Portokalopita este o prăjitură-plăcintă făcută cu "phyllo" ( niște foi de plăcintă foarte subțiri) și care este infuzată cu aromă de portocale. Portokalopita aparține unei clase de deserturi cunoscute sub numele de siropiasta, care cuprinde toate deserturile înmuiate în sirop. În acest sens, portokalopita este similară cu karydopita (prăjitură cu nucă), baklava și pandespani-Παντεσπάνι, o altă prăjitură minunată cu aromă de portocale. Portokalopita este o prăjitură densă, dulce, care merge perfect cu un pic de înghețată de vanilie sau de iaurt grecesc gros, dar poate fi consumată și independentă. este bine să folosim la această rețetă suc de portocale proaspăt stors, dar pentru ușurință și dacă preferați, puteți folosi și un suc de portocale de bună calitate. Este un desert care se păstrează destul de bine; poate mai mult de 2 - 3 zile de la coacere.
Truc: Este recomandat să tăiați și să scoateți din tava pe masură ce consumați astfel încât să nu se usuce, deoarece în tavă
rămâne însiropată și zemoasă.
Voi da mai jos două variante de rețete.
A.
Ingrediente pentru sirop:1,1/2 căni de apă, 1, 1/2 căni zahăr, 1/3 cană suc de
portocale proaspăt stors, 1 baton de
scorțișoară, opțional puteți adăuga și 1/4 linguriță apă
de floare de portocal.
Ingrediente pentru blat: 450 grame foi phyllo ( pentru placinte din acelea foarte subțiri), 4 ouă, 3/4 cană zahăr, coaja rasă a două portocale bio, 1 cană de iaurt
grecesc ( nu tip grecesc), 1/2 linguriță
extract de vanilie, 1 linguriță praf
de copt, 1 linguriță bicarbonat alimentar, 1/4 linguriță sare marină neiodată, 1 cană ulei
vegetal floare sau porumb, 1/2 cană suc de
portocale proaspăt stors, ulei vegetal
pentru ungerea vasului de coacere.
Mod de preparare: se va începe cu
pregătirea siropului prin combinarea următoarelor: apa, zahărul, sucul de portocale, batonul de
scorțișoară și apa cu floarea de portocală, dacă o folosiți. Aduceți
ingredientele la fierbere, iar după ce începe să fiarbă, reduceți căldura și
lăsați la foc mic timp de 15 minute. Se scoate de pe foc și se lasă să se
răcească complet. În timp ce siropul
este pregătit, trebuie să uscați foile. Cea mai bună și mai
simplă modalitate de a face acest lucru este să o facem în cuptorul preîncălzit
la mediu. Foile se așează una peste alta în tava de copt ( este bine să folosiți mai multe tăvi ca să se poată face o uscare perfectă, o altă variantă ar fi să le faceți acordeon și să le puneți una lânga alta). Puneți pe zona de mijloc a cuptorului timp de maxim10 minute (timpul poate să difere în funcție de cuptor). După ce a
trecut acest timp, întoarceți fiecare foaie cu grijă și repetați uscarea încă 5-6 minute. Scoateți-le apoi din cuptor și lăsați-le să stea cel puțin încă 20 de minute,
pentru a se mai usca. Cu mâinile, începe să rupeți apoi foile în bucăți mici
și le puneți deoparte.
Notă: De obicei
cumpărăm foi proaspete; dar cu toate acestea, dacă luați din cele congelate le lăsați să se dezghețe în frigider
peste noapte.
Preîncălziți cuptorul la maxim. În vasul de mixare mare al unui mixer combinați ouăle și zahărul și bateți timp de 3 - 4 minute, până când amestecul are o culoare galben-pal. Adăugați apoi coaja de portocală, iaurtul, extractul de vanilie, praful de copt, bicarbonatul și sarea și amestecați până când sunt doar combinate. La sfârșit adăugați uleiul și sucul de portocale în bol și amestecați pentru a combina bine cu restul ingredientelor. Folosind o spatulă de cauciuc, începeți să încorporați foile uscate și rupte în acest amestec dar nu toate o dată ci puțin câte puțin. Altfel riscați ca aestea să se aglomereze. După ce ați încorporat toate bucățelele de foi, turnați acest amestec într-un vas termorezistent de sticlă cu margini înalte (dat în prealabil cu ulei) și coaceți 50-60 de minute ( în funcție de cuptor) pe zona de mijloc a cuptorului, până când portokalopita dvs. are o culoare aurie frumoasă. După ce portokalopita dvs. este coaptă, scoateți-o din cuptor și interveniți cu o spatulă, imediat în mai multe locuri din zonele de margine unde este posibil să se fi lipit. Turnați apoi siropul răcit pe tortul fierbinte, treptat nu totul o dată, lăsând să fie absorbită zeama de fiecare dată înainte de a o adăuga pe următoarea. Repetați până când s-a folosit tot siropul. Lăsați prăjitura să se răcească timp de 2-3 ore înainte de tăiere, pentru a permite absorbția completă a siropului. Cum am mai spus mie îmi place să mănânc această prăjitură cu niște înghețată de vanilie/kaimaki sau cu un iaurt grecesc.
B.
Ingrediente: Pentru sirop: 700 gr. zahăr granulat, 500 ml. apă, suc proaspăt de la trei portocale,coaja rasă de la o portocală;Pentru blat: 2 portocale, 450 gr. foaie de plăcintă subțire, 250 gr. zahăr granulat, 250ml. ulei vegetal, 250 ml lapte 3,5% sau un iaurt grecesc gras, 1 linguriță (praf) de copt, 1 linguriță bicarbonat alimentar, 1- 2 păstăi de vanilie, 4 ouă, coaja rasă de la o portocală
Mod de preparare:
1.Siropul: Într-un vas
adăugați zahărul, apa, sucul de portocale și transferați la foc mediu. De îndată ce se
fierbe, se scoate de pe foc și se lasă deoparte să se răcească.
2.Blatul: Preîncălziți
cuptorul la 100 ° C . Întindeți foile (uscate în prealabil bine în cuptor ca în varianta anterioară ) pe suprafața de lucru. Zdrobiți-le una câte una. Fierbeți cele 2 portocale ( de recomandat bio și spălate foarte bine. cu tot cu coajă timp de 1 oră. Scoateți-le și zdrobiți-le bine
cu mâna pentru a separa tot sucul lor care este amar și semințele. Păstrați pulpa și coaja, pe care le puneți într-un procesor
alimentar, adăugați, zahărul și bateți bine. Apoi, adăugați ouăle, laptele/iaurtul,
uleiul, vanilia, coaja rasă de portocală, praful de copt și bicarbonatul. Bateți
bine până se
omogenizează ingredientele după care le transferați într-un bol. Foile zdrobite se adaugă în porții mici în vasul cu umplutura. Se amestecă bine cu o spatulă. Ungeți cu ulei și pudrați cu făină o tavă de coacere sau un vas de sticlă termorezistent și întindeți amestecul în interior. Dați-l la cuptorul preâncălzit și coaceți 40-50 minute ( în funcție de cuptor). Când este gata scoateți din cuptor și turnați în reprize pe deasupra cu o lingură siropul rece. Se lasă 30 de minute pentru ca siropul să fie absorbit și se servește cu o lingură de dulceață de portocale amare, înghețată de kaimaki sau vanilie și frunze de mentă.
omogenizează ingredientele după care le transferați într-un bol. Foile zdrobite se adaugă în porții mici în vasul cu umplutura. Se amestecă bine cu o spatulă. Ungeți cu ulei și pudrați cu făină o tavă de coacere sau un vas de sticlă termorezistent și întindeți amestecul în interior. Dați-l la cuptorul preâncălzit și coaceți 40-50 minute ( în funcție de cuptor). Când este gata scoateți din cuptor și turnați în reprize pe deasupra cu o lingură siropul rece. Se lasă 30 de minute pentru ca siropul să fie absorbit și se servește cu o lingură de dulceață de portocale amare, înghețată de kaimaki sau vanilie și frunze de mentă.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere