În
Grecia antică de acum multe de secole, oamenii se adunau pentru a viziona
spectacole de teatru. De pe scena teatrului atenian, personajele ne
vorbeau deseori și despre mâancare. Personajele comediei antice
grecești (din piesele unor autori, cum ar fi Cratinus și Magnes) sunt de acord
că nu există nimic mai gustos decât τηγανίτες-Tiganites! Putem concluziona
că acestea nu sunt o invenție a bucatarilor moderni ci îndulceau și diminețile
grecilor antici, ca un preparat preferat de mulți pentru micul dejun, fiind
pregătite foarte devreme dimineața, în zori. Așa cum am mai spus, cea mai veche
referință disponibilă este de la un vechi poet comic atenian, numit Cratinus,
care descrie aburul care se ridica din clătitele calde dimineața; clătite
servite cu miere turnată pe deasupra dar și cu fructe și nuci. Pe insula
Corfu (Kerkyra) există chiar și un festival religios pe 12 decembrie, în
cinstea patronului insulei Sfantul Spiridon, când se servesc așa numitele
"Tiganites tou Aghiou" adică “Clatitele sfântului”. Rețeta
antică folosea doar un amestec simplu de făină și apă. Cu toate acestea, se
poate adăuga și miere - suficientă pentru transformarea unei clatite simple într-o
delicatesă caldă care "ridica roua aburului", conform unuia dintre
personajele lui Cratinus. Deși susanul nu este menționat explicit în textele
originale, consider ca ar fi un bun supliment fiind folosit foarte des în
bucatăria anticăa grecească. Tigăile de prajire au fost, deasemenea, cunoscute
in Grecia antică.Ele purtau denumirea de Tigáni (greacă: Τηγάνι ). Probabil că la
începuturi nu aveau dezvoltate încă sobele de gătit, gătind pe vetre deasupra
focului, iar mai târziu dezvoltând cuptorul cu încarcare frontală.
Istoricii gastronomici consideră că, grecii au dezvoltat în mod semnificativ
producerea aluaturilor inclusiv cele de pâine. Cuptoarele de pâine cu
incarcare frontală au fost dezvoltate tot in Grecia antică. Grecii au creat o mare
varietate de aluaturi, forme de pâine și stiluri de servire a pâinii împreună
cu alte alimente.
Data viitoare când vă așezați în fața unei tigăi de clătite puteți să vă
gândiți la cât de puține lucruri s-au schimbat din timpul lui Socrate.
Aici un link despre clătite pe tot mapamondul.
Aici un link despre clătite pe tot mapamondul.
Mai jos voi
da câteva variante de preparat clătite.
Rețeta 1
Ingrediente:
500 ml
apă calduță, 400 gr.faină, ulei de masline extravirgin 100 ml , 1 linguriță de
sare, 2 lingurițe de zahar, 1 ½ linguriță de drojdie uscată, miere de cimbru,
susan și nuci la alegerea dvs.
Mod de
preparare:
Se dizolvă
drojdia în apă calduță, după care adaugați uleiul de măsline, sarea și zaharul.
Adăugați apoi făina la acest amestec lichid (Pentru a realiza un aluat corect, puneți făina
puțin câte puțin în lichid și nu invers. Făina se dizolvă mai ușor și nu lasă
cocoloașe. Dacă vă place și nu sunteti alergic la susan, puteți adăuga 2/3
lingurițe în aluat. Va oferi un gust deosebit, foarte caracteristic pentru
deserturile grecesti).Amestecati. Lasați timp de 20-30 minute în mediu cald.
Puneți pe foc tigaia de clătite și ungeți-o cu ulei de măsline, iar atunci când
este incinsă bine puneți cu un polonic din aluat în mijlocul ei. Cu o spatulă
neteziți spre margini și asteptați până când partea inferioară este aurie, după
care veți face și cealaltă parte. Turnați miere pe partea de deasupra atunci
cand clatitele sunt inca fierbinți. Puteși adăuga deasemenea și: susan, stafide
sau alte fructe după plac.
Rețeta 2
Ingrediente:
1 cană (250
ml.) faină integrală, 1 cană (250 ml.) de lapte
1 ou, 1
lingură (15 ml) ulei de masline extra virgin, 1 lingurita praf de copt
(optional daca vreti sa fie mai pufoase), ½ lingurita sare , ulei de
masline pentru prajire, miere de cimbru din Grecia , fructe proaspete si
/ sau nuci pisate sau ce va mai place
Mod de
preparare:
Combinați
făina, praful de copt (opțional) și sarea într-un bol . Într-un alt bol bateți
energic oul, după care adăugați uleiul de mpsline și laptele și amestecați bine.
