luni, 3 aprilie 2023

Pasta ca Muddica alla Calabrese-Paste cu pesmet și hamsii în stil din Calabria

Pasta ca Muddica alla Calabrese
Lucrurile cele mai simple sunt și cele mai gustoase, iar oricine iubește să gătească știe perfect cât de adevărat este. Pastele cu pesmet și hamsii sunt un fel de mâncare tipic din sudul Italiei, în special din Calabria ( pasta cu a muddica atturrata ) dar și din Sicilia ( pasta cu l'ancioi e à muddica ). In ambele regiuni sosul este practic identic: usturoi, ulei, hamsii si pesmet. Singura diferență este în doza de hamsii, care în Sicilia este în mod tradițional mult mai mare și deasemenea faptul ca sunt adesea preparate picante cu ardei iute, în timp ce în Calabria se preferă doar piperul negru. Totuși pastele cu pesmet și hamsii sunt adesea îmbogățite și cu un ingredient suplimentar. De regulă, doar unul dintre multele disponibile, care sunt mai mult sau mai puțin aceleași atât pentru calabrezi, cât și pentru sicilieni. Adică: pătrunjel, oregano, capere, măsline, fenicul sălbatic, ceapă de primăvară, roșii cherry crude, stafide, semințe de pin și multe altele. Rețeta prezentată este cea tipică calabreză, făcută cu bucatini.

 

Ingrediente pentru 2 persoane: 180 gr. bucatini ( sau dacă găsiți pastele calabreze Struncatura),  2 căței de usturoi,    4 fileuri de hamsii în ulei, pesmet, pătrunjel creț, piper negru, ulei de măsline extra virgin.

 

Mod de preparare Se toarnă 6 linguri de ulei într-o tigaie, se adaugă usturoiul tăiat felii, fileurile de hamsii și se prăjesc încet 2-3 minute la foc mic. Fileurile se zdrobesc cu o furculiță până se topește carnea și de asemenea se zdrobește puțin și usturoiul pentru a răspândi mai bine aroma. Pesmetul se rumeneste  la foc foarte mic într-o altă tigaie antiaderentă, fară ulei sau alte grasimi, dar amestecand continuu pentru a nu se arde.Fierbeți  pastele al dente după care scurgeți-le și răsturnați-le în tigaie adăugând 3-4 linguri de apă de gătit pastele. Amestecați rapid, apoi  adaugați pesmetul și  condimentați, amestecând cu grijă timp de jumătate de minut la foc mare.  Opriți focul și completați cu o lingură de pătrunjel tocat și un strop de piper proaspăt măcinat. Pastele voastre în stil calabrian cu pesmet sunt gata! Se mai pot asezona  cu „muddica cunzata ( se amestecă în bolul de mixare: pesmet cu 30 gr. de parmezan, 1 mână de pătrunjel spălat și uscat, 1 cățel de usturoi, sare marină neiodată si piper după gust)., pot fi pudrate cu brânză sau ornate cu puțin ardei iute uscat sau proaspăt. In mod normal pastele cu pesmet si hamsii se servesc fierbinti, dar vara sunt excelente și la temperatura camerei.

 

Spor la treabă și poftă bună!