farfurie, iar o persoană greacă înțeleaptă să vă citească viitorul . Cel puțin din experiența mea, este mai mult pentru distracție și pentru a fi cu cei dragi.