duminică, 19 iulie 2020

Φασουλάκια με κρέας-Fasoulakia me kreas -Fasole cu carne


Φασουλάκια με κρέας-Fasoulakia me kreas ... marele clasic grecesc - carne de vită cu fasole verde în sos de roșii.

Ingrediente: 750 gr. de carne (miel sau capră sau pui sau porc sau vită după dorință) tăiată în porții (tăiați la  dimensiunea potrivită dorinței dvs.), 1 ceapă albă, tăiată cubulețe, pătrunjel pentru gătit și garnisit, 2-3 frunze de dafin, sare marină neiodată și piper verde măcinat după gust, oregano, 3-4-5 roșii mari cărnoase, 1 linguriță pastă de tomate, un pic de miere de cimbru, 1 pahar de vin roșu (poate fi opțional), 4 linguri ulei de măsline sau cât este necesar. Tot opțional: morcovi și cartofi.

Mod de preparare:  Curățați fasolea. Apoi tăiați tecile în două sau trei bucăți, în funcție de dimensiunea lor. Clătiți și scurgeți bine.    În continuare, turnați uleiul de măsline într-o cratiță și prăjiți mediu întâi ceapa maestecată cu o linguriță de miere după care puneți pasta de tomate și amestecați ușor. Apoi adăugați carnea și perpeliți-o  pe ambele părți după care stingeți cu vin și lăsați un pic să se reducă alcoolul la jumătate. Adăugați apoi  fasolea verde, frunzele de dafin, pătrunjelul ( o parte din el) și cartofii (și morcovii). Amestecați mâncarea de 2-3 ori și adăugați roșiile, pasta de tomate, oregano. Lăsați roșia să fiarbă și să evapore destul de multă apă. Condimentați cu sare și piper și turnați apă clocotită, aproape ca să acopere mâncarea. Acoperiți oala, coborâți focul și gătiți timp de 40 de minute sau până când carnea este gătită și legumele sunt fragede.

Spor la treabă și poftă bună!





Ελιόπιτα-Eliópita-Pâine cu măsline


Acest preparat cu  măsline este deosebit de popular în Cipru, fiind foarte  delicioas și constituind o gustare sănătoasă excelentă.



Ingrediente: 1/2  cană cu ulei de măsline virgin grecesc

2 ouă, 1 cană (puteți alege între cele două) suc de portocale proaspăt sau lapte, 1 cană de măsline kalamata tocate, 2 cepe verzi tocate, 1 ceapă albă uscată dată pe răzătoare și scursă bine, busuioc proaspat tocat, mentă proaspată tocată, 1 cartof mic ras și scurs bine, 2 căni făină integrală, 2 lingurițe de praf de cop, 1/4 linguriță mastic pisat, 1/4 linguriță praf de  mehleb.

Mod de preparare: Se amestecă mai întâi uleiul de măsline, ouăle și suc de portocale proaspăt/ lapte (în funcție de ce alegeți). Apoi se

adaugă restul ingredientelor. Amestecați făina cu praful de copt și adăugați în mixul de mai sus. Amestecați bine. Ungeți recipientul de copt cu câteva picături de ulei de măsline,folosind o pensulă, înainte de a turna  amestecul. Încălziți cuptorul la maxim  când începeți să pregătiți, după care dați-l la mediu. Coaceți mai întâi acoperit cu folie timp de 30 de minute, verificați cu un pai dacă este uscat și dezveliți continuând pentru încă zece minute până când capată la suprafață o culoare frumoasă. Se servește alături de cafeua grecească sau ca o  gustare savuroasă!


Spor la treabă și poftă buna!