marți, 30 ianuarie 2024

Trifle desert stratificat de origine engleză

În afară de micul dejun consistent, locuitorii din Marea Britanie se pot mândri și cu alte preparate specifice.Trifle este un desert stratificat de origine scoțiană. Acest desert prezentat mai jos constă în straturi alternative de pandișpan, cremă de vanilie, fructe proaspete și frișcă și pentru un efect vizual deosebit  asamblat într-un vas transparent din sticlă. Ingredientele obișnuite sunt un strat subțire de pandișpan sau pandișpan înmuiat în sherry sau alt vin alcoolizat, un element de fructe (proaspăt sau jeleu), cremă și frișcă stratificate în acea ordine într-un vas de sticlă. Un bol cu ​​picior este folosit tradițional și face o prezentare elegantă pentru celebrul desert britanic. Dacă nu aveți unul, faceți-l în orice vas mare de sticlă sau asamblați-l în pahare individuale.

Desigur să menționăm, că în urmă cu sute de ani, Scoția și Anglia s-au unit pentru a deveni Regatul Unit, așa că denumirea fleacului „engleză” este corectă.

Ingrediente: 750 gr. fructe de pădure congelate (zmeură, mure, coacăze roșii și negre), 200 +100 gr. zahăr tos, 9 foi de gelatină, 500 ml. lapte, 4 gălbenușuri, 25 gr. amidon, 1 praf de sare, 1 linguriță extract de vanilie, 2 linguri de zahăr pudră, 300-450 ml. de smântână de frișcă, 2 biscuiti amaretti zdrobiti pentru servit

Mod de preparare:

PASUL 1: Puneți 750 gr. de fructe de vară congelate într-o tigaie cu 200 gr. zahăr tos și 1 litru de apă și aduceți la fiert ușor.

PASUL 2: Gatiti 2 minute, apoi scoateti 6 linguri de fructe și 150 ml. suc. Apoi continuați să gătiți fructele în tigaie timp de încă 5 minute.

PASUL 3:  Între timp, înmuiați 9 foi de gelatină  în apă rece. Cu un blender de mână, amestecați fructele fierte, apoi strecurați printr-o sită într-un castron mare, astfel încât să rămână doar coaja și semințele. Păstrați lichidul rămas.

PASUL 4: Stoarceți excesul de apă din gelatină, adăugați în siropul de fructe fierbinte rezervat din pulpa de mai sus și amestecați pentru a se dizolva. Se  răcește până aproape că se întărește.

PASUL 5: Crema de vanilie  se face în modul următor. Turnați laptele într-un vas și puneți pe foc mic. Între timp, într-un bol, combinați gălbenușurile, zahărul, amidonul și un praf de sare și mixați până obțineți o compoziție cremoasă, albicioasă. Turnați laptele fierbinte în fir subțire peste gălbenușuri, amestecând mereu, apoi transferați amestecul înapoi în vas și puneți pe foc. Gătiți crema de vanilie până se îngroașă, amestecând continuu cu un tel pentru a nu forma cocoloașe. Luați de pe foc, adăugați vanilia și acoperiți cu hârtie de copt la suprafață pentru a împiedica formarea crustei până se răcește complet.

PASUL 6:  Puneți pișcoturile sau bucățile de pandișpan într-un pahar de sticlă cu picior, turnați peste sucul și fructele de pădure rezervate, apoi 4 linguri de sherry sau cassis.

PASUL 7: Turnați peste un strat gros de cremă, împingând-o pe marginea vasului pentru a sigila tortul de mai jos. Se lasă să se răcească și să se întărească  facându-se o barieră pentru jeleu.

PASUL 8: Când crema este rece și  întărită, iar jeleul este pe punctul de a se întări, puneți jeleul peste cremă și lăsați-l la rece până când este gata.

 PASUL 9:  Bateți 300-450 ml de smântână frișcă cu 1 linguriță extract de vanilie și 2 linguri de zahăr pudră până când își menține forma, apoi răsturnați peste jeleu. Presarati cu  biscuiti amaretti zdrobiți și dați la rece până sunt gata de servire.

 

Spor la treabă și poftă bună!

Σκεπαστή πίτα- – Skepasti-Greek-Style Gyros Quesadilla

Skepasti, un preparat grecesc originar din Sparti (în greacă: Σπάρτη) este un municipiu din Laconia care se află pe locul Spartei, cetatea care a cunoscut o evoluție militară glorioasă). Este preparat din două pite moi și aromate care se coc pe plita încinsă, unse cu unt pe interior, între care se așează cașcaval, piept de porc /pui rostisat, rosii, ceapă iar cașcaval și bineînțeles nelipsitul sos tztziki. Este o specialitate grecească care pune în valoare gusturile autentice ale Mediteranei. Skepasti oferă un mix perfect de arome și texturi. Putem spune că Skepasti este o interpretare modernă a modului tradițional grecesc pentru pita souvlaki. Este făcută din carne proaspăt la grătar, perfect asezonată cu ierburi mediteraneene și condimente și servită într-o pâine pita proaspăt coaptă. Adăugarea de halloumi făcut manual oferă o textură și o aromă unică preparatului. Una dintre cele mai atrăgătoare aspecte ale Skepasti este versatilitatea acestuia. Este perfect pentru un prânz rapid și satisfăcător luat din mers sau ca o masă mai consistentă pentru cină. Combinația de carne, brânză și legume face din aceasta o masă bine echilibrată, oferind proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase.

 Ingrediente: A. Pentru pite: 400 gr. făină + extra pentru masa de lucru, 400 gr. iaurt grecesc stors, 2 linguri oregano uscat, sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat, 4 linguri ulei de masline; B. Pentru panceta : 500 gr. pancetta dezosată -gyros de pork (sau piept de pui dezosat), 3 linguri oțet din vin alb, 1 lingură boia de ardei afumată, 2 linguri oregano uscat, 2-3 linguri ulei de măsline, sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat; C. Pentru adaus compoziție: ½ roșie, ½ ceapă, ¼ de legătură de pătrunjel tocat, 250 gr. amestec de branzeturi tari rase, 200 gr. tzatziki de casă; D. Pentru servire: cartofi pai prăjiți, tzatziki de casă, pătrunjel proaspat tocat

Mod de preparare:

Pe măsură ce gătiți, verificați pașii pe care îi parcurgeți și urmați rețeta fără a vă pierde.

A. Pentru pite: Puneți făina, iaurtul, oregano, sarea și piperul într-un bol mare și amestecați cu mâinile până se formează un aluat. Scoateți aluatul din bol, înveliți-l în folie alimentară și lăsați-l să se odihnească timp de 30 de minute la răcoare. După aceasta împărțiți aluatul în 4 bucăți egale. Pudrați masa de lucru cu făină și transferați primul aluat pe ea. Cu ajutorul sucitorului  realizați o pită rotundă cu diametrul de 16 cm. Repetați ​​același proces pentru restul de 3 bucăți. Puneți o tigaie la foc mediu, lăsați să se încălzească și  turnați o lingură de  ulei de măsline. Pregătiți o farfurie  pe care puneți hartie absorbantă. Puneti câte o pită în tigaie și gătiți-o 2 minute pe fiecare parte până capată culoare și este făcută în interior. Scoateți pita din tigaie și puneți-o pe farfuria cu hârtie absorbantă. Repetați ​​același proces pentru toate bucățile, adăugând de fiecare dată câte 1 lingură. ulei de masline. Puneți  deoparte până când este nevoie de ele.

B. Pentru panceta:

Puneți pancetta într-un bol și adăugați o lingură oțet, boia de ardei, sare, piper, o lingură oregano și 1-2 linguri ulei de măsline și amestecați bine cu mâinile. Lasați  la marinat la temperatura camerei timp de 15 minute. Puneți o tigaie la foc mare și turnați o lingură ulei de măsline. Adăugați pancetta în tigaie și gătiți-o timp de 5-6 minute până capătă culoare și devine crocantă. (Aveți grijă să nu amestecați prea mult în timpul gătitului, astfel încât pancetta să se gătească corect). Transferați-o apoi  pe  masa de lucru și tocați mărunt bucățile după care le aruncați înapoi în tigaie. Amestecați scuturând tigaia,  adăugați cu 1-2 linguri de oțet și amestecați din nou. Presărați o lingură oregano după care scoateți tigaia de pe foc și transferați pancetta într-un bol.

C. Pentru compozitie:

Tocați mărunt roșia, ceapa și pătrunjelul pe  masă de lucru și dați deoparte. Puneți o tigaie la foc mic și puneți pe ea o pită. Peste turnați jumătate din amestecul de brânză, jumătate din pancetta, roșii și ceapă. Pe a doua pită se întinde jumătate din tzatziki cu o lingură și se adaugă jumătate din pătrunjel. Puneți această pită în tigaie deasupra celeilalte pentru a crea capacul. Întoarceți capacul astfel încât să se coloreze pe ambele părți. Repetați același proces pentru al doilea set. Tăiați fiecare set în 4 bucăți egale și serviți cu cartofi prăjiți, tzatziki și pătrunjel proaspăt.

 

Spor la treabă și poftă bună!