joi, 23 decembrie 2021

Γιαουρτίνη -Giaourtíni(Yaourtíni)-Prăjitura greceacă cu iaurt


Yaourtíni era o prăjitură foarte populară în anii '80 în Grecia. Se făcea pentru adunări de familie sau de anumite sărbători.
După o masă copioasă venea acest desert cu aroma sa foarte proaspătă datorată atât  iaurtului, dar mai ales cojii de lămâie.Dar toate aceste înainte ca ciocolata să devină regina deserturilor și în Grecia, unde alte deserturi moderne le-au înlocuit pe multe dintre cele tradiționale.

 

Din cantitățile mentionate mai jos ies  24 de porții dacă folosiți ca mine o tava de copt de 23x33 cm.

Ingrediente: Pentru compoziție: 250 gr. iaurt grecesc 10 % stors, 150 gr. unt topit, 250 gr. zahăr granulat, 5 ouă (gălbenușuri separate de albușuri), 80 ml. lapte, 250 gr. făină, ½ linguriță bicarbonat de sodiu, 80 gr.  griș (grișul absoarbe siropul, păstrând prajitura umedă), ½ linguriță sare, coaja rasă de la o lămâie bio, fulgi de migdale pentru decor/ Pentru sirop: 400 gr. zahăr granulat,  400 ml. apă.

Puteți găsi iaurt grecesc strecurat aproape peste tot, dar dacă nu găsiți, puteți strecura acasă un  iaurt mai subțire pentru a-l îngroșa și a-l folosi în această rețetă. Pentru a strecura iaurtul, puneți o strecurătoare tapetată cu pânză peste un vas mare (pentru  lichid) și goliți două căni de iaurt simplu în strecurătoare; lăsați la scurs 2-3 ore. Veți obține aproximativ 1 cană de iaurt gros strecurat. Dacă vremea este foarte caldă, lăsați-l să se scurgă în frigider.

 

Mod de preparare: A. Preîncălziți cuptorul la 170 C. Ungeți tava de copt și apoi pudrați cu făină acoperind toată suprafața cu făină, apoi aruncând excesul. Într-un bol de mărime medie, bateți albușurile spumă, cu un mixer la viteză mică până devin spumoase, apoi  la viteză medie-mare până devin strălucitoare, groase și rigide. Dați deoparte. Se bate mult timp untul cu zahărul cu mixerul de mână, apoi se adaugă treptat gălbenușurile și se bate în continuare.  Adăugați laptele, iaurtul, bicarbonaul de sodiu, coaja de lămâie, (dar nu toate deodată), apoi adăugați grișul și făina în aluat; bateți la viteză mică până când făina dispare. Adaugați jumatate din albusuri, amestecând ușor cu o spatulă de cauciuc, până se amestecă bine în aluat. Încorporați apoi, ușor și albușurile rămase. Turnați aluatul în tava de copt. |Coaceți 50-60 minute sau până la testare iese o scobitoare introdusă în centrul prajiturii curată. Lăsați Yaourtíni-ul să se răcească complet. B. În acest timp pegătiți siropul. Într-o cratiță pusă la foc mediu, adaugați atât apa cât ăi zahărul și aduceți la fiert; lăsați să fiarbă 3 minute și apoi cu grijă turnați încet peste prăjitura rece. La sfârșit când s-a răcit de tot presărați fulgi de migdale. Păstrați la rece.

 

Spor la treabă și poftă bună!