duminică, 17 mai 2020

Μαυρομάτικα Φασόλια Σαλάτα-Mavromatica Fasolia Salata-Salată cu fasole ochioasă (Mavromatika)




Această rețetă vine din insula Chios. Sper să găsiți această fasole în magazinele grecești de la noi   ca să puteți face această rețetă.



Ingrediente: 2 căni de fasole cu ochi negri,  clătită cu apă rece, sos ladolemono (λαδολέμονο sos de lamâie bătută cu ulei de măsline extravirgin și adaus de oregano), 3 linguri cu nucă tocată, 1/2 cană frunze mărunțite de proslane-iarbă grasă (se găsește prin piață)
,
1/2 cană pătrunjel proaspăt tocat mărunt,1/2 cană arugula
mărunțite care se pot înlocui cu frunze de păpădie sau rucola,
1/4 cană semințe proaspete de rodie.

Mod de preparare:

Fasolea se pune într-o cratiță medie și se umple cu apă, astfel încât toate  să fie acoperită. Acoperiți  și setați focul la mediu. Aduceți amestecul la fiert și apoi reduceți căldura la mic. Se fierbe timp de douăzeci de minute și apoi se stinge focul. Puneți deoparte, astfel încât să se răcească. După ce se răceăte, scurgeți bine într-o sită.
Pregătiți ladolmono și adăugați nucile iar apoi dați deoparte. Adăugați fasolea intr-un bol mediu. adăgați frunzele de proslane, pătrunjelul,arugula sau înlocuitorul și semințele de rodie. Adăgați și ladolemono și serviți imediat. Dacă faceți această salată în prealabil, așteptați până în ultimul moment pentru a adăuga ladolemono.


Spor la treabă și poftă bună!

Χταπόδι καρπάτσιο-Chtapódi karpátsio-Carpaccio de caracatiță




Ingrediente: Tentacule de caracatiță aproximativ 250 gr., 40 ml. oțet de vin roșu, 70 ml. vin roșu, 1,2 linguriță ienibahar, 1/2 linguriță de semințe coriandru, 1/2 linguriță de boabe de piper verde, 2 frunze de dafin, 2 foi de gelatină; Pentru  servire:frunze de rucola sau păpădie, capere, sare marină neiodată și piper după gust, ulei de măsline extravirgin.





Mod de preparare: Puneți tentaculele de caracatița într-un bol și

adaugați oțetul, vinul, ienibaharul, coriandrul, piperul, frunzele de dafin și amestecați bine. Lăsați deoparte timp de 1 oră pentru a se marina. Preîncălziți cuptorul la maxim. Tapetați cu  folie de aluminiu peste care puneți hârtie pergament după care adăugați marinata în interior, transferați într-un vas de copt și gătiți timp de 2 ore (sau mai puțin dacă este prefiartă). Într-un bol adăugați gelatina, multă apă rece și puneți deoparte ca să se înmoaie. Scoateți caracatița din vas când este gata și transferați lichidul într-un bol. Adaugați gelatina foarte bine scursă și  amestecați foarte bine până se topeșt gelatina. Luați un pahar de hârtie de unică folosință și tapetați-l la interior cu folie de plastic. Puneți tentaculele vertical până când se umple întregul pahar. Umpleți cu lichidul cu gelatină, acoperiți-l cu folia de plastic și congelați-l până se răcește bine.

Se taie în felii foarte subțiri și se servește cu rucola/păpădie, capere, sare, piper și ulei de măsline.

Spor la treabă și poftă bună!

rețetă preluată de pe https://akispetretzikis.com/

Χταπόδι φούρνου με πατάτες-Chtapódi foúrnou me patátes-Caracatiță la cuptor cu cartofi



Ingrediente: 300 gr. tentacule  caracatiță ( eu am avut varianta prefiartă), 70 ml. ulei de măsline extravirgin, 1/2 linguriță de semințe de coriandru, 1 linguriță  semințe chimion, 5 căței de usturoi, 3 cartofi mari (eu am folosit mai multicei din cei noi), 1 linguriță de oțet balsamic de rodie (dar puteți să folosiți din oricare), 2 lingurițe de pastă de roșii, sare marină neiodată și piper după gust, 1 ardei iute mărunțit, ceva  rozmarin, un pic de  cimbru și oregano, coaja rasă și sucul de la o lămâie. Pentru servire: cimbru, paine cu măsline, brânză feta, oregano, ulei de masline, piper dacă mai este necesar.




Mod de preparare: Pentru uleiul de măsline infuzat, puneți un

vas la foc, adăugați uleiul de măsline, semințele de coriandru, semințele de chimen și usturoiul. Lasați ingredientele să se încălzească.

De îndată ce amestecul face spumă,  scoateți de la foc și  lasați să se răcească. Pentru cartofi, curățați cartofii și tăiați-i grosolan. Transferați într-un bol mare,  adaugați uleiul de măsline infuzat și amestecați bine. Pentru caracatiță, preîncălziți cuptorul la maxim.

Tăiați caracatița dacă este întreagă în 2 bucăți cu un cuțit pentru a o curăța. Îndepărtați părțile de deasupra și dedesubtul ochilor și aruncați. Îndepărtați gura apăsând cu mâinile. Curățați capota caracatiței întorcându-l în interior. Spalați cu multă apă după care tăiați în bucăți și  adaugați în bolul cu ​​cartofii. Adăugați pasta de roșii, piper, sare, ardei iuti roșii, rozmarin, cimbru, suc de lămâie, coaja rasă de lămâie și oțet balsamic de rodie. Amestecați bine.

Transferați într-un vas termorezistent și coaceți timp de 2 ore (dacă este prefiartă mai puțin până se fac cartofi -care ar fi bine în acest caz sa-i fierbeți un pic înainte).

Se servește preparatul cu cimbru, pâine cu măsline, brânză feta, oregano proaspăt, ulei de măsline și piper.

Spor la treabă și poftă bună!

 Rețetă preluată de pe https://akispetretzikis.com/