marți, 24 septembrie 2019

Musaka un pic altfel a la Papagheorghiu


Ingrediente:

1.Pentru sosul de ciuperci




1 ceapă și o legătură de ceapă verde tăiate marunt, 1 cățel de usturoi mărunțit, 2 linguri ulei de măsline de prăjit,  1 kg. ciuperci champignon, 1-3 fire de Apio, 100 ml.vin alb sec, 1 lingură pastă de tomate, 1 linguriță zahăr granulat,  3-4 roșii mari cărnoase sau 400 gr. roșii în tomate, sare marină neiodată și  piper proaspăt măcinat după gust, marar , patrunjel, oregano,busuioc dupa gust.

2.Pentru baza de vinete

2 vinete mai măricele, sare marină neiodată și  piper proaspăt măcinat după gust dat chiar mai multicel ca vinetele absorb,  ulei de măsline extravirgin cât este necesar pentru stropirea lor din belsug. 

3.Pentru stratul de deasupra

1 kg. cartofi albi fierti și pasați, 75 gr. unt, sare marină neiodată și  piper proaspăt măcinat după gust, 150-250 ml. lapte, 1 nucșoară rasă, 1 lingură ulei de măsline extravirgin pentru stropirea pe deasupra, 100 gr. parmezan ras,2 ouă bătute energic, 2 roșii taiate rondele de decor și/sau felii de vinete după preferință.



Mod de preparare:



1. Pentru sosul de ciuperci: Puneți o tigaie la foc mare și adăugați uleiul de măsline, adăugați ceapa și lasați 2-3 minute până se caramelizează ușor. Într-un procesator de alimente adăugați ciupercile, în tranșe și tocați-le cu grija până se descompun în bucăți mici, dar nu pastă. Apoi le adaugați peste ceapă în tigaie. Adăugați și firele de Apio tăiate mărunt și mai lăsați aproximativ 15-20 de minute până se evaporă întreaga umiditate din ciuperci. În acest moment  adăugați vinul și imediat ce s-a evaporat taria alcoolică adăugați și pasta de tomate amestecând pentru înglobare, după care puteți adăuga și zahărul, roșiile tăiate cubulețe, sarea, piperul și frunzele de busuioc mărunțite și toate verdețurile. Dați în acest moment focul mai mic și lăsați timp de încă 4-5 minute.

2.Pentru vinete:  Puneți grătarul la foc mare, tăiați vinetele în felii subțiri  pe lungime datți-le cu sare, piper și  ulei de măsline, lasati-le la odihnă 2-3 minute după care le așezați pe grătarul fierbinte și coaceți timp de 2 -3 minute pe fiecare parte, până când sunt aurii și pătrunse dar nu arse.

3. Piureul de cartofi: După ce au fiert și s-au scurs bine cartofii, astfel încât să se evapore întreaga umiditate, îi adăugați într-un bol și îi faceți piureu. Adăugați untul, piperul, sarea, laptele, nucșoara și amestecați  până când se omogenizează ingrediente. Adaugați la sfârșit două ouă bătute energic și parmezan ras.




4.Asamblarea si coacerea: Ungeți cu  ulei de măsline vasul termoizolant pe care îl veți folosi și puneți feliile de vinete la baza lui. Deasupra vinetelor turnați sosul de ciuperci pe care îl întindeți bine, stropiți cu ulei de măsline puneți câteva frunze de busuioc întregi și adăugați piureul de cartofi. Acoperiți cu  rondele de roșii/ vinete stropiți cu ulei de măsline și dați la cuptor timp de 30-40 de minute. Lasăți preparatul să se răcească și serviți-l.
 

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere