vineri, 31 iulie 2020

Μύδια αχνιστά με σάλτσα κρασιού-Mýdia achnistá me sáltsa krasioú-Midii în sos de vin


Pentru început, după ce luați  scoicile acestea trebuie sortate. Se aruncă toate cele deschise. Scoicile cumparate trebuie să fie închise și se vor găti în cel mai scurt timp, cel târziu a doua zi. Midiile deschise  nu trebuie consumate. Pentru a vă asigura că nu se deschid, puneți-le într-o plasă asigurându-vă că sunt toate strânse. Ceea ce menține vieții midiilor este apa de mare pe care o au în interiorul lor.

Se pun in apa rece pentru vreo 5 minute după care cele care s-au desfacut trebuie ciocanite puțin și dacă nu se închid le aruncăm. Nu se țin foarte mult in apă pentru că încep să se deschidă. Se trec apoi sub un jet de apă rece și se lasă deoparte. Scoicile se gătesc într-o tigaie mare, voluminoasă și cu capac. Dacă ele provin dintr-o acvacultură (unde sunt atașate de funii suspendate în apă de o structură plutitoare fixă), nu trebuie să le păstrați în apă. Dar dacă sunt „sălbatice”, va trebui să le puneți în apă aproximativ o oră, astfel încât să poată elibera nisipul pe care îl pot avea în interiorul lor. Dacă  sunt foarte murdare la exterior, trebuie să le curățați bine înainte de a le găti. Curățați-le într-un bol plin cu apă frecând coaja cu un burete de sârmă până la curățare. Chiar dacă învelișul nu se  consumă, el trebuie să fie curat  deoarece altfel toată murdăria va fi eliberată în mâncare în timpul gătitului. În continuare, trebuie să îndepărtați cu atenție mustățile-adică buricul cum se spune. Se prinde fiecare midie cu o mână și se trage barba cu cealaltă. Dacă încercați să îndepărtați barba trăgând-o spre marginea balamalei, aceasta se va rupe, iar restul va rămâne în interiorul ei. Acesta este motivul pentru care trebuie să-l trageți întotdeauna în direcția opusă  muchiei balamalei, pentru a vă asigura că este eliminată. O bucată mică de carne de midie poate fi extrasă împreună cu barba, dar nu trebuie să vă îngrijorați.  De îndată ce îndepărtați barba, midia începe să moară. Acesta este motivul pentru care acestea trebuie să fiegătite în 2 ore de la eliminare. Transferați midiile curate, într-un bol curat și sunt gata pentru gătit.

Acestea fiind spuse să trecem la treabă.

Ingrediente pentru 3 porții: 1 kg midii proaspete, 1 ceapă albă tăiată mărunt,  5-6 căței de usturoi, 150-200 ml. vin alb sec, după gust sare și piper, 1 legătură pătrunjel+1 mărar, un pic de frunze de busuioc tocate grosolan, un ardei iute, 5-6 roșii cherry tăiate pe din două, 4-5 linguri ulei de măsline,70 gr. unt, coaja rasă și zeama de la o lămâie bio.

Neaparat începeți prin a prăji, felii de pâine integrală pe care să le ungeți din belsug cu ulei de măsline cu usturoi, sare și să le presărați cu oregano uscat. Nu uitați să aveți la rece o sticlă de Retzina.


Mod de preparare: Puneți uleiul de măsline impreună cu untul într-un wok și adăugați imediat ce s-a încălzit usturoiul tăiat mărunt și ardeiul iute curățat de semințe. Se țin la foc scăzut doar până când usturoiul  începe să se îngălbenească. Acum putem adăuga și  roșiile și să dăm  focul un pic mai mare. Amestecați totul și lasați pe foc vreo 3-4 minute sau  până cănd roșiile s-au înmuiat. Adăugăm acum scoicile  și le lăsăm acoperite, câteva minute până încep să se desfacă. Dacă au ramas scoici închise le scoateți iar pe restul le gătiți în continuare. Adăugați cu grijă vinul și lăsați la gătit încă câteva minute amestecând din când în când până  toate scoicile sunte deschise. Daca nici acum nu se deschid toate  trebuiesc aruncate cele închise. Adăgați acum sarea, piperul, coaja și zeama de lămâie. Spre sfârșitul perioadei de gătire adăugați și verdeața și amestecați ușor. Timpul de fierbere nu trebuie sa depaseasca 10 minute din momentul in care se adaugă scoicile.

Spor la treabă și poftă bună.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere