joi, 26 decembrie 2019

Salată Orientală


Cum am mai spus această denumire nu are nici o legătură cu preparatul deoarece cartofii nu vin din Orient ci din America. Face parte dintr-un șir lung de preparate românești al căror nume nu are legătură nici cu zona de proveniență a numelui dar nici cu denumirea originară a preparatului. As da doar două exemple: salata de boeuf și cartofii franțuzești dar mai sunt și altele.

Ingrediente:

4 cartofi potriviți albi fierți în coajă în apă cu sarecât să intre furculița în ei, 3 ouă fierte tari, o ceapă roșie tăiati rondele, 3 – 4 fire de ceapă verde tăiate mai mare, 3 linguri mix măsline de preferat fără sâmburi – însă după preferințe,  ulei măsline extravirgin-2 linguri, sare marină neiodată și piper mozaic proaspăt măcinat după gust, pătrujel tverde tăiat de decor.

Mod de preparare:

Fierbeți cartofii în coajă după care îi curățați. Fierbeți și ouăle să fie tari, răciți-le apoi sub jet de apă rece și curățați-le de coajă. Tăiați atât cartofii cât și ouale în rondele. La fel ceapa roșie. Ceapa verde se taie grosier. Puneți toate ingredientele intr-un vas de salată și amestecați-le  bine dar cu grijă pentru a nu sfărâma cartofii și ouăle. Codimentați cu sare și piper și adăugați uleiul, mai amestecând încă o dată gentil. Decorați cu pătrunjel. Dați la rece înainte de servire.


 Spor latreabă și poftă bună!

Salată Waldorf


Găsim această rețetă în 1895 pentru prima oară în cartea de bucate The Cook Book a  bucătarului Oscar Tschirky de la Waldorf  NY

Rețeta originară era doar cu mere, țelină și maioneză. Nucile au apărut ăn compoziție prin anii '20. Cu timpul au apărut însă și alte ingrediente, cum ar fi: pui, curcan, coajă rasă de portocală și/sau de lămâie și fructe uscate (de exemplu curmale sau stafide), sau în loc de maioneză folosindu-se iaurt .



Varianta 1 Salată clasică Waldorf



Ingrediente:

1 cană mere tocate bucăți ( de preferat Granny Smith sau Ionathan sau o combinație de diferite mere), 1 lingură suc de lămâie, 1 cană de țelină tocată mai fin, 1/4 cană maioneză, 1/4 cană stafide (opțional), 1/4 cană nuci (opțional)

Mod de preparare:
 
Presărați merele cu zeama de lămâie după ce au fost tăiate felii sau cuburi. Adăugați toate celelalte ingrediente. Acoperiți toate bucățile cu maioneză proaspăt făcută.




Varianta 2  Salata Waldorf modernă

La această variantă am adăugat în părți egale maioneză si iaurt light. Am mai adăgat și semințe de pin și condiment Cajun (acest condiment este de fapt un mix între: 3 lingurițe de paprika dulce afumată, 1 linguriță piper negru spart nu măcinat fin, 1 lingură fulgi de chili uscați / ardei iute roșu zdrobit, 2 linguri de cimbru uscat,
2 linguri de oregano uscat, 2 lingurițe de usturoi pudră și 2 lingurițe de ceapă pudră, 1 linguriță piper de cayenne opțional, numai dacă vă place picant; Instrucțiuni: Puneți toate ingredientele într-un mojar sau intr-o mașină de măcinat condimente și prelucrați până când condimentele sunt măcinate bine și amestecate corect.    Transferați amestecul de condimente într-un vas de sticlă etanș  și depozitați într-un loc răcoros și întunecat).


Ingrediente:(pentru 4 persoane)
1/4 cană maioneză light, 1/4 cană de iaurt light, 2 linguri suc de portocale, 2 lingurite coajă de portocală rasă, 1/2 linguriță condiment Cajun, 1 căpățână salata Romaine , 1/2 grapefruit (curățat de coaja albă), 1/2 pară dintr-un soi  gen Kaizer -/Jambon, decojită și  tăiată, 1/2 măr verde decojit și tăiat cuburi, 1/2 cană de boabe struguri fără semințe, 1/3 cană curmale fără sâmburi, 1/4 cană de semințe de pin un pic prăjite.



 Mod de preparare:


Amestecați maioneza, iaurtul, sucul de portocale, coaja de portocală și condimentul Cajun  într-un bol. (Acest dresing  poate fi pregătit cu 1 zi înainte.) Acoperiți și refrigerați. Tapetați marginea interioară a unui bol mare cu frunze mari de salată. Tăiați atâtea frunze din cele rămase în bucăți cât sa intre în 4 căni ( salata rămasă o veți folosi altădată). Puneți salata tocată în alt bol mare. Feliile de grepfrut le puneți în vasul cu salată tocată. Adăugați perele mărunțite, mărul tăiat cuburi, boabele de struguri tăiate în jumătate și curmalele. Adăugați dresingul și mestecați gentil pentru acoperire totală. Transferați acum salata în castronul căptușit mai înainte cu frunze întregi. Presărați salată cu semințe de pin și serviți.


Varianta 3  Salata Waldorf

Tăiați în bucăți mici țelina și mărul; le puneți în vasul pentru salată și  adaugați următorul dresing făcut după cum urmează: 1 linguriță muștar, 1 vârf linguriță sare marină neiodată, 4 lingurițe zahăr, un vârf de piper cayenne, 1 ou, 1/4 ceașcă de oțet, fierbeți apoi amestecul și când se răcește amestecați cu 1/4 cană smântână dulce de gătit. Adăugarea nucilor tocate la salată o îmbunătățește. 

Spor la treabă și poftă bună!