sâmbătă, 29 octombrie 2022

Γίδα βραστή-Gída vrastí- Mâncare (supă) de capră fiartă

Această rețetă are nevoie de răbdare, dar dă roade. Pentru cei care abia așteaptă, există și oale sub presiune în aceste zile. Este rețeta ideală pentru serile reci de iarnă. 

Ingrediente: 1,5kg. carne de capră cu os (dintr-o coastă sau un picior) tăiată în bucăți potrivite pentru mâncat, 4-5 foi de dafin, 3 cartofi medii curățați de coajă,  3 morcovi medii întregi, 3-4 tulpini de țelină Apio cu tot cu frunzele lor,  sare marină neiodată, piper proaspăt măcinat

 

Mod de preparare:  Spălați carnea foarte bine  și lăsați-le cam 20-25 de minute în apă amestecată cu câteva linguri de oțet. După aceasta puneți carnea într-o oală adâncă cu multă apă pentru a o acoperi bine. dați la foc mare, ca să înceapă să fiarbă repede. Îndepărtați spuma cu o spumătoare. Când suntem siguri că s-a curățat bine de spume,  transferăm bucățile de carne într-o farfurie, aruncăm apa în care a fiert și clătim bine oala. Se spală din nou bucățile de carne și se pun din nou în oala (curățată în prealabil) cu multă apă rece, cât să le acopere cu 4-5 cm. Se adaugă piperul, puțină sare și foile de dafin și se lasă apa să fiarbă. Coborâți focul, acoperiți oala pe jumătate și gătiți timp de 2½-3 ore, până când carnea este foarte fragedă. Sau fierbeți atâta timp cât este necesar, adăugați  puțină apă la nevoie. Cu aproximativ 30 de minute înainte de a fi gata carnea,  scoateți-o  din oală  adăugând la fiert cartofii, morcovii, și telina, dar bineinteles, dupa ce în prealabil  strecurați sucul în care a fiert până acum carnea. Se adaugă apa cât mai este nevoie, se condimentează cu sare și piper și se fierbe la foc mediu 30-40 de minute, până când legumele sunt moi, dar nu se dizolvă. Adăugați acum carnea și mai dați într-un clocot două încă 5 minute. Serviți carnea fiartă alături de legume, cât sunt toate fierbinți, și însoțiți cu brânză feta și pâineproaspătă . Bineînțeles ca adăugați în farfurie și zeama. Asezonați cu cu multă zeamă de  lămâie.

 

Spor la treabă și poftă bună!