În mod tradițional, caracatița trebuie
lăsată să fierbă încet,în suc propriu, într-o oală goală timp de aproximativ o oră, pentru a-și
elibera sucurile aromate. Nu adăugați apă,
deoarece va deveni dură și gumoasă. Lasați să fiarbă pe cont propriu, deoarece astfel nu va exista
nici o șansă ca acesta să se ardă la temperatură scăzută. Rețeta prezentată acum combină aromele
bogate ale caracatiței, cu pastele scurte, denumite în mod tradițional „kofto” (κοφτό) sau paste hilopite . Dacă nu aveți
caracatiță proaspătă, puteți folosi și congelată, dar atenție la decongelare ( în șoc termic). Unii bucătari greci chiar îngheța caracatița,
întrucât se jură că o frăgezește un pic mai mult.
Ingrediente: 1 caracatiță,
aprox. 1,5 kilograme (curățată de cioc și ochi), 120 ml. ulei de
măsline extravirgin, 30 ml. ouzo, 2 cepe albe feliate
fin, 2 căței de
usturoi feliați fin, 1 ardei gras tăiat fâșii,1 linguriță
zahăr granulat, 1 linguriță de
cimbru proaspăt tocat fin,1 frunză de dafin, 3 boabe de ienibahar, 1/2 lingură
scorțișoară măcinată, sare marină neiodată și piper verde măcinat, 350 gr. paste scurte ( dacă luați din magazine grecești ditali sau „kofto”) sau hilopite, 1/2 linguriță
fulgi de chili, 500 gr. roșii, 50 ml. oțet
balsamic, 100-150 ml. apă, 1 linguriță de
busuioc proaspăt tocat fin și coajă rasă de lămâie pentru servire.
Mod de preparare: Puneți caracatița întreagă într-o oală, acoperiți-o și
puneți-o la foc mic pentru aproximativ 1/2 oră sau până devine moale. Fierbeți pastele
în apă sărată jumătate din timpul de gătire recomandat și scurgeți. Spălați
vasul pentru paste, uscați-l și puneți-l la foc mediu. Se toacă
caracatița când s- răcit un pic în bucăți mari.Adăugați 2 linguri
de ulei de măsline înntr-o tigaie. Adăugați
caracatița și ouzo. Imediat ce ouzo-ul se evaporă, scoateți tigaia de la foc. Pregătiți
legumele și adăugați-le înntr-o cratiță. Adăugați puțin
ulei de măsline, zahăr, cimbru, foi de dafin, usturoi, sare și piper, boabele de ienibahar pisate, scorțișoara. Se amestecă și se
adaugă chili. Puteți adăuga puțin ulei de măsline, dacă mai este necesar. Se adaugă
caracatița, roșiile tocate, oțetul balsamic și apa. Se amestecă și se
fierbe timp de 10 minute.
Pentru tăiței:Puneți un vas
umplut cu apă sărată la foc mare și dați la fiert. Adăugați pastele și gătiți la 3/4 din timpul menționat pe ambalaj. Când sunt gata,
scurgeți-le și adăugați-le într-o tigaie împreună cu 2-3 linguri de ulei de
măsline. Se lasă la foc
mediu și se amestecă continuu, astfel încât să nu se lipească de fundul tăvii. Când tăiței se
transformă într-un auriu ușor, adăugați amestecul de caracatiță și amestecați
să se combine. Condimentați, amestecați bine și lăsați la foc ușor timp de 5 ′ 10 ′
până când pastele sunt fierte. Mențineți apă caldă la îndemână pentru a adăuga
puțin câte puțin, dacă este nevoie, pentru ca pastele să se gătească complet. Se servește cu
puțin busuioc proaspăt și coajă de lămâie rasă.
Spor la treabă și poftă bună!
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere