joi, 5 martie 2020

Κρητικός ντάκος-Aperitiv Dakos Cretan


Acest preparat este un fel de mâncare tradițională  din insula Cretă, perfect pentru o cină ușoară sau un aperitiv! Secretul din spatele lui  este să folosiți roșii suculente, proaspete, deoarece acestea sunt ingredientul cheie care va da viață acestui fel de mâncare. Deasemenea folosirea unui ulei de măsline extravirgin, de bună calitate, va oferi un gust și o aromă perfectă acestui preparat tradițional cretean cu roșii, mirodenii și  cu brânză feta.
 
Ingrediente ( 2 persoane):




2 bucăți mari rotunjite de pâine de orz (termenul grecesc este  paximadi : παξιμάδι. Această denumire acoperă diferite forme de rusk grecesc ( un rusk este un biscuit tare, uscat sau o pâine de două ori coaptă, obținuta în mod obișnuit din făină de orz sau de năut. Paximadi stau la baza gustării cretane dakos : ντάκος), 2 roșii mari, 1 linguriță de oțet vin alb, 1 linguriță de zahăr, 1 lingură de busuioc tocat fin,  cimbru proaspăt tăiat fin, 2 fire ceapă verde, 4 linguri ulei de măsline extravirgin, 150 gr. brânză feta,  50 gr. brânză myzithra sau brânză ricotta, 10-15 măsline fără sâmburi tăiate rondele, câteva capere, oregano,  sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat.




Mod de preparare:



Puneți cele 2 bucăți de dakos pe 2 farfurii cu partea exterioară sau crusta orientată în jos. Începeți acum prin umezirea bucăților de paximadia, cu 4 linguri de apă fiecare după care le ungeti cu ulei de măsline. Tăiați fiecare roșie în două. O jumătate a radeti într-un bol. Cealaltă jumătate o tăiați în cubulețe mici. Lăsăți-le la rece la frigider  5 minute să se scurgă. Zdrobiți brânza feta și myzithra  cu o furculiță sau dați prin răzătoare. Adăugați în  bolul cu roșile rase, oțetul, zahărul,

sarea, piperul, busuiocul tocat fin și cimbrul tocat fin și amestecați gentil. Gustați și ajustați în funcție de preferințele voastre.Turnați acest amestec peste paximadia. Pe deasupra vom pune cuburile de roșii, măslinele, ceapa proaspăt tocată mărunt și brânza. Mai stropiți cu un pic de  ulei de măsline, așezați și caperele, presărați cu oregano și serviți.


Spor la treabă si poftă bună!