miercuri, 7 iulie 2021

Ghidul unităților de măsură în bucătărie: convenții/conversii

Pe vremuri, mamele și bunicile noastre nu aveau cantare digitale sau atat de precise ca acum. Rețetele din cărțile vechi de bucate sau din caietele de rețete moștenite din generație în generaîie aveau ca unitati de masura o cana, o lingura sau lingurita, rasă sau cu vârf, faina cât cuprinde la aluaturi și tot așa…Pur si simplu, se gătea mai mult bazat pe simțuri decat pe precizie de cântar. O rețetă veche care spune că un  aluat are făină cât cuprinde,  dă mari batai de cap unor gospodine de azi. Pe vremuri trebuia să stii cum să iasă la final aluatul, iar aici e tare mult de povestit. Intotdeauna este bine să vă folosiți simțurile, bucataria este și știință, chimie, dar în proporție majoritară este intuiție, talent, suflet și multă practică. In bucîtărie ca și peste tot degeaba știi teorie, dacă nu ai practică. Dar și practica, desi e foarte importantă, trebuie să meargă în paralel cu cunoașterea aprofundată. Altfel, degeaba spui ca ai experiență de zeci de ani dacă nu ai cunoșintele elementare.

Astăzi în epoca internetului lucrurile sunt mult mai simple dar uneori și complicate datorită diverselor sisteme de măsurare di lumea asta. În multe rețete găsite pe internet și nu numai cantitățile sunt date în funcție de țara de origine în mai multe sisteme de măsurare. De regula, trei sisteme sunt mai întâlnite: 

1. sistemul de masurare american în care găsim formele: "ceașcă" (cup) sau "lingură/linguriță" [tablespoon(lingura mica-lingurita de ceai)/teaspoon(lingurii mari)]. Ca un mic exemplu în acest sistem echivalentele în cadrul lui  sunt următoarele:  de exemplu pentru cup (ceașcă pe românește) echivalentul este 8 fl oz sau 16 tablespoon sau 240 ml.

2. sistemul imperial în care găsim formele: uncie (oz-prescurtarea de la uncie) pentru ingrediente solide, respectiv “uncie fluidă“ (fl -fiind prescurtarea de la fluid) pentru ingredientele lichide.

3. sistemul metric, care este și cel  mai popular în Europa, care utilizează mililitri,grame etc. 

Pentru măsurarea ingredientelor în bucătarie fără cântar, oare cât înseamnă un praf de sare, faină cât cuprinde. Cum se transforma masurile americane? Grade Fahrenheit cate grade Celsius inseamna? Aceste întrebări încerc să le rezolv. Asa ca nu are rost s-o mai lungesc si va las pur și simplu tabelele de conversie. Cunoașterea diferitelor unități de măsură în bucătărie ajută la reușita preparatelor din gastronomia internațională. Și nu este nevoie să reținem echivalentele unităților de măsură metrice, americane sau imperiale, ci este suficient să consultăm tabele precum cele de mai sus.


Și iată câteva echivalări de cantitati între cele trei sisteme.

Măsurarea lichidelor

American                Imperial               Metric

1 teaspoon              1 teaspoon              5 ml.

1 tablespoon           1/2 fl. oz.               15 ml.

2 tablespoon           1 fl. oz.                  30 ml.

1/4 cup                    2 fl. oz.                 60 ml.

1/3 cup                    2 3/4 fl. oz.           85 ml.

1/2 cup                    4 fl. oz.                120 ml.

3/4 cup                    6 fl. oz.                180 ml.

1 cup                       8 fl. oz.                240 ml.

1 1/4  cup                10 fl. oz.              300 ml.

2 1/2 cup                 20 fl. oz.              600 ml.

4 1/2 cup                 34 fl. oz.              1 litru

a.1 pint american = 450 ml.

b.1 pint britanic= 600 ml.

c.1 tablespoon = 15 ml;

Măsurarea solidelor

Sistemul Imperial             Sistemul metric

1/4  oz                              10 gr.

1/2 oz                               15 gr.

3/4                                    20 gr.

1 oz                                  25 gr.

4 oz                                  115 gr.

4 1/2 oz                           125 gr.

6 oz                                 175 gr.

7 oz                                 200 gr.

8 oz                                 225 gr.

12 oz                               340 gr.

1lb                                  450 gr.

Transformarea din sistemul american în metric pentru diverse ingrediente.               

Sistemul American                      Sistemul metric

1 cană (cup) făină de grâu            125 gr.

1 cană (cup) făină de orez            100 gr.

1 cană (cup) făină de ovăz            90 gr.

1 cană (cup) făină de orz              148 gr.

1 cană (cup) făină de hrișcă         120 gr.

1 cană (cup) făină de sorg            121 gr.

1 cană (cup) mălai                        160 gr.

1 cană (cup) griș                           167 gr.

1 cană (cup) zahăr                         200 gr.

1 cană (cup) zahăr pudră              125 gr.

1 cană (cup) miere                        340 gr.

1 cană (cup) fulgi de ovăz            57 gr.

1 cană (cup) fulgi de orez             60 gr.

1 cană (cup) nuci mărunțite          200 gr.

Conversie pentru măsurarea mierii în cele trei sisteme.

 American                                     Imperial                       Metric

1/8 cană cu miere                         2 linguri-1,5 uncii         42,5 gr.

1/4 cană                                        4 linguri-3 uncii            85 gr.

1/3 cană                                        5,3 linguri -4 uncii        113,3 gr.

3/8 cană                                        6 linguri-4,5 uncii-        127,5 gr.

1/2 cană                                        8 linguri- 6 uncii           170 gr.

5/8 cană                                        10 linguri-7,5 uncii       212,5 gr.

2/3 cană                                        10,7 linguri-8 uncii       226,7 gr.

3/4 ca                                           12 linguri-9 uncii           255 gr.

7/8 cană                                       14 linguri-10,5 uncii      297,5 gr.

1 cană                                          16 linguri-2 uncii            340 gr.

Conversie pentru măsurarea untului

Sistem American                      Sistem Imperial         Sistem metric

1/8 cană de unt/2 linguri           1 uncie                         28,3 gr.

1/4 cană de unt/4 linguri           2 uncii                          56,6 gr.

1/3 cană de unt/5,3 linguri        2.6 uncii                       75,5 gr.

3/8 cană de unt/6 linguri           3 unci                           85 gr.

1/2 cană de unt/8 linguri           4 uncii                          113,3 gr.

5/8 cană de unt/10 linguri         5 uncii                          141,6 gr.

2/3 cană de unt/10,6 linguri      5,3 uncii                       149,6 gr.

3/4 cană de unt/12 linguri         6 uncii                          170 gr.

7/8 cană de unt/14 linguri         7 uncii                          198,3 gr.

1 cană de unt /16 linguri)          8 uncii                         226,7 gr.


Conversia măsurilor în bucătarie (lingură, linguriță, cană)

 

Ingredient                                              Cantitate

                   1 linguriță rasă          1 lingura  rasă       1 cană (250 ml)


Apa/ vin               5 ml.                     15ml.                        250 ml.

Arpacas de grau   8 gr.                      20 gr.                        200 gr.

Pastă de roșii       8 gr.                       20 gr.                        250 gr.

Cacao pudră        3 gr./6 gr. cu vârf   10 gr./25 gr. cu vârf  130 gr.

Faina de grau       4 gr./6 gr.cu vârf    12 gr./25 gr.cu vârf   150 g

Mac                       5 gr.                      15 gr.                        155 gr.

Gelatină                5 gr.                      10 gr.                             *   

Griș                      4 gr./6,5 gr.           13 gr./20 gr.cu vârf     180 gr.

Lapte                    5ml.                     20 ml.                           250 ml.

Lapte condensat   7 gr.                      22 gr.                          260 gr.

Lapte praf           3,5 gr./5 gr.cu vârf  17 gr./20 gr.cu varf    120 gr.

Malai                  4 gr./5 gr.cu vârf     15 gr./20 gr.cu vârf     225 gr.

Miere                  15 gr.                       20 gr.                         360 gr.

Nuci macinate   4 gr./7 gr.cu vârf       20 gr./25 gr.cu vârf   275 gr.

Orez                   8 gr.                          25 gr.                        220 gr.

Oțet                   7 ml.                         15 ml                         250 ml.

Pesmet               3 gr./6 gr.cu vârf      12 gr./16 gr.cu varf    150 gr.

Piper macinat    5 gr.                            *                                *

Sare                   8 gr./10 gr.cu vârf     17 gr./25 gr.cu vârf   320 gr.

Smântână           10 gr.                        25 gr.                        250 gr.

Ulei                    4 gr.                          14 gr.                        240 gr.

Unt                    10 gr./12 gr.cu vârf    20 gr./25 gr.cu vârf  180 gr.

Untura               8 gr.                           30 gr.                        260 gr.

Zahăr pudră      4 gr./8gr.cu varf         17 gr./25 gr.cu varf   180 gr.

Zahar tos           5 gr.8 gr.cu vârf         16 gr./23 gr.cu varf   200 gr.


În unele rețete, găsim unități de măsură în bucătărie exprimate în „linguri”: 3 linguri cu făină, 5 linguri cu zahăr, 2 linguri cu oțet etc. Pentru mai multă precizie, iată cum pot fi convertite aceste unități de măsură în sistemul metric. 1 lingură de apă, oțet, ulei, vin = 15 gr.; 1 lingură de lapte = 20 gr.;1 lingură de smântână = 25 gr.;1 lingură de miere = 20 g; 1 lingură pastă de roșii= 20 gr.;1 lingură de orez = 15 rasă -25 gr. cu vârf; 1 lingură de făină sau de zahăr tos= 15 sau 25 g (zahărul pudră cântărește cu 1-2 g mai mult);1 lingură de griș = 15-20 gr.;1 lingură de pesmet = 12-16 gr.; 1 lingură de cacao = 10-25 gr.; 1 lingură de nuci măcinate = 20=25 gr.; Dar se pot da măsurile și în lingurițe și iată valorile mai departe. 1 linguriță de apă, vin, lapte, ulei = 5 gr.; linguriță de oțet = 7 gr.; 1 linguriță de smântână = 10 gr.; linguriță de miere = 13 gr.; 1 linguriță de pasta de rosii = 10 gr.; 1 linguriță de orez = 10 gr.; 1 linguriță de făină sau de zahăr tos= 4-6 gr. (zahăr pudră: 4-8 gr.); 1 linguriță de griș = 4-6 gr.; 1 linguriță de pesmet = 3-6 gr.; linguriță de cacao = 3-6 gr.; 1 linguriță de nuci măcinate = 5-8 gr.. Dar la alte rețete găsim măsurile în căni și iată valorile acestor  măsuri. 1 cană de apă, vin, ulei, lapte, smântână, bulion = 250 gr.;  1 cană de oțet = 300-320 gr.;1 cană de miere = 320-350 gr.; 1cană de orez, mălai = 220 gr.; 1 cană de făină = 150 gr.; 1 cană de zahăr = 200 gr. (tos), 180 gr. (pudră) ;1 cană de griș = 180 gr.;1 cană de cacao = 130 gr. ;1 cană de nuci măcinate = 150 gr.

Alte masuratori

 

1 ou =  45-65 g; 1 gălbenuș =20 gr. (aprox.); 1 albuș = 30 gr. (aprox.)


1 praf/ 1 varf de cutit (de sare, piper, nucsoara etc.) = 2 gr.(aprox.)


1 lingură = 15 ml 1 linguriță= 5 ml 1 linguriță de unt  = 3/4 linguriță de ulei; 1 lingură de unt  = 2 1/4 lingurițe de ulei; 2 linguri de unt = 1 1/2 lingurițe de ulei; 1/4 ceașcă de unt = 3 linguri de ulei; 1/3 ceașcă de unt  = 1/4 ceașcă de ulei

  

Unitați de masură pentru temperatura cuptorului

Grade Celsius    Grade Fahrenheit            Poziție buton pentru gaz

110 °C                       225 °F                               1/4

120 °C                      250 °F                                1/2

135 °C                      275 °F                                   2

150 °C                     300 °F                                   2

160 °C                     325 °F                                   3

180 °C                     350 °F                                   4

190 °C                     375 °F                                   5

200 °C                     400 °F                                   6

220 °C                     425 °F                                   7

230 °C                     450 °F                                    8

 

Să vă fie de folos!