Candales (in greceste Κανδαύλης, Kandaulēs), cunoscut si sub
numele de Myrsilos (Μυρσίλος), a fost un rege al vechiului regat Lydia, din 735 î.H. pană în 718 î.Hr. Conform
scrierilor poetului Hipponax din Ephesus , si de mai tarziu ale bizantinului Ioánnis Tzétzis, se
presupune ca numele sau ar insemna "caine ciudat" printre locuitorii
acestui regat din vechime. Numele sau
este deasemenea la originea termenului candaulism, care desemneaza si o
practica-fantezie sexuala atribuita lui prin legenda.
Regatul Lydia a existat de la aproximativ 1200 i.en pana la
546 i.H. ajungand chiar ca in secolul al
VII-lea i.en, sa acopere toata Anatolia occidentala.
Dar sa revenim la gastronomie.
Lydienii vorbeau de asemenea
despre un preparat numit kandaulos, despre care se spune ca exista in trei
variante. Hegesippus din Tarentum spune
ca una dintre variante era preparata din
carne fiarta, bucatele de paine prajita,
branza Frygiana, anason s i bulion de carne cu grasime.
Acest termen legat de numele regelui apare si in prima carte
de bucate cunoscuta in istorie cea greco -egiteanului Athenaeus of Naucratis : The Deipnosophists
sau The Deipnosophists-Or Banquet Of The Learned Of Athenaeus explicand astfel
reteta aparuta deci in Grecia antica. Acest preparat denumit kandaulos era o
combinatie de carne la gratar, pita greceasca, branza si marar conform acestui
autor. Dar exista si varianta dulce denumita cu acelasi termen dar stiuta si ca
varianta plakous --πλακοῦς care ar cam fi stramoasea placintelor de astazi .
Aceasta se facea din mai multe straturi de aluat amestecate cu un amestec de
branza, lapte si miere si aromatizata cu frunze de dafin, apoi coapte si
acoperite cu miere. Ce au in comun cele doua retete denumite la fel habar nu am
sa va spun. In unele scrieri ramase din acele timpuri cum ar fi cele ale
lui Photius si Eustathius din Thessalonic apar din cand
in cand cu doua denumiri totusi Kandaulos-κάνδαυλος pentru varianta cu carne si
kandylos-κάνδυλος pentru varianta plakous dulce . DAr ca sa va mai incurc un
pic apare si denumirea kondylos -κόνδυλος
in comedia lui Aristophanes-Pacea. si ca
sa va incurc si mai tar se pare ca exista si a treia varianta de reteta dar pe
care nu am gasit-o prezentata in amanunte nicaieri ci doar mentionata.
deasemenea nu se stie exact cand aceste retete au fost preluate in bucataria
elena continentala, dara daca ne gandim ca in lucrarea mentionata mai sus a lui
Arisstophanes era mentionat acest fel de
mancare se poate presupune ca audienta
din secolul al 5-lea gustase deja sau cel putin era constienta de existenta ei.
Deasemenea cum am mai mentionat, suntem clar convinsi din
textele pastrate de existenta a mai mult de o varianta. Din pacate, autorul
lui Deipnosophists descrie o singura reteta a carei caracter diferentiat spunea
el era adaugarea de carne. A doua varianta va fi bine documentata in secolul al II-lea e.n. de Ioulios Polydeukes (Julius Pollux) si
mentionat in lexicoanele scrise de Hesychius of Alexandria in secolul V-VI e.n.
Datele pastrate arata ca a doua reteta se refera la o varianta dulce. Din
pacate, nu stim nimic despre caracterul celui de-a treia varianta.
Photius descrie al doilea tip ca un fel de mancare preparat
cu με δις κρέσω και ρήττου και τυροού (me dis kréso kai ríttou kai tyrooú),
adica cu bucatele de paine si branza . Este regretabil faptul că eruditul nu da
nici un detaliu despre felul de carne folosit de greci pentru cealalta
varianta.
.Reteta lui Hegesippus arata ca se folosea carnea de iepure
preparaa sau fiarta anterior adaugarii la preparat el incluzand inclusiv
folosirea stocului (zemii) de carne( dzomós -ζωμός). De asemenea, putem
presupune ca se folosea o carne nu prea slaba deoarece dzomós este destul de
gras. Toti autorii informeaza ca o cantitate adecvata de branza frygiana era
adăugata, la preparat. Branza frigiana era o varietate speciala produsa
dintr-un amestec de lapte de magarita si de iapa. Aceasta branza era asa de
renumita incat a fost mentionata chiar si de
Aristotel .
