luni, 13 decembrie 2021

Ζουμερό κέικ σοκολάτας-Zoumeró kéik sokolátas-Tort suculent de ciocolata

Dacă sunteți în Chania-Creta, nu trebuie să ratați o vizită la Koukouvaya, un local foarte popular în rândul localnicilor cu o atmosferă relaxantă, unde se poate servi  cea mai bună cafea alături de produse de patiserie delicioase. Și pe lângă toate acestea locul este foarte frumos, iar priveliștea Chaniei este minunată. Localul

se află la doar 5 minute de mers cu mașina de centru, îndreptându-ne spre dealul Profetului Elias și spre Mormintele familiei Venizelos. Koukouvaya înseamnă „bufniță”, în limba greacă, nume care a fost dat fie din cauza "ultimilor săi locuitori" în perioada în care locul era părăsit, sau datorită utilizării  sale ca baterie antiaeriană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Primul lucru pe care îl veți observa pe măsură ce mergeți prin magazin este varietatea  articolelor legate de „bufnițe”. Ce nu știți însă este faptul că încasările din vânzarea suvenirurilor, sunt destinate unui centru local pentru copiii cu autism.  Dar probabil că ceea ce îi atrage pe cei mai mulți vizitatori, în afară de vederea panoramică a golfului Chania, sunt deserturile renumite ale acestui local. Prăjitura lor cu ciocolată și acoperită cu sos de ciocolată poartă numele de „Zoumero” sau „umed”-
„suculent”, iar rețeta sa este un secret bine păzit.  Acest desert de ciocolată și aromă de vanilie (care poate fi acoperit cu firimituri  crocante de migdale caramelizate) are o textură irezistibilă.   

Ingrediente: A. Pentru sirop: 2 căni de lapte mai grăsuț, 1+ ½ cană de zahăr tos, ½ cană de pudră de cacao, ½ linguriță de cafea instant, 1 linguriță extract pur de vanilie, B. Ingrediente umede: 225 ml. lapte grăsuț, la temperatura camerei, ¾ cană ulei de măsline, 1 ½ cană de zahăr granulat, 4 ouă, la temperatura camerei, 1 linguriță cafea instant granule, 2 lingurițe extract pur de vanilie, C. Ingredientele uscate: 2 ½ căni (aproximativ 300 gr.) de făină, ½ cană (30 gr.) pudră de cacao, 1 lingură praf de copt, ½ linguriță sare, D.Garnitură: înghețată de vanilie sau frișcă. E.  poate fi acoperit cu firimituri  crocante de migdale caramelizate) are o textură irezistibilă./coaja de portocala (opțional)

Mod de preparare:  A. Preâncălziți cuptorul la  180 gr. C. Faceți siropul combinând toate ingredientele (cu excepția extractului de vanilie) într-o cratiță mică. Continuați să le bateți până când amestecul ajunge la fierbere. Luați apoi de pe foc și  adaugați extractul de vanilie. Lăsați deoparte să se răcească complet. B. Faceți prăjitura în felul următor: 1. Combinați toate ingredientele uscate într-un castron și amestecați-le. Treceți-le printr-o sită într-un castron și lăsați-le deoparte. 2. Combinați toate ingredientele umede într-un castron mare și amestecați-le până se combină. 3. Adăugați ingredientele uscate peste cele umede în 3-4 reprize și amestecați până când toată făina este combinată. Aveti grija sa nu amestecati prea mult. 4. Turnați aluatul într-o tavă dreptunghiulară de preferat de 20 pe 30 cm.. 5. Dați la cuptor și coaceți pe gratarul central al cuptorului timp de 40-45 de minute sau până când o scobitoare care se introduce în centrul prajiturii iese curată. 6. De îndată ce scoateți prăjitura  din cuptor, tăiați-o în bucăți  și înțepați fiecare bucată cu o scobitoare.7. Turnați tot siropul peste prăjitură și lăsați  să se absoarbă tot siropul punând la temperatura camerei timp de cel puțin 2 ore. Servirea imediată va face ca tot siropul să se acumuleze în partea de jos, lăsând jumătatea superioară a tortului uscată.

Serviți tortul cu  frișcă sau înghețată de vanile și ca decor și câteva fructe de pădure proaspete.

Spor la treabă și poftă bună!

preluată de pe https://www.dimitrasdishes.com/zoumero-keik-greek-ultra-moist-chocolate-cake/