duminică, 2 aprilie 2023

Πατάτες γιαχνί-Patátes iachní-Tocăniță de cartofi în stil grecesc

Πατάτες γιαχνί-Patates Yahni (tocană grecească de cartofi) este o rețetă tradițională grecească care se încadrează în categoria mâncărurilor grecești numite „Λαδέρα (λάθηρα)-Ladera”, adică mâncăruri preparate numai cu ulei de măsline, fără adaos de alte grăsimi. Când uleiul de măsline și legumele se întâlnesc într-o bucătărie grecească, rezultatul este Λαδέρα (λάθηρα)-Ladera, mâncăruri vegetariene gătite în ulei. Termenul de gătit lathera, provine de la cuvântul Λάδι-Ládi, în grecește- ulei, și descrie practic legumele gătite în ulei de măsline cu o combinație de ierburi și roșii. Acestea sunt de obicei mâncăruri vegetariene în care ingredientele sunt fierte în ulei de măsline și sos de roșii. Ingredientele de calitate sunt cheia acestor preparate, pentru că sunt atât de puține și sunt tratate atât de simplu. Acest stil de mâncare este destinat să fie făcut din ingrediente pe care le puteți cultiva în propria grădină și sunt produse de bază grecești. Așa că asigurați-vă că utilizați ulei de măsline extravirgin de bună calitate și legume de calitate care cu siguranță vor ridica aroma preparatului. Se pot găsi multe variante de Πατάτες γιαχνί, cele mai populare fiind această versiune clasică prezentată de mine dar și tocana de cartofi cu mazăre și morcovi. Deși nu este foarte obișnuit în Grecia, adăugarea unor măsline Kalamata și supa de legume de bună calitate în tocană de cartofi dă un ton unic cu adevărat profund. Așa că nu ezitați să experimentați! În mod tradițional, Πατάτες γιαχνί se  gătește încet la foc deschis, dar poate fi făcut și în bucătărie. Recomand deasemenea să coaceți o pâine proaspătă pe care să o mâncați alături de Πατάτες γιαχνί! Toți grecii au fost crescuți cu aceste mâncăruri simple de gătit, dar complexe din punct de vedere nutrițional, care rămân o parte fundamentală a dietei grecești. 

 

Ingrediente:  8 cartofi medii (aprox. 1,5 kg), curățați și tăiați în bucăți de 2,5 cm, 1 ceapă roșie medie, tocată mărunt, 2 căței de usturoi, tocați mărunt, 1 lingură pastă de roșii, 3 roșii coapte, curățate de coaja și date pe răzătoare, 1/2 cană ulei de măsline extra virgin, 1 linguriță sare marină neiodată,  1/2 linguriță piper proaspat măcinat, 1 legătură patrunjel creț tocat

Mod de preparare:  Pentru a pregăti această rețetă delicioasă de tocană de cartofi  (Πατάτες γιαχνί), începeți prin a vă pregăti legumele. Curățați și tăiați cartofii în bucăți de 2,5 cm, tăiați mărunt (sau radeți) ceapa și usturoiul. Lăsați deoparte. Curățați roșiile și le dați pe răzătoare. S-ar putea să vi se pară mai ușor să curățați roșiile dacă le țineți mai întâi timp de 1 minut în apă fierbinte. (Pentru această rețetă grecească de tocană de cartofi, cel mai bine este să folosiți roșii proaspete, mai degrabă decât conservate.)  Încingeți o cratiță mare la foc mediu. Adăugați uleiul de măsline și ceapa și  căliți până se înmoaie. Adăigați usturoiul și mai căliți încă 1 minut. Adăugați pasta de roșii și gătiți încă 1 minut.  În aceeași oală adăugăm roșiile rase, cartofii, presărăm pătrunjel tocat și asezonăm cu sare și piper. Adăugați apă caldă cât să acopere cartofii (în timp ce amestecați din când în când) și aduceți la fiert. Opțional puteți adăuga în acest moment și câteva măsline. Reduceți focul la mediu, acoperiți și fierbeți timp de 30 de minute sau până când cartofii sunt fragezi. Tocanita de cartofi grecesc (Πατάτες γιαχνί) este cel mai bine servită cât este încă caldă sau la temperatura camerei. Opțional pteți rade deasupra ceva Feta.

Spor la treabă și poftă bună!