Am mentionat mai sus ca la reteta se foloseau bucatele de
paine. Formularea sugereaza ca aceasta
era maruntita sau razuita.Artemidor din Efes
mentiona ca s-ar fi folosit un fel de paine numi "knestós
ártos" . De se adauga paine? La fel ca si in varianta dulce unde se adauga
amylum -μυλον-amidon asa cum spunea Pollux,
scopul era de a ingrosa fara modificarea gustului sau texturei finale.
Reteta: Kandaulos
Piept de miel 1 kg. - dezosat si taiat cubulete
200 gr. branza feta
100 gr. crutoane de paine ideal a fi dintr-o lipie
1 lingura seminte de marar -zdrobite
1 lingura marar proaspat tocat
1 lingura de arpagic tocat
Acoperiti cuburile de carne miel si semintele de marar cu
apa puneti la foc si aduceti la fierbere. Scadeti puterea focului la mediu si
fierbeti pana cand carnea este moale. Taiati branza in cuburi si adaugati-o
peste carne dupa care amestecati cu crutoanele (sau pesmet) . Lasati timp sa se
ingroase supa, apoi adaugati sare si ierburi tocate si serviti.
Bineinteles ca nu veti mai gasi sa serviti aceasta reteta ca
in vremurile antice. Dar sa va mai spun ceva la incheiere. Cu totii cand
mergeti in Grecia ati mancat Souvlaki sau Gyros.
Originile Gyrosului se pierd în ceata timpului, dar despre
souvlaki nu exista nici o indoiala , se considera ca el a aparut pentru prima
data în Grecia antica, așa cum a fost dovedit de o reteta din acea vreme. Cum credeti ca se numea ??????????
Ei bine numele era "kandaulos" si era cam ca si
azi o combinatie de carne la gratar, pita, branza si marar . Peste secole gasim
referiri la vanzatorii stradali care vindeau souvlakia cu pita in
Constantinopol, capitala Bizantului. Primele magazine de souvlaki din Grecia au
aparut în Livadia în 1951. Astazi se gaseste cam peste tot fiind unul dintre cele mai cunoscute alimente
grecesti, un termen care invoca Grecia la fel de mult ca Acropole, Partenon,
Retsina Tsipouro si Ouzo.
Souvlakia sunt cuburi mici de carne de porc filetate pe un
mic stick de lemn ("souvla"), cunoscut si sub numele de
"kalamaki". Termenul "kalamaki" se aplica in egala masura
si suvlaki-ului.
Hai sa vedem cum comandati la magazinul de
souvlaki-Souvlatzidiko. Nu uitati ca cele care vand Gyros se numesc :Gyradiko.
Tineti cont ca in Atena veti folosi mai mult termenul
Kalamaki sinonim al souvlaki-ului.
Se poate comanda :
Souvlaki-merida sau Souvlaki pita
Merída - portie. este
servit ca o farfurie plina servita cu
cartofi prajiti, legume, sos , pita. De obicei se compune din ingredientele
unei souvlaki-pita (a se vedea mai jos), dar se aseaza pe o farfurie, in loc sa
fie infasurate impreuna
Souvlaki pita- Pita este o formă de paine rotunda cu un
diametru de aproximativ 15 cm utilizata
pentru a infasura souvlaki sau giros. Acesta vine pre-coapta si va fi
suplimentar tinuta pe gratar pe picaturile de la carne, chiar inainte de
servire.
"ena kalamaki
parakalo" (un calamaki vă rog), veți obține o suvlaki si o felie de paine.
"ena kalamaki me
patates", souvlaki-ul dvs. va fi insoțit de cartofi prajiti.
"ena souvlaki pita", veți obține souvlaki (fara
stikul de lemn, desigur) in pita, cu
toate cele la cerere tzatziki, roșii, ceapa si cartofi. Acest lucru este valabil
numai in Creta, la fel cum in Atena nu obțineti cartofii dacac nu ii cereti.
Daca sunteți
vegetarieni nu va faceti griji, cereti doar o "patatopita", o pita
fara carne, dar cu tzatziki, rosii, ceapa si cartofi.
Iata cum sa va faceti acasa:
Souvlaki cu carne de porc : Cumparati friptura de porc si
taiati-o in cuburi mici. Marinati-o în ulei de masline, oregano, cimbru si
putin otet timp de 8-10 ore.Adaugati sare si piper dupa gust atunci cand este gata dupa care
introduceți bucatile de carne pe frigarui de souvlaki. Aveti grija sa nu fie
flacara prea mare la grill sau caldura prea mare deoarece carnea se va
usca.Puteti, de asemenea, sa puneti la sfarsit si pita si sa adaugati ce va doriti:niste rosii, ceapa
serviind carnea suvlaki astfel gatita cu tsatsiki si cartofi prajiti ( unii
folosesc si mustar sau ketchup.)
Cam atatea pentru astazi, urmariti va rog in continuare voi
veni si cu alte informatii
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere