duminică, 5 aprilie 2020

Αφράτο παντεσπάνι με άρωμα πορτοκαλιού-Afráto pantespáni me ároma portokalioú/ lemonioú-Pandișpan grecesc cu portocale/lămâie



παντεσπάνι
este un pandișpan cum îi spunem noi românii. Siropul pentru acest tort este ceea ce îl transformă dintr-un simplu burete în ceva mai mult. m nou pe româneste foarte simplu, cu aromă de portocale, foarte ușor și pufos, care este apoi îmbibat cu un sirop infuzat de portocale. Grecii adoră prăjiturile îmbibate cu sirop! Mai puțin popular poate decât karydopita (prăjitura grecească cu nucă), cred că παντεσπάνι ar trebui să primească cu adevărat mai multă apreciere. Este preparat fără lactate, conține ingrediente simple și ieftine. Adăugarea de apă de floare de portocal este opțională. Dacă vi se pare că iubiți însă acest ingredient, nu ezitați să adăugați. Puteți utiliza, cât mai mult din sirop doriți, în funcție de cât de dulce și de siropat doriți să fie rezultatul final. Țineți cont că la această rețetă siropul  este cel ce îl transformă dintr-un simplu pandișpan în ceva mult mai mult. 
În această rețetă folosesc crema de tartru care  este hidrogenotartatul de potasiu, o sare acidă găsită în mod natural în struguri. În producția de vinuri, forma sa de sedimente se găsește de-a lungul pereților interiori ai butoaielor de vin ca o crustă cristalizată. În coacere, crema de tartru servește ca agent de înmuiere în pulberi de copt. Când faceți bomboane sau glazura, cremă de tartru va da o textură mai cremoasă. De asemenea, va adauga volum la albușurile de ou. Se poate înlocui însă utilizând praful de copt.



Pentru această rețetă vă recomand o tavă rotundă de 22 cm.

 A. varianta portocale

Ingrediente: 6 ouă separate albușuri de gălbenușuri,  1/4 linguriță (1ml) cremă de tartru,  1 cană (250gr.) zahăr granulat, 2 linguri (30 ml) de coajă de portocală rasă, 1 cană (250 gr.) făină , 1/4 linguriță  sare, 1 vârf de cuțit vanilie pudră,  1 lingură (15 ml) praf de copt;    Pentru sirop: 1 1/2 căni (350 ml.) apă, 1 1/2 căni (350 gr.) zahăr, 1 băț de scorțișoară, 1/3 cană (80 ml.) suc de portocale proaspăt stors, 1/2 linguriță (2 ml) apă de floare de portocal opțional.


Mod de preparare:

Pregătiți-vă siropul combinând toate ingredientele într-o cratiță. Aduceți la fiert și apoi reduceți căldura la mediu. Lăsați să fiarbă încet aproximativ 15 minute și apoi dați alături să se răcească.    Preîncălziți cuptorul la maxim. Pregătiți vasul rotund de aprox 22 cm., stropindu-l cu o cantitate mică de ulei vegetal sau spray de gătit. Într-un bol mare, combinați albusurile cu crema de tartru și bateți până se formează vârfurile dure. Dați apoi alături. În alt bol batem gălbenușurile de ou, zahărul și coaja de portocală. Când acest lucru este bine amestecat împreună, încorporați încet albusurile batute și amestecați pentru a se combina. Într-un al treilea bol combinați și amestecați împreună făina, sarea, vanilia și praful de copt. Adăugați acest amestec de făină în vasul care conține ouăle și amestecați bine până când sunt combinate,uniform.
Turnați amestecul în vasul pregătit, dați la cuptor în zona de mijloc și coaceți  pentru 40 - 45 minute (sau în funcție de cuptor, testarea se face cu scobitoarea sau un pai care trebuie sa iasă curate). Când este gata se scoate din cuptor, se lasă la odihnă 5 minute, după care se taie, chiar în vas în bucăti romboidale potrivite ca dimensiune. Turnați acum siropul răcit peste tortul încă cald, asigurându-vă că saturați fiecare parte a tortului. Lăsați-l să se răcească complet și serviți.


B. varianta lămâie


Ingrediente:  5 ouă,1 cană zahăr,1 lămâie cojită, 1 cană făină ,1 linguriță praf de copt,  1 vârf cutit praf vanilie, 1 lingură coniac (opțional); pentru sirop: 1 cană apă, 1 cană zahăr,  suc de la  o lămâie.

Mod de preparare:  Preîncălziți cuptorul la maxim.  Curățați lamâia și dați-o deoparte. Faceți siropul mai întâi. Adăugați apa, zahărul și sucul de lămâie în oală la foc mediu, amestecând până se dizolvă zahărul. Reduceți la foc mic și  lasați timp de 5-6 minute. După aceasta luați de pe foc și dați la rece. Separați gălbenușurile de ou și albusurile. Adăugați zahărul la gălbenușuri și amestecați bine. Bateți albușurile de ou și dați alături. Combinați coaja de lămâie, făina, praful de copt și amestecul de gălbenuș / zahăr - amestecați bine. Adaugați vanilia și coniacul și  amestecați. Adăugați apoi albușurile de ou, amestecați ușor totul până se formează un mix uniform. Se toarnă în vasul pentru tort uns în prealabil. Dați la cuptor timp de 45-55 de minute sau până când culoarea de deasupra devine maroniu auriu și scobitoarea iese curată.  Când ați terminat, scoateți din cuptor și turnați imediat siropul răcoros. Lasați tortul să absoarbă siropul, aproximativ 10 minute.  Lasați să se răcească un pic mai mult după care se poate consuma.

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere