joi, 16 aprilie 2020

Μελιτζάνες στιφάδο-Melitzánes stifádo-Tocănită de vinete

Tocanița de vinete pe care o prezint astăzi este perfectă pentru această perioadă. Vinetele sunt folosite adesea în bucătăria mediteraneană. 

Sfaturi utile:

Aceasta este o rețetă minunată pe care o aveți la îndemână în perioadele de posturi ortodoxe; nu conține carne, lactate sau ouă. Este, de asemenea, o opțiune perfectă și cred că este o opțiune originală pentru oricine caută să introducă mese vegane în dieta lor. În ciuda faptului că este săracă în calorii (1 cană de vinete  are aproximativ 20 de calorii), vinetele sunt suficient de sățioase. Vinetele sunt foarte apoase. Pentru a profita din plin de acest fruct (da! Este un fruct!),  o idee bună este să sărați și să lăsați să se scurgă pentru a elimina excesul de apă. Așadar, dacă timpul este de partea vostră, puteți să vă permiteți să le lăsați să se scurgă mai mult de cele 30 de minute recomandate de mine în rețetă.Alături de vinete rețet are în compoziție și ceapă care îi dă gust dar și  sos de roșii făcut în casă din roșile din grădina proprie. Dacă nu aveți sos de casă și nu aveți de gând să faceți unul, puteți înlocui cu un sos de roșii cu o calitate bună.



Ingrediente: 1 vânătă mare, tăiată în bucăți mari, 1 linguriță sare marină neiodată,  4 lingurițe ulei extravirgin de măsline (doar grecesc folosesc eu), 2 legături mari de ceapă verde ( aproximativ 10 fire), 0,5 kg. ceapă mică arpagic (dacă nu aveți răbdare să o curațați se găsește la borcan și în varianta saramură cu sare dar și cu oțet. Aceasta cu oțet trebuie lăsată în apă rece mai mult timp, iar pentru cea în sare atenție la câtă sare mai puneți), 8 cartofi noi  medii ca dimensiune (sau 2 din cei vechi) tăiați pe jumătate, 100 gr. măsline Kalamata, 1 legătură usturoi verde sau 3 căței de usturoi, 1 cană (250 ml) sos de roșii, 1/8 cană (30 ml) oțet balsamic de vin roșu, sare marină neiodată și piper mozaic proaspăt macinat după gust, ulei de măsline extravirgin aproximativ 100 ml., 200 ml. apă, 1 stick de scorțișoară integrală tăiat în jumătate, 2 frunze de dafin, 2 crenguțe de rozmarin.

Mod de preparare: Cojiți vânata zebra după care tăiați-o în cubulețe pe care le piuneți într-o strecurătoare și le pudrați cu 1 linguriță de sare. Le lăsați deoparte aproximativ 30 de minute.  Curățați ceapa dacă nu folosiți din cea din conservă și o dați deoparte. După ce vinetele s-au scurs, tamponați-le cu prosoape de hârtie pentru a elimina cât mai multă apă. Încălziți 2 lingurițe de ulei într-un vas mare așezat la foc mediu și gătiți jumătate din bucățile de vinete, întorcându-le cu grijă până se rumenesc pe toate părțile. Acest lucru ar trebui să dureze aproximativ 3-5 minute. Scoateți-le, adăugați încă 2 lingurițe de ulei și terminați de gătit restul de vinete până când sunt bine rumenite. În același vas se adaugă apoi, măslinele, ceapa dar și ceapa verde, cartofii și usturoiul dar și cel verde. Adăugați mai întâi măslinele (pe care le lăsați un pic să-și deschidă aroma și din pulpă și din sâmburi, după care  toate celelalte ingrediente, cu excepția vinetelor. Agitați bine oala pentru a distribui lichidul. Acoperiți și duceți până la fierbere. După ce lichidul fierbe, reduceți focul la mediu și continuați să gătiți, acoperit aproximativ 30 de minute. Adăugați acum vinetele și amestecați în oală. În acest moment, ridicați capacul suficient pentru a lăsa sa iasă aburul, în așa fel ca cea mai mare parte a oalei este încă acoperită de capac. Agită-ți cu grijă vasul. Dacă pare prea uscat, puteți adăuga 1/4 cană de apă. Gătiți încă 30 - 45 de minute, până când legumele sunt toate gătite și vinetele se termină după preferință. Luați de pe  foc și lăsați să se răcească ușor. Scoateți batonul de scorțișoară și puteți da la servit.


Spor la treabă și poftă bună!