Ingrediente: A. Pentru Aluat- 500 gr. făină de patiserie + 50 gr. pentru maia, 150 gr. miere, 150 ml. apă, 1,5 linguri zahăr tos, 150 gr. unt, 2 ouă, coaja de portocală bio rasă, 15 gr. drojdie, 10 gr. machlepi (μαχλεπι {https://en.wikipedia.org/wiki/Mahleb}), 1/2 baton vanilie, 1.5 gr. mastic pisat bine, 1 vârf de cuțit sare; B. Pentru umplutură- 150 gr. de ciocolată menaj tocată, 100 gr. Buttermilk {βούτυρο γάλακτος-voútyro gálaktos (https://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=el&u=http://www.optima.gr/product/ipiros-voutiro-galaktos-liomeno/&prev=search)} la temperatura camerei (în bucați), 45 gr. zahăr tos, 30 gr. cacao, 250 gr. nuci tocate; C. Pentru sirop- 60 gr. zahăr tos, 160 ml. apă.
Mod de preparare:
Puneți într-un bol, drojdie și făină+ 50 gr.lapte călduț. Amestecați cu o lingură și apoi acopereți amestecul cu făina rămasă (aruncată pe deasupra). Se lasă să crească pentru cam o jumătate de oră. Între timp, puneți zahărul și condimentele (machlepi, vanilie, mastic) într-o râșnită și măcinați bine până devin praf (același lucru se poate face și într-un mojar). Într-o tigaie, se încălzește ușor mierea, 100 gr. unt, coajă de portocală și amestecul de condimente cu zahărul până se topește untul, dar atenție fără a se arde, ci doar înmuia. Apoi îndepărtați de la căldură și adăugați ouăle. Răsturnați apoi, împreună cu amestecul de maia în mixer unde amestecați la viteză redusă până când puteți lua amestecul de pe pereți. Aproximativ 5 minute. La sfârșitul celor cinci minute adăugați 50 gr. unt rece în bucăți, în timp ce încă amestecați. După ce puneți și ultima bucată de unt scoateți aluatul din mixer așezați-l pe un platou de lemn, înveliți-l cu un prosop și lăsăți-l să crească (dar nu la loc prea cald) timp de aproximativ 1-2 ore. Când a crescut suficient, împărțiți aluatul în două. Pregătiți amestecul de umplere prin topirea ciocolatei pe bain-marie împreună cu voútyro gálaktos. Se amestecă bine, se adaugă zahăr și cacao. Împărțiți amestecul în jumătate. Toacați mărunt nucile. Luați aluatul și întideți-l de câteva ori, ajutându-vă cu făcălețul și făină suplimentară. Puneți bucățile una peste altă , întindeți și desfaceti din nou de câteva ori. După ce faceți acest procedeu de 4-5 ori împărțiți aluatul în două și cu ajutorul unui sucitor dați formă unui dreptunghi. Cu ajutorul unei spatule întindeți amestecul de ciocolată și turnați peste, nucile tocate. Roluiți pe partea îngustă. Apoi, puneți ruloul, timp de 10-15 minute în frigider pentru a se așeza umplutura. Scoateți și cu un cuțit tăiați în două de-a lungul aluatului. Puneți împreună cele două piese și faceți o împletitură (atenție marginile în sus să nu curgă umplutra). Așezați în formă de cozonac. Faceți același lucru cu cealaltă jumătate de aluat. Lăsăți în formă să crească timp de 30 minute la 1 ora și apoi coaceti la 180 de grade timp de 20-30 minute. Dacă vrem să însiropam cozonacul nostru, pregătiți între timp un sirop cu zahăr și apă. Se toarnă peste cozonac, când este scos din cuptor. Se lasă să se răcească complet, apoi se taie.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere