luni, 24 mai 2021

Πατσάς παραδοσιακή συνταγή-Patsás paradosiakí syntagí-Ciorbă de burtă în stil tradițional grecesc

 

Această supă este o tradiție în Grecia că și în România și este foarte mult iubită de o mulțime de oameni. Preparatul este la origine din Turcia și a fost importat în gastronomia grecească la începutul secolului 20. Este considerat un preparat care se consumă cu precădere în diminetiile sau zilele friguroase de iarnă sau că să treacă mahmureala după vreun chef prelungit. Am mâncat în Atena și la 2-3 dimineață în unele taverne această ciorbă proaspăt făcută ( la noi nu am mai reușit să mai găsesc un restaurant să mănânc în zori de zi ciorbă de burtă proaspăt făcută).


Ingrediente:

2 bucăți de burtă( pentru comoditate puteți folosi și burtă semifiartă și congelată), 6-8 ciosvârte de la picioarele de miel, 8-10 căței de usturoi sau după gust chiar mai mulți, 3-4 morcovi, 2 cepe, 3 ouă (doar gălbenușurile), zeama de la 2 lămâi, sare marină grunjoasă fără iod și piper proaspăt măcinat după gust,  opțional niște ulei extravirgin de măsline.

 
Mod de preparare:


Burta trebuie să fie răzuită și spălată bine sub jet de apă, după care se introduce în apă fierbinte pentru 2-3 minute.Se scoate apoi și se râcâie un strat de piele bine până când rămâne de culoare albă.  Dacă stratul de piele nu iese ușor mai trebuie introdusă o dată în apă clocotită. Se spală apoi din nou cu multă apă. Se taie în fâșii subțiri și mici și  se pune la fiert într-o oală cu apă multă, împreună cu ciosvartele de miel, morcovii și ceapa și cu usturoiul tocat. Se degreseaza din când în când și se ia spumă. Se fierbe la foc mic timp de aproximativ 1-2 ore sau până când carnea este fragedă (dacă folosiți burta prefiartă aceasta se dă doar în clocot separat de ciosvârtele de miel). Se adaugă sare și piper înainte de a se frăgezii carnea.  Odată ce carnea este fragedă, luați de pe foc, scoateți bucatiile de burtă și picioarele de miel și treceți supă printr-o sită. Puteți păstra morcovii și să-i puneți înapoi în supă tăiați mărunt. Dezosati carnea de pe ciosvârte și puneți-o în oală înapoi.  În acest moment pregătiți sosul avagolemono. Se bat ouăle foarte bine și încet se adaugă sucul de lămâie în timp ce batem constant. Se adaugă din supa fierbinte și se continuă amestecarea. După această se toarnă sosul avgolemono peste supă fiartă amestecând cu polonicul să nu coagulăm oul. Unii oameni, în loc de a folosi avagolemono  în supă  utilizează la servit Skorthostoumbi (usturoi frecat cu oțet și sare). Deasemnea este bine să fie alături și câțiva ardei iuți pentru gust.  La servit decorați și cu puțin pătrunjel mărunțit.


Kali Orexi! Poftă Bună!

Χωριάτικη Τυρόπιτα Ταψιού με Σιμιγδάλι και Κρητική Μυζήθρα-Choriátiki Tyrópita Tapsioú me Simigdáli kai Kritikí Myzíthra-Plăcintă cretană cu brânză myzithra


Mizithra sau Myzithra este o brânză grecească, produsă în principal în Creta. Este o brânză proaspătă făcută cu lapte și zer de la oi sau capre sau în combinație. În Cipru, o brânză similară se numește Anari. Mizithra a devenit atât de populară încât este produsă acum și  în alte locuri din Grecia. 

 

Ingrediente: un pachet de 750 gr. foi de plăcintă subțiri, 3 linguri ulei de masline (45 ml.), 1 ou pentru glazurarea plăcintei, opțional:  semințe de susan; Ingrediente pentru umplere: 250 gr. brânză Mizithra dulce (alternativă: Urdă sau Ricotta), 400 gr. brânză Feta, 3 ouă, 750 ml / 3 căni lapte proaspăt (semi-degresat) calduț, 150 gr  ( aproape 1 cană de gris fin), 2 linguri mentă uscată, 75 ml. / 5 linguri. ulei de măsline, piper verde proaspăt măcinat și puțină sare marină neiodată.

Mod de preparare: 

A. Pregătirea foilor de plăcintă: 1. Dezghețați foile, treptat scoțându-le din congelator și punându-le în frigider peste noapte. 2. A doua zi când începeți lucrul, până când sunteți gata să lucrați cu ele, acoperiți-le cu un prosop umed de bucătărie pentru a le proteja de uscare! 

B. Pregătiți umplutura de brânză: 3. Folosind o furculiță, zdrobiți brânza mizithra și puneți-o într-un castron mare. 4. Zdrobiți apoi brânza feta cu degetele și adăugați-o în castronul cu mizithra. 5. Presărați deasupra menta uscată. 6. Condimentați cu piper măcinat și doar puțină sare (nu prea mult, feta este sărată)! Amestecați bine toate ingredientele. 

C. Pregătiți umplutura de griș: 7. Încălziți 5 linguri ulei de măsline într-o cratiță, la foc mic pe o sită. 8. Când uleiul este fierbinte, adăugați grișul. Amestecați constant pentru a permite grișului să absoarbă uleiul. 9. Continuați amestecarea  la foc mic și  lasați grișul să se prăjească încet până devine maro deschis fără a-l arde. În acest fel, grisul devine mai parfumat și eliberează aromele sale. 10. Apoi, turnați laptele proaspăt încălzit în prealabil și amestecați continuu cu un tel pentru a preveni lipirea de fund! 11. Când începe să se îngroașe, amestecați destul de energic până când amestecul de griș devine cremos și gros. 12. După câteva minute, veți ști că umplutura de griș este gata atunci când face bule și telul lasă dungi la suprafață. 13. Opriți focul și lăsați să se răcească! 

D. Asamblați plăcinta: 14. Deschideți pachetul cu foi și împărțiți în jumătate. Folosiți 1/2 din foi pentru partea de jos și 1/2 pentru partea de sus. 15. Periați tava rotundă ( aproximativ de de 33 cm) care poata sta la  cuptor și pe care o folosiîi cu acest scop, cu un pic de ulei de măsline (pe fund și părțile laterale). 16. Așezați apoi prima foaie (ca bază) și periați-o un pic de ulei pe deasupra, repetând și cu celelalte la fel. 17. Baza plăcintei este acum gata. 18. Acum puteți combina grișul cu umplutura de brânză, apoi  spargeți cele 3 ouă într-un vas separat și bateți-le energic după care le turnați peste amescul precedent și amestecați bine. 19. Se toarnă apoi umplutura peste sttratul de bază de foi rotund, nivelând-o cu spatulă. 20. Ca să fiți siguri că nu vă iese umplutura aplecați marginile spre interior, pe deasupra umpluturii. 21. Continuați acum cu așezarea ultimelor foi prodedând la fel ca la cele de la bază. Tot așa ca la foile de bază aduceți marginile care ies în afară spre interior. 22.  Folosiți degetele și pensula pentru a ondula capetele ultimului strat și pentru a le plia în jurul marginilor tăvii, pentru a „sigila” plăcinta.  23. Bateți oul rîmas și o lingură de apă și perieți cu acest amestec pe deasupra plăcintei 24. Sfat: Acum puteți presăra sus susan pe deasupra. Deasemenea în acest moment, puteți acoperi plăcinta cu folie de plastic și o puteți îngheța pentru max. 1 lună! 25. Chiar înainte de coacere, udați-vă palmele cu apă și treceți-le pe deasupra plăcintei, pentru a preveni creșterea prea mult a foilor. 26. Plăcinta cu brânză de țară este acum gata de coacere.

E. Timp de coacere: 27. Coaceți plăcinta într-un cuptor preîncălzit la  190   pentru 45'-50 'sau până devin foile aurii ( timpul depinde de cuptor însă). 28. Când este gata o scoateți din cuptor și o lăsați  pe un raft în cămară pentru a se răcori puțin. Când plăcinta se răcește, o puteți tăia fie în 8 triunghiuri mari, fie în 12 triunghiuri medii sau cum doriți dvs..

F. Informații despre servirea în aceiași zi sau păstrarea de pe o zi pe alta: 29. Pentru a o mânca în aceeași zi, acoperiți vasul  cu un prosop de bucătărie, astfel încât foile  să respire și să nu se umezească. 30. Dacă vreți să o păstrați, puteți înfășura triunghiurile individuale în hârtie de copt apoi în folie de aluminiu și le puteți da la frigider pentru maxim o săptămână.

Această  Plăcintă cu brânză poate fi folostă ca garnitură excelentă alături de Roșii-ardei-ceapă, dovlecei umplute (Γεμιστά-gemista)

Spor la treabă și poftă bună!