Ingrediente:
3 cartofi, 2 dovlecei, 2 vinete, saremarină neiodată și piper proaspăt măcinat, ulei de măsline pentru prăjire; Pentru sosul de carne: 1 ceapă sau câteva fire de ceapă verde, 2 linguri ulei de
măsline, 3-4 căței usturoi, cimbru, 1 linguriță zahăr
granulat, ½ linguriță
cuișoare măcinate, 1 linguriță
scorțișoară măcinată, 1 lingură pastă
de roșii, 500 gr. carne tocată amestec porc cu vită, 5-6 roșii
cărnoase tocate, sare marină neiodată și piper după gust, ceva fire de cimbru, o legătură pătrunjel
+1 mărar+1 mentă+ceva frunze de
busuioc tocate fin, un picuț de Ouzo și 100 ml. vin alb sec; Pentru sosul béchamel: 100 gr. unt,4 linguri de făină, 3 cani de lapte (750 ml.), sare marină neiodată și piper după gust, o nucșoară rasă, 100 gr. parmezan răzuit, 2 gălbenușuri de
ou
Mod de preparare:
Se pregătesc legumele, se taie în rondele cartofii și dovleceii și în fellii vinetele ( acestea se dau mai întâi cu sare și se lasă să își lase zeama,după care toate se stropesc cu ulei de măsline se pudrează cu sare piper șsi cimbru și se lasă un pic de o parte. În acest timp preparăm sosul de carne. Puneți o tigaie mare cuprinzătoare la
foc mare și adăugați uleiul de măsline.Tăiați marunt
ceapa și o adăugați în tigaie, împreună cu
usturoiul fin tocat adăugând și cimbrul și zahărul. Se înăbușe pentru 2-3
minute până se caramelizează frumos.Acum adăugați carnea
și amestecați cu o lingură de lemn până se rumenește frumos .dăugați pasta de
roșii amestecând pâna la înglobarea totală a ei. Adăugați acum roșiile
tocate ăi jumatate din verdețuri, +Ouzo si vin și lăsați la foc mic timp de 5-10 minute, până când sosul se
îngroașă. Se scoate de pe
foc și se adaugă restul de verdețuri. Se condimentează cu sare
și piper. Preparați acum sosul béchamel după cum urmează. Puneți o oală la
foc mediu. Adăugați untul și
lăsați-l să se topească. Adăugați prima lingură de făină sși amestecați,adaugați și urmatoarele și la fel amestecați până se inglobează și începe să facă bulburuci. Luați de pe foc și adăugați ușurel prima cană de lapte călduț amestecând continuu și lăsând făina să inglobeze lichidul , astfel încât să nu se formeze
niciun cocoloș, procedați la fel cu a doua cană. Acum puneți la loc pe foc si turnați la fel de uăurel si ultima cană, amestecând in mod continuu.Imediat ce sosul
de bechamel se îngroașă și încep să se formeze bule pe suprafață,
îndepărtați-l de la foc și adaugați sarea, piperul și nucșoara dupa care gălbenușurile batute înainte și la sfarșit brânza rasă. Amestecând foarte ușor cât să se înglobeze toate.
Acum că le aveți pe toate pregatite puteți asambla preparatul.Dar nu înainte de a preîncălzi
cuptorul la 180 * C .În tava de lucru unsa cu ulei ăi pudrată cu pesmet puneți mai întâi cartofii si dati la cuptor pentru 15 minute, urmează apoi vinetele și la sfârșit dovleceii, tot câte 15 minute.Se adaugă 2-3
linguri de sos bechamel în amestecul de carne și se amestecă. Întindeți apoi
carnea peste legume. Acoperiți cu sosul
béchamel, întinzându-l uniform și presărați cu 50 gr. parmezan ras. De decor pe deasupra puneti rondele de roșii. Se coace la cuptor aproximativ 35-40 de
minute. Când este gata, opriți focul și lăsați-l să se răcească în cuptor.
Recomandarea este să mâncați preparatul a doua zi.
Spor la treabă și poftă bună.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere