luni, 13 februarie 2023

Rețetă de kebab ca la Thanasis Kebab din Monastiraki Athena


Ingrediente:
600 -700 gr. de carne de miel, tocată de 3 ori la mașină, 300-400 gr. de carne vițel, tocată de 3 ori în mașină, (procntele de carne miel la carne de vită sunt: 2/3  la 1/3), 1 ardei gras roșu, 30 ml. de apă, 2 - 3 căței de usturoi, fin zdrobiți, condimente la 1 kg. de carne: 1 lingură mare de paprika dulce, 1 lingură mare de sare, 1/2 lingură piper negru măcinat, 1/4 lingură de cimbru.

Mod de preparare:  Într -un blender, adăugăm toate condimentele, usturoiul, o zecime din carne, 2/3 din apă și  amestecăm extrem de bine! După aceasta, adăugăm acest amestec, la carnea noastră tocată și  frământăm cu mâna timp de cel puțin 5 până la 10 minute, udându -ne ocazional mâinile cu apă rece, deoarece acest lucru va face carnea pufoasă și aerisită. Apoi acoperim cu folie alimentară și dăm la frigider  2-5 ore.După acest interval de timp suntem gata să facem kebabul pe frigarui, folosind din nou apă pentru a modela și a se forma. Din nou dăm la frigider timp de 30 de minute înainte de a le pune pe grătar sau a le coace în cuptor. Între timp, pregătim farfuriile, pe care vom pune ceapă, roșii, ardei gras, salată de vinete, tyrokafteri, sos de usturoi (ca în rețeta de mai jos) și  ceva bucăți de pita grecească. Carnea ar nevoie să se facă pe grătar de 3 minute pe fiecare parte pe grătarul cu foc mic, sau 10 minute în cuptor la 190 gr.C, pe fiecare parte, deoarece aceste frigărui trebuie să fie suculente.

Rețetă sos de usturoi

Ingrediente:  10 - 15 căței de usturoi striviți cu latul cuțitului, 1/2 linguriță de sare, 1 lingură tahini, 50 - 70 ml. de ulei de măsline extravirgin grecesc, 100 gr. de iaurt grecesc Stragghisto 10%, 50 ml. suc de lămâie proaspăt stors.

Mod de preparare:  Într -un blender, adăugăm usturoiul și 50 ml de ulei și  amestecăm bine până când vom avea o textură compactă, apoi adăugăm sucul de lămâie și continuăm să amestecăm și după cum vom vedea textura va începe să se îngroașe pic. Următorul pas este să adăugați restul uleiului, (20-30 ml)  (așa cum ați face la maioneză),  acest lucru  strângând și  îngroșând  amestecul. În cele din urmă, adăugați iaurtul și continuași să amestecați până când obțineți o textură strălucitoare, netedă-„ca o textură groasă de miere”. În cele din urmă, adăugați tahini și dați o amestecare finală. Puneți deoparte într-un recipient de sticlă, la rece pentru  odihnă, timp de 1 oră. Sosul nostru de usturoi este gata apoi să fie servit .

 

Spor la trreabă și poftă bună!