joi, 28 noiembrie 2024

Supă cremă de gutui

Ingrediente: Pentru 4 porții- 500 gr. gutui tăiate cuburi, 1 ceapă albă marunțită, 1 cartof tăiat cuburi, 1/5 țelină tăiată cuburi, 1 măr tăiat cuburi, 1 pahar vin alb, 700 ml. apă sau bulion de carne, 100 gr. zahăr brun, 1/2 linguriță praf ghimbir, 1/2 linguriță scorțișoară, sare marină neiodată după gust, pătrunjel creț tocat mărunt pentru a decora, piper alb proaspăt măcinat, unt cât este necesar,100 ml. smântână  pentru servit.

Mod de preparare: Înăbușiți  ceapa în unt, adăugând gutuile, țelina, mărul, cartoful și praful de ghimbir. Deglaze cu vin. Se adaugă bulionul sau apa şi se fierbe timp de 30-40 de minute. Se amestecă supa. Mixați ca să faceți cremă. Încorporați aproximativ jumătate din cremă, ajustați condimentarea, adăugând  scorțișoară, sare marină neiodată după gust, piper alb proaspăt măcinat. Se toarnă supa în boluri fierbinți și se presară cu pătrunjel creț tocat mărunt pentru a decora

.

Pregătirea în avans: Această supă poate fi preparată cu o zi înainte și depozitată în frigider într-un recipient acoperit. Se încălzește chiar înainte de servire și se adaugă smântâna.

Spor la treabă și poftă bună!

Ciorbă de fasole

Dacă tot se apropie 1 Decembrie hai să vorbim, și de o ciorbă de fasole în stil ardelenesc.

Vom face o ciorbă de fasole boabe cu costiță și cârnați. O să iasă o ciorbă deasă, dreasă la servire cu smântână,dar și cu ceapă frecată cu sare și oțet alături. Se poate acri în farfurie cu oțet.

Dacă aveți posibilitatea gătiți la ceaun, în aer liber, ieșind preparatul mult mai gustos. 

Ingrediente: aproximativ 1/2 kg. de afumatură -costiță+cârnați afumati, 250 gr. fasole uscată bob gigant,4 cepe (2 albe +2 roșii), 2-3 morcovi,1 rădăcină de pătrunjel, 1 țelină mai mică cu tot cu frunze,    1 ardei kapia roșu+1 ardei galben, 1 linguriță semințe de chimen, 1 lingură boia dulce afumată, 250 gr. roșii chery, sare marină neiodată (în funcție de cât de sărate sunt afumăturile), tarhon după gust/Pentru servit: smântână grasă, 2-3 cepe roșii de apă feliate rondele frecate cu  puțină sare marină neiodată și o linguriță de otet de mere cu miere+ un pic de ulei de măsline extravirgin, tarhon proaspăt.

Mod de preparare: Fasolea boabe se ține la inmuiat peste noapte în apă rece cu ceva sare/bicarbonat. A doua zi se pune la fiert în apă rece cu o linguriță de bicarbonat de sodiu, cu schimbarea apei cu una caldă de  două ori după 5 minute. Se lasă apoi la fiert  pana se fierbe pe trei sferturi, nu complet deoarece va mai fierbe împreună cu restul ingredientelor. Pregătim rădăcinoasele tăindu-le cuburi, tocăm și ardeii în bucăți iar ceapa grosier. Cârnații afumati, vor fi puse împreună cu zarzavaturile, iar afumătura un pic mai devreme.

Punem o oală cu multă apă la foc împreună cu afumătura, după care atunci când începe să clocotească adăugăm mai intai ceapa și ardeiul precum și zarzavaturile. Adăugăm și chimenul și lăsăm să fiarbă la foc mic 45-50 de minute. Completați la nevoie cu apă. În ultimile 15-20 minute adăugați în zeamă și boiaua și roșile chery dar și fasolea fiartă înainte și scursă. Totul va mai fierbe 15-20 de minute. Testati cateva boabe de fasole daca sunt fierte!! Ele trebuie sa fie moi, cremoase, fara mijloc tare. Gustați de sare și adăugați la nevoie. Adăugați și tarhon pentru gust.

Serviți ciorba așa cum am spus cu salata de ceapă roșie.

Spor la treabă și poftă bună!