Tsoureki (greacă: τσουρέκι), este un cozonac făcut cu făină, lapte, unt și zahăr și asezonat în mod obișnuit cu coajă de portocală, rășină mastic sau maheb ( condiment de aromatizare obținut din semințele unei specii de cireș). O variantă numită "pâinea de Paști" este făcută de comunitățile grecești în timpul Paștelui, nu numai în Grecia, dar și în alte țări cu comunități grecești. Există diferite variante de tsoureki, inclusiv o pâine rotundă de Crăciun, cu o decorare încrucișată numită Christopsomo, o pâine împletită de Paște cu ouă întregi vopsite presate în aluatul numit Lampropsomo și o pâine cu o monedă ascunsă pentru norocu numită Vasilopita care este coaptă pentru ziua Sfântului Vasile (ziua de Anul Nou).
Lampropsomo
(= pâine strălucitoare) sau lamprokouloura (= pâine circulară strălucitoare)
este făcută cu ouă și unt (alimente interzise în timpul Postului) și este adesea
decoraă deasupra cu flori de primăvară, frunze, cruci și șerpișori din aluat. Un ou
roșu, simbol al renașterii, reînnoirii și al sângelui lui Hristos este de obicei, dar
nu întotdeauna - parte a decorației. După formă poartă mai multe denumiri: avgokouloura (pâine circulară cu un ou), kokona (doamnă), koutsouna (păpușă), krios (berbec),
kalathaki (coș) etc.
În sâmbăta mare, pâinile de Paști și ouăle roșii sunt puse
în coșuri și apoi sunt duse la biserică pentru a fi binecuvântate. Unele dintre
ele vor fi oferite drept cadou nașilor. În vremurile de demult,
femeile recent căsătorite ofereau și pâine de Paști părinților lor. Ziua de luni dupa duminica Paștilor este asociată cu obiceiurile funerare, fiind un obicei ca
oamenii să viziteze cimitirele și să pună ouă roșii, pâine de Paști precum și
prăjituri pe morminte. Cei plecați pot împărtăși astfel bucuriile familiei.
A.Iată o rețetă foarte ușoară de Tsoureki simplu:
Ingrediente: 2 kg făină de cozonac, 200 gr. drojdie proaspătă,
250 ml. apă calduță , 450 gr. zahăr, 1 linguriță rasă cu sare,1 linguriță de mahlep prăjită și măcinată dacă nu o luați așa de la magazin (se poate înlocui cu putina esență de migdale amestecată într-un păhărel de 50 ml. cu lichior de cirese negre), prăjită și măcinată, coaja rasă de la o lămâie, 1 linguriță pulbere de mastic zdrobită bine în mojar cu o linguriță de zahăr, 10 ouă batute usor + 1 ou pentru uns, 150 ml. lapte, 100 ml. suc de portocale, 500 gr. unt sau 250 gr. unt + 250 ml. ulei de măsline
extravirgin, 1-2-3.... ouă fiert tare, vopsit roșu
Mod de preparare: Se dizolvă drojdia în apă călduță și se adaugă aproximativ 1/2 cană
făină. Se amestecă bine, se acoperă cu o cârpă și se așază într-un loc cald
pentru dospire timp de 20 de minute. Adăugați ingredientele în ordinea în
care sunt enumerate într-un mixer sau pe masa de lucru și frământați
aluatul timp de 2-3-5 minute. Formați funii, fiecare de aproximativ 25 cm lungime
și răsuciți ușor. Împletiti seturi de 3 funii și așezați-le pe foaia de copt
unsă și lăsați-le la căldură să crească acperite cu un șervet. Ungeți apoi cu ou bătut. Puneți deasupra ouăle
fierte, vopsite. Coaceți tsoureki în cuptorul preîncălzit la 175 C timp de 30
de minute sau până se rumenesc.
B. Τσουρέκι γεμιστό-Tsoureki gemisto)
Această a doua variantă pare mai
complicată dar nu este de loc.
Ingrediente: 120 gr. unt topit dar nu fierbinte (jumătate din cantitate oaie și jumătate vacă), 1 ceasca suc proaspat de portocale, coaja rasă de la 2 portocale și de la 2 lămâi, puțină vanilie pudră, 1 ceașcă iaurt grecesc (150 ml.), 250-300 gr. zahăr, 5 ouă+ 1 pentru uns, 1/2 linguriță mahleb și cam tot atâta mastic (cam 6-7 gr. din fiecare), 100 ml. apă călduță, 90 gr. drojdie proaspătă ( teoretic se pune cam analogia drojdie/faina e cam 80 gr./kg dar făina de cozonaci înghite mai multă drojdie), 800 gr. făină cozonac, diverse fructe uscate după preferințe : caise, curmale, smochine,prune, sau altele, câteva ouă fierte vopsite de decor.
Mod de preparare: Drojdia o dizolvăm în apă călduță după care adăugăm 1 ceașcă de făină și o lăsăm să dospească. Într-un bol punem după asta zaharul și-l amestecăm cu sucul de portocale și iaurtul. Încălzim ușor acest amestec la foc mic pe aragaz cu o sită de protecție până la dizolvarea zaharului fără să ardem. Adăugăm apoi după ce am luat de pe foc și s-a răcit un pic ouăle bătute cu telul în prealabil. În bolul mixerului, pe masa de lucru sau în vasul de frământat punem restul de făină și adăugăm amestecul de zahăr și maiaua preparată anterior. Începem frământarea ca pentru cozonaci iar spre sfârșit, adăugăm și untul topit continuând până la încorporare. Acoperim acum vasul cu un șervet și lăsăm să creasca la loc cald până la dublarea volumului. Când a crescut suficient împărțim aluatul în părți egale în funcție de cantitate și de câte forme avem, după care iarăși fiecare parte în alte 3 ca să avem cum și din ce împleti. Fiecare dintre aceste ultime trei părți le intindem cu făcălețul, le presărăm cu zahăr, scorțișoară și fructe uscate, după care le rulăm iar la sfârșit facem împletirea pentru fiecare cozonac a celor trei rulouri de bucată.. Putem să punem în formă dreptunghiulară sau rotundă. Acoperim din nou și lăsăm din nou la cald sa crească. Când a crescut suficient , îi ungem cu oul bătut amestecat cu un strop de lapte și îi dăm la cuptorul preîncălzit la foc mediu timp de 30-40 min. sau până sunt gata (proba se face cu un bețigaș, dacă iese curat, cozonacii sunt gata!).
Ingrediente: 120 gr. unt topit dar nu fierbinte (jumătate din cantitate oaie și jumătate vacă), 1 ceasca suc proaspat de portocale, coaja rasă de la 2 portocale și de la 2 lămâi, puțină vanilie pudră, 1 ceașcă iaurt grecesc (150 ml.), 250-300 gr. zahăr, 5 ouă+ 1 pentru uns, 1/2 linguriță mahleb și cam tot atâta mastic (cam 6-7 gr. din fiecare), 100 ml. apă călduță, 90 gr. drojdie proaspătă ( teoretic se pune cam analogia drojdie/faina e cam 80 gr./kg dar făina de cozonaci înghite mai multă drojdie), 800 gr. făină cozonac, diverse fructe uscate după preferințe : caise, curmale, smochine,prune, sau altele, câteva ouă fierte vopsite de decor.
Mod de preparare: Drojdia o dizolvăm în apă călduță după care adăugăm 1 ceașcă de făină și o lăsăm să dospească. Într-un bol punem după asta zaharul și-l amestecăm cu sucul de portocale și iaurtul. Încălzim ușor acest amestec la foc mic pe aragaz cu o sită de protecție până la dizolvarea zaharului fără să ardem. Adăugăm apoi după ce am luat de pe foc și s-a răcit un pic ouăle bătute cu telul în prealabil. În bolul mixerului, pe masa de lucru sau în vasul de frământat punem restul de făină și adăugăm amestecul de zahăr și maiaua preparată anterior. Începem frământarea ca pentru cozonaci iar spre sfârșit, adăugăm și untul topit continuând până la încorporare. Acoperim acum vasul cu un șervet și lăsăm să creasca la loc cald până la dublarea volumului. Când a crescut suficient împărțim aluatul în părți egale în funcție de cantitate și de câte forme avem, după care iarăși fiecare parte în alte 3 ca să avem cum și din ce împleti. Fiecare dintre aceste ultime trei părți le intindem cu făcălețul, le presărăm cu zahăr, scorțișoară și fructe uscate, după care le rulăm iar la sfârșit facem împletirea pentru fiecare cozonac a celor trei rulouri de bucată.. Putem să punem în formă dreptunghiulară sau rotundă. Acoperim din nou și lăsăm din nou la cald sa crească. Când a crescut suficient , îi ungem cu oul bătut amestecat cu un strop de lapte și îi dăm la cuptorul preîncălzit la foc mediu timp de 30-40 min. sau până sunt gata (proba se face cu un bețigaș, dacă iese curat, cozonacii sunt gata!).
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere