sâmbătă, 11 martie 2023

Σαλάτα με λάχανο, ρόδι και ντομάτα- Saláta me láchano, ródi kai ntomáta -Salată cu varză, rodie și roșii


Îmi place pur și simplu această rețetă grecească de varză cu rodii și roșii pentru că respectă dieta grecească. Varza este una dintre cele mai importante legume din dieta mediteraneană, iar rețetele de varză abundă. 

Ingrediente: 1 căpățână mică de varză tocată,  sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat după gust, ½ ceapă albă mică  tocată,  ¼ cană suc proaspăt de lămâie,  ¼ cană ulei de măsline extra virgin,    4-5 roșii chery tăiate în jumătate,  coriandru proaspăt tocat, mentă proaspătă tocată,  ½ cană sâmburi de rodie.

Mod de preparare: Tăiați varza, după care o combinați cu sare și piper într-un castron mare pe care-l  acoperiți și-l lăsați la temperatura camerei 30 de minute ca varza să se înmoaie. Adăugați după acaeastă perioadă, ceapa, sucul de lămâie, uleiul de măsline și oțetul și amestecați bine. Lăsați puțin fără a acoperi la temperatura camerei timp de 5 minute. Adăugați apoi roșile, coriandru și semințele de rodie și amestecați din nou. Gustați și adăugați mai multă sare și piper dacă este necesar.

Spor la treabă și poftă bună!


Χταπόδι με το πορτοκάλι και τις ελιές-Chtapódi me to portokáli kai tis eliés-Caracatiță cu portocale și măsline

Această rețetă de caracatiță cu portocale și măsline este întotdeauna câștigătoare. O servesc la ocazii speciale. Majoritatea oamenilor cărora le place caracatița obișnuiesc să o mănânce la grătar. Dar fiartă și gătită ca în această rețetă, este delicioasă. O puteți combina cu măsline grecești verzi sau negre. Ouzo și portocala sunt o combinație grozavă de arome cu cele mai iubite fructe de mare grecești.

 

Ingrediente: 1 caracatiță de mărime medie (aproximativ de 1 kg.),  ½ cană/120 ml. ulei de măsline sau puțin mai mult dacă doriți, 2 fire de praz spalat și tăiat rondele,  1 ceapă roșie tocată, 10 bucăți de ceapă arpagic,2 căței de usturoi tocați, 1 portocală bio mare, 2 foi de dafin, 2bucăți de anason stelat,   ½ cană de ouzo de calitate,  ½ linguriță pastă de tomate,  10-15 măsline verzi/negre fără sâmburi clătite bine, ½ cană  mărar tocat.

Mod de preparare: Ar fi bine ca ei de la magazin să vă curețe caracatița și sa taie sacul de cerneală și gura. Acasă o spălați bine după care p tăiați în 8 bucăți, de-a lungul tentaculelor, după care o dați deoparte. Tăiați prazul, ceapa și usturoiul. Încălziți 2 linguri de ulei de măsline într-o oală mare și grea la foc mediu și înăbușiți, amestecând, până se fac, aproximativ 5 minute, spre sfârșit adăgați și arpagicul. Adăugați apoi caracatița. Gatiți, acoperit, la foc mic, până când caracatița își va scoate tot sucul și va căpăta culoarea de roz aprins devenind fragedă (aproximativ 30 de minute). Verificați din când în când pentru a vă asigura că nu se arde și nu se trece timpul de fierbere , adăugând puțină apă dacă nu există lichid în oală. Tăiați portocala cu tot cu coajă în bucăți. Adăugați frunzele de dafin și anasonul stelat în oala cu caracatița. Stoarceți un pic bucățile  de portocală în oală și adaugați-le apoi și pe ele în oală. Turnați ouzo și adăugați și pasta de tomate. Acoperiți și fierbeți la foc mic timp de încă 45 până la 50 de minute, sau după cum este necesar, până când caracatița este fragedă ( a nu se trece timpul de fierbere deoarece poate deveni gumoasă în acest caz). Verificați în timpul gătirii pentru a vă asigura că există suficient lichid în oală și adăugați apă, dacă este necesar. Cu aproximativ 5 minute înainte de a scoate caracatița de pe foc, adăugați măsline verzi, condimentați cu piper negru și acoperiți cu mărar.

Spor la treabă și poftă bună!

Μελιτζανοκεφτέδες-Melitzanokeftédes-Chifteluțe de vinete

În bucătăria grecească, nu aveți nevoie de carne pentru a face tot felulde chifteluțe. Există zeci de keftede de legume delicioase și sățioase, atât coapte, cât și prăjite, în toată Grecia. 

Iată una dintre ele:

Ingrediente: 1 kg. de vinete, tăiate cubulețe, 1 ceapa albă tocată, 1 -2 căței de usturoi tocați, 1 ardei kapia roșu tocat, ½ legatură pătrunjel creț tocat, ½ legătură de mentă tocată, 100 gr. feta sfărâmată, 100 gr. kefalotyri ras, 1 praf de oregano uscat, 1 lingură oțet, din vin alb, 1 ou, 100 gr. făină, sare marină și piper proaspăt măcinat după gust, ulei de măsline, 100-150 gr. făină pentru pane, ulei de floarea soarelui pentru prăjit, sos de iaurt cu mentă pentru servire,  pesmet uscat simplu, după cum este necesar.

Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la 190 gr. C. Curățațti vinetele zebră, tăiați-le cubulețe, lăsați-le să se scurgă un pic și întindeți-le după aceasta pe o tavă dreptunghiulară. Stropiți-le cu ulei de măsline, asezonați-le cu sare și piper și amestecați ușor. Coaceți vinetele timp de 30-35 de minute, până sunt moi și lăsați-le deoparte să se răcească. Într-un castron mare, adăugați ceapa, usturoiul, ardeiul, pătrunjelul, menta, brânză feta sfărâmată, kefalotyri rasă, vinetele, oregano, oțetul, oul și făina. |Condimentați cu sare și piper și  amestecați cu mâinile,  până se formează un amestec flexibil. Modelați acest  amestec în biluțe și treceți-le prin făină. Dacă amestecul este prea zemos puteți ajuta cu ceva pesmet. În același timp, puneți o tigaie adâncă  cu ulei de floarea soarelui la foc mediu. Când uleiul este încălzit, adaugați chiftelele de vinete în reprize și  prăjiți-le 2-3 minute, până capătă o culoare aurie frumoasă. Transferați-le apoi pe o farfurie cu hârtie absorbantă și lăsați-le să se scurgă.  Serviți chiftelele de vinete împreună cu sosul rece de iaurt.

 

Spor la treabă și poftă bună (Kali Orexi)!