Archestratus poet
grec antic din Syracusa - Sicilia , care
a trait la mijlocul secolului al IV-lea i.e.n., fiind comparat cu zeul Daedalus
in gastronomie a scris in hexametere poemul Hedypatheia ("Viața luxului ")-cunoscut
doar din citatele altor autori. In acest poem el sfatuia
cititorul sa gaseasca cele mai bune mancaruri doar in lumea mediteraneana.Un citat de-al lui spunea ca :
"Uitati de alt desert, exista doar unul: tortul de branza athenian cu
miere de Attica din zona montana Hymettus". De la de la celebrul Athenaeus of Naucratis se pastreaza prima reteta de tort de
branza, (in acest timp, grecii servisera insa in mod sigur acest tort de peste
2000 de ani, dar aceasta este cea mai veche reteta greaca supravietuitoare). Reteta greceasca originara era simpla: se freca usor branza pana cand era
pastoasa si fara cocoloase, se amesteca apoi intr-un vas de alama cu miere si
faina de grau . Dupa aceia se incalzea la caldura toata o data (dar nu pe foc sau in cuptor)
pana se legau ingredientele, apoi era lasata la racire inainte de servire.
Arheologii au dovada ca primul tort de branza a fost facut in insula Samos, dar
si ca aceasta reteta a fost servita la primele Jocuri Olimpice din 786 i.e.n.
pentru a da energie sportivilor.

Uite mai jos o reteta mai apropiata de cea antica:
Ingrediente: 4 oua la care sunt separate albusurile de galbenusuri, 1/2
ceasca de miere,1 lamaie, suc + coaja rasa, 1/2 ceasca de faina Spelta, 500 gr.
branza de vaci, 1 cana iaurt; pentru crusta de pe marginea vasului de copt:1
bucata paine uscata (gen biscotti) sau pesmet, 1/4 cana de nuci macinate sau
migdale, 2 linguri de ulei masline, o mana de stafide


.
Spor la treaba si stati aproape ca mai urmeaza bunatati.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere