παντεσπάνι este un pandișpan cum îi spunem noi românii. Siropul pentru acest tort este ceea ce îl transformă dintr-un simplu burete în ceva mai mult. m nou pe româneste foarte simplu, cu aromă de portocale, foarte ușor și pufos, care este apoi îmbibat cu un sirop infuzat de portocale. Grecii adoră prăjiturile îmbibate cu sirop! Mai puțin popular poate decât karydopita (prăjitura grecească cu nucă), cred că παντεσπάνι ar trebui să primească cu adevărat mai multă apreciere. Este preparat fără lactate, conține ingrediente simple și ieftine. Adăugarea de apă de floare de portocal este opțională. Dacă vi se pare că iubiți însă acest ingredient, nu ezitați să adăugați. Puteți utiliza, cât mai mult din sirop doriți, în funcție de cât de dulce și de siropat doriți să fie rezultatul final. Țineți cont că la această rețetă siropul este cel ce îl transformă dintr-un simplu pandișpan în ceva mult mai mult.
În această rețetă folosesc crema de tartru care este hidrogenotartatul de potasiu, o sare acidă găsită în mod natural în struguri.
În producția de vinuri, forma sa de sedimente se găsește de-a lungul pereților
interiori ai butoaielor de vin ca o crustă cristalizată. În coacere, crema de
tartru servește ca agent de înmuiere în pulberi de copt. Când faceți bomboane
sau glazura, cremă de tartru va da o textură mai cremoasă. De asemenea,
va adauga volum la albușurile de ou. Se poate înlocui însă utilizând praful de copt.
Pentru această rețetă vă recomand o tavă rotundă
de 22 cm.
A. varianta portocale
Ingrediente: 6 ouă separate albușuri de gălbenușuri, 1/4 linguriță (1ml) cremă de tartru, 1 cană (250gr.)
zahăr granulat, 2 linguri (30 ml)
de coajă de portocală rasă, 1 cană (250 gr.)
făină , 1/4 linguriță sare, 1 vârf de cuțit vanilie pudră, 1 lingură (15 ml)
praf de copt; Pentru sirop: 1 1/2 căni (350
ml.) apă, 1 1/2 căni (350 gr.) zahăr, 1 băț de
scorțișoară, 1/3 cană (80 ml.)
suc de portocale proaspăt stors, 1/2 linguriță (2
ml) apă de floare de portocal opțional.
Mod de preparare:
Pregătiți-vă
siropul combinând toate ingredientele într-o cratiță. Aduceți la fiert și apoi
reduceți căldura la mediu. Lăsați să fiarbă încet aproximativ 15 minute și apoi
dați alături să se răcească. Preîncălziți
cuptorul la maxim. Pregătiți vasul rotund de aprox 22 cm., stropindu-l cu o cantitate mică de ulei vegetal sau spray de
gătit. Într-un bol mare,
combinați albusurile cu crema de tartru și bateți până se formează vârfurile
dure. Dați apoi alături. În alt bol
batem gălbenușurile de ou, zahărul și coaja de portocală. Când acest lucru este
bine amestecat împreună, încorporați încet albusurile batute și amestecați
pentru a se combina. Într-un al treilea
bol combinați și amestecați împreună făina, sarea, vanilia și praful de copt.
Adăugați acest amestec de făină în vasul care conține ouăle și amestecați bine
până când sunt combinate,uniform.
Turnați amestecul în vasul pregătit, dați la cuptor în zona de mijloc și coaceți pentru 40 - 45 minute (sau în funcție de cuptor, testarea se face cu scobitoarea sau un pai care trebuie sa iasă curate). Când este gata se scoate din cuptor, se lasă la odihnă 5 minute, după care se taie, chiar în vas în bucăti romboidale potrivite ca dimensiune. Turnați acum siropul
răcit peste tortul încă cald, asigurându-vă că saturați fiecare parte a
tortului. Lăsați-l să se răcească complet și serviți.
B. varianta lămâie
Ingrediente: 5 ouă,1 cană zahăr,1 lămâie cojită, 1 cană făină ,1 linguriță praf
de copt, 1 vârf cutit praf vanilie, 1 lingură coniac
(opțional); pentru sirop: 1 cană apă, 1 cană zahăr, suc de la o lămâie.
Mod de preparare: Preîncălziți
cuptorul la maxim. Curățați lamâia și dați-o deoparte. Faceți siropul mai
întâi. Adăugați apa,
zahărul și sucul de lămâie în oală la foc mediu, amestecând până se dizolvă
zahărul. Reduceți la foc
mic și lasați timp de 5-6 minute. După aceasta luați de pe foc și dați la rece. Separați
gălbenușurile de ou și albusurile. Adăugați zahărul la gălbenușuri și amestecați bine. Bateți albușurile
de ou și dați alături. Combinați coaja de
lămâie, făina, praful de copt și amestecul de gălbenuș / zahăr - amestecați
bine. Adaugați vanilia
și coniacul și amestecați. Adăugați
apoi albușurile de ou, amestecați ușor totul până se formează un mix uniform. Se toarnă în vasul pentru tort uns în prealabil. Dați la
cuptor timp de 45-55 de minute sau până când culoarea de deasupra devine maroniu auriu și scobitoarea iese
curată. Când ați terminat,
scoateți din cuptor și turnați imediat siropul răcoros. Lasați tortul să
absoarbă siropul, aproximativ 10 minute. Lasați să se
răcească un pic mai mult după care se poate consuma.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere