Puține sandvișuri se simt mai fanteziste,elegante și
delicioase, decât croque monsieur
și varianta sa cu ou, croque madame.
Un croque madame este pur și simplu un croque monsieur cu un
ou poșat sau prăjit deasupra. Diferența dintre cele două sandvișuri are de-a
face cu modul în care oul este încorporat în restul ingredientelor: într-un
croque monsieur, pâinea este înmuiată înainte de a fi gătită în oul bătut (în
stilul French toast-friganele pe românește).
Dar ce anume le face atât de elegante și
delicioase? Iată ce trebuie să știți despre diferențele dintre un croque
monsieur și un croque madame (și cum să le faceți pe fiecare acasă):
Croque” înseamnă în franceză „mușcătură
crocantă”. Un croque monsieur își are originea în
cafenelele franceze în urmă cu mai bine de 100 de ani și, deoarece este ușor de
preparat și de mâncat cu mâinile tale, a devenit rapid o rețetă de pentru bistrouri. Este un sandviș fierbinte făcut cu
șuncă și brânză pe felii groase de pâine albă. De obicei, un croque monsieur se face cu șuncă coptă sau
fiartă feliată subțire și brânză cremoasă feliată Emmental sau Gruyère.
Pâinea, care este acoperită cu brânză rasă, este adesea scufundată în ou bătut
înainte de gătire. Sosul bechamel este uneori adăugat în amestec pentru un plus
de cremositate și aromă. Croque monsieurs poate fi făcut la cuptor sau prăjit
într-o tigaie.
Un croque madame este pur și simplu un croque monsieur cu un
ou poșat sau prăjit deasupra.
Istoria croque monsieur este puțin tulbure, el apărând în meniurile pariziene încă din
1910. Una dintre
primele referințe scrise cunoscute a acestui preparat cu brânză poate fi găsită în al
doilea volum al romanului în șapte părți al lui Marcel Proust din 1918: " În
căutarea timpului pierdut".
Dar există și câteva povești binecunoscute pentru originea praparatului, dar nu
verificabile, pentru croque monsieur. Potrivit unei povești, muncitorii
francezi și-au lăsat prânzurile prea aproape de un calorifer. Căldura a topit
brânza și a prăjit pâinea și s-a născut sandvișul.O altă legendă spune că un bucătar parizian a inventat
croque monsieur într-o zi din 1901, după ce a rămas fără baghete. Când un
client a întrebat despre ingrediente, bucătarul a arătat către măcelar și a
spus „C'est la viande de monsieur (Este carnea acelui tip)”.
Dacă vrei să faci un croque monsieur sau croque madame, ai nevoie doar de
câteva ingrediente și de o rețetă bună.
Hai să vă prezint mai jos varianta mea pentru aceste preparate.
Croque-MadameIngrediente: A. Pentru sosul Mornay: 2 linguri de unt
(nesărat/sărat),2 linguri de făină, 1 cană lapte 3.5%, 100 gr. brânză
gruyere mărunțită (aproximativ 1/2 cană), praf de nucsoara
(de preferință proaspăat rasă), sare ,arină neiodată. B. Pentru Croque Madame: 8 felii de pâine albă, 200 gr. jambon afumat sau șuncă nemțească din zona munților Pădurea Neagră ( Black forest ham) tăiat subțire , 150 gr. brânză
gruyere rasă, 2 linguri muștar
dijon, 4 linguri de unt
sărat înmuiat-sau mai mult (pentru uns ), 4 ouă, sare marină neiodată și piper negru proaspăt măcinat.
Idei pentru garnituri pentru asortare: cartofi prajiți, salată caesar, varză de bruxelles pane.
Mod de preparare:
A. Pentru
a face sosul Mornay:
- Într-o tigaie medie, topește untul la foc mediu spre mic.
Adăugați făina și amestecați până se formează o pastă, aproximativ 30 de secunde.
- În timp ce amestecați, adăugați 1/4 din lapte pentru
început. Amestecați până la omogenizare, apoi adăugați treptat restul de lapte,
pentru a minimiza aglomerarea. Aduceți la fierbere, apoi reduceți focul și fierbeți timp de 1-2 minute, până când sosul se îngroașă.
- Luați tigaia de pe foc, apoi adăugați brânza gruyere, nucșoara
și 1/4 linguriță de sare, amestecând până când devine sosul devine omogen. Gustați și
adăugați mai multă sare, dacă este necesar, apoi dați sosul deoparte.
B. Pentru
a face sandvișurile Croque Madame:
- Pentru fiecare sandviș, întindeți o felie de pâine cu sos de
dimineață, și încă una cu muștar Dijon. Aproximativ 1,5
linguri de Mornay pe felie și 1,5 lingurițe de Dijon pe felie, dar nu
trebuie să fie exact.
- Adăugați câteva felii de șuncă pe una dintre feliile de
pâine și aproximativ 1/4 de cană de gruyere mărunțit pe cealaltă. Suprapuneți
feliile de pâine împreună pentru a forma sandvișuri, apoi ungeți
exteriorul ambelor bucăți de pâine cu unt înmuiat, aproximativ 1,5
linguriță fiecare, dar din nou, nu trebuie să fiți exacți.
- Încingeți o tigaie antiaderență la foc mediu și gătiție
sandvișurile pe fiecare parte timp de 2-3 minute, până când devin aurii pe
fiecare parte.
- Scoateți sandvișurile într-o tavă și preîncălziți
cuptorul la maxim.
- Întindeți aproximativ 2 linguri de sos pe
partea de sus a fiecărui sandviș și coaceți până când blatul devine maro
auriu, iar sosul s-a infiltrat în pâinea crocantă (aproximativ 2 minute).
- Prăjiți ouăle în aceeași tigaie cu care ați făcut
sandvișurile la grătar, având grijă să le asezonați bine cu sare și piper,
până se întărește albușul, dar gălbenușul încă curge, aproximativ 2
minute. Puteți să le faceți și poșate cum ar fi și mai bime.
- Acoperiți fiecare sandviș cu un ou astrfel preparat, apoi
savurați produsul cât timp este fierbinte!
Croque
Monsieur
Acest sandviș delicios și elegant funcționează excelent
pentru micul dejun sau brunch. Puteți schimba rețeta tradițională, înlocuind
brânza Gruyere cu Gouda dar și adăugând un strop de vin alb la sosul de brânză.
Ingrediente: A. 1 cană cu lapte integral+un gălbenuș amestecate bine împreună, ¼ cană unt-înmuiat, 1 lingură făină, ⅓ cană smântână
grasă de gătit, ¼ cană vin alb sec, sare marină neiodată și piper după
gust, 1 linguriță de
nucșoarș mșcinată, ¾ cană brânză
Gouda mărunțită. B. 8 felii de pâine albă, 4 lingurițe de unt, ¼ cană muștar de
Dijon, 8 felii de șuncă,
pătrunjel proaspăt tocat
Mod de preparare:
A. Topiți 1/4 cană de
unt într-o cratiță mică la foc mediu. Se amestecă treptat făina în unt.
Adăugați în porții mici smântână și vin alternativ, amestecând după fiecare
adăugare pentru a se îngroașa sosul înainte de următoarea cantitate. Se
condimentează cu sare, piper și nucșoară. Topiți brânza în acest sos în cantități
mici, amestecând continuu. Reduceți focul la mic și păstrați sosul cald până la
utilizare.
B. Înmuiați feliile de pâine în amestecul de lapte și coaceți la cuptor pentru 5-7 minute. Scoateți apoi din cuptor și urmați următorii pași. Puneți o tigaie mare
la foc mediu-mare. Întindeți 1/2 linguriță de unt pe o parte a fiecărei felii
de pâine; după care întindeți aproximativ 1/2 lingură de muștar de Dijon pe partea opusă
a fiecărei felii. Asamblați sandvișurile punând patru felii de pâine, cu partea
unsă în jos, în tigaie. Acoperiți fiecare felie de pâine cu două felii de șuncă
pliate pentru a se potrivi complet pe pâine; puneți cantități egale de sos de
brânză peste șuncă, rezervând o parte din sos pentru mai târziu. Puneți feliile
de pâine rămase, cu muștarul în jos, deasupra șuncii și brânzei. Prăjiți pe fiecare parte până când pâinea capătă o culoare maro aurie
uniformă. Puneți puțin din sosul de brânză deasupra fiecărui sandviș înainte de
servire. Ornați fiecare sandviș cu pătrunjel.
Spor la treabă și poftă bună!