Acum puteți răsturna amestecul lichid cu porția peste amestecul de făină
amestecand pentru combinarea ingredientelor. Dacă preferați o clatită mai subțire,
adăugați un pic mai mult lapte la aluat. Încălziți bine tigaia de clătite punând
și ceva ulei de măsline, la foc mediu. Odată ce uleiul s-a incins puteți
răsturna cu polonicul în centrul tigaii din aluatul pregătit netezindu-l apoi
spre margini. Când marginile încep să se usuce și apar bule, întoarceți
pentru a se putea face și cealaltă parte. Serviți fierbinte cu unt și miere .
Puteți adăuga, de asemenea, niște nuci pisate și ceva scorțișoară.
Rețeta 3
Ingrediente:
200 gr.
iaurt grecesc, 2 ouă, 50 ml. ulei vegetal, un vârf de cuțit sare, putin extract
de vanilie, 1 linguriță zahăr , 200 gr faină, 1 linguriâă de bicarbonat de
sodiu, 50 gr. unt, sirop de miere sau miere pentru servire și
fructe sau semințe după gust.
Mod de
preparare:
Într-un bol
mare, amestecați iaurtul, oul, uleiul, un vârf de sare, vanilia ăi
zahărul până se combină complet. Adaugați făina, bicarbonatul și amestecați
ușor doar pentru a se combina, fară a amesteca ănsă prea mult. Încălziți
tigaia de clătite cu o lingură de unt și incepeți coacerea clătitelor la foc
mediu la fel ca in rețetele de mai sus. (sunt gata atunci când nu
se mai vor lipi de tigaie și se pot întoarce ușor). Când sunteți gata,
transferați clătitele pe un platou de servire. Serviți cu miere, nuci, fructe,
sau orice altceva ce vă poate plăcea.
Rețeta 4
Ingrediente:
250 ml.
lapte, 200 ml. apă minerală cu bule, 2 ouă, un vârf de cuțit sare, putin
extract de vanilie, coaja de lamaie rasă, 1 linguriță zahăr , 200 gr .făină sau
cât este necesar, 20 ml. ulei masline extravirgin, 50 ml. ulei vegetal sau cat
este necesar, pentru servire miere, dulceață de visine sau alta după plac
sau fructe sau semințe după gust etc.
Mod de
preparare:
Într-un bol
mare, bateți energic ouale, adaugați laptele continuând baterea după care prin
ploaie adaugați făina până se ingroașă un pic. Acum puteți adăuga și apa
minerală, zaharul, sarea, coaja rasă de lămâie vanilia și puțin ulei de măsline
(opțional puteți adăuga și scorțisoară și semințe de susan) și continuați să
amestecați până se combină complet. Încălziîi tigaia de clătite cu o
lingură de ulei vegetal iar când acesta este bine încins începeți coacerea
clătitelor la foc mediu la fel ca in rețetele de mai sus. (sunt
gata atunci cand nu se mai vor lipi de tigaie și se pot întoarce usor). Când
sunteți gata, transferați clatitele pe un platou de servire. Serviți cu
dulceață,miere, nuci, fructe, sau orice altceva ce vă poate plăcea.
Rețeta 5
Ingrediente:
2 ouă separate
gălbenușurile de albușe,1 cană si jumatate de făină cernută cu o lingură de
mălai+1 lingură de zahăr+1/2 linguriță de praf de copt +1/2 linguriță
bicarbonat, 2 căni de lapte bătut, ceva apă minerală cu bule, coajă de lamâie
rasă și ceva esență de rom si vanilie.
Mod de
preparare:
Începeți cu
separarea gălbenușurilor de albușe. Bateți albușele până se întăresc bine după
care gălbenușurile până se îngroașă. Adăugați la gălbenușuri când din amestecul
de făină când laptele, când stropul de apă minerală. Când terminați, adăugați
treptat și albușele si înglobați-le ușor. La sfârsit adăugați și aromele.
Lasați la rece cel puțin o oră după care puteți începe prăjirea.
Rețeta 6
Ingrediente:
400 ml. lapte, 4 ouă întregi,+2 gălbenușuri
separat, 1 vârf de cuțit de sare, 175 gr. făină, unt clarificat pentru uns tava.
Mod de
preparare:
Ouăle
+galbenușurile și sarea se amestecă
bine cu jumătate din lapte. Se cerne apoi pe desupra puțin câte puțin amestecând
continuu făina. Restul de lapte se adaugă la sfârșit dar nu tot odată. Se lasă
la rece 1 oră și se prăjesc în tava de clătite unsă cu unt clarificat.
Ingrediente:
Kali Orexi!
Poftă Bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere