miercuri, 28 iulie 2021

Ντομάτες Γεμιστές Με Κίμα-Beef kapama Ntomátes Gemistés Me Kíma-Roșii umplute cu carne în stil grecesc

Roșiile umplute cu carne, sunt una dintre cele mai  populare mâncăruri grecești de vară. Sunt umplute cu carne tocată, orez și ierburi aromate. Bineînțeles ca s-ar putea folosi și alte legume: ardei, dovlecei, vinete dar și ceapă. Acest fel de mâncare poatet fi servit ca fel principal dar și ca aperitiv. Este delicios atât cald cât și rece. Pentru poftă puteți adăuga pe deasupra un picuț de iaurt. 

Ingrediente: 8-10 roșii  mari coapte (dar ferme)+ 1 roșie  coaptă bine cu multă pulpă tocată mărunt, 1 lingură zahăr sau una de miere de cimbru, 2 linguri de ulei de măsline + extra, 2 cepe albe dimensiune medie tocate mărunt, 3-4 căței de usturoi tocați mărunt, 250 gr. carne de vită/miel/ porc ( sau amestec) slabă tocată, 75 gr.  orez cu bob lung, 1 lingură pastă de tomate, ½ pahar cu vin alb sec ( se poate înlocui cu apă sau zeamă de pui), ½ linguriță de scorțișoară măcinată, o nucșoară rasă, pătrunjel tocat+ mentă proaspătă tocată+ mărar tocat, sare marină neiodată și piper negru proaspăt măcinat după gust, 2-3 cartofi mari albi curățați de coajă și tăiați în pene (prăjiți mai întâi în puțin ulei de măsline pentru a-i rumeni).

Mod de preparare:

Spălați roșiile și cu un cuțit ascuțit tăiați câte un capac în partea de sus. Cu o linguriță mică, scoateți cu grijă pulpa într-un castron. Amestecați apoi pulpa cu roșia tocată. Lăsați roșiile cu gaura în jos, pentru a le scurge câteva minute până când pregătiți umplutura. Încălziți jumătate din ulei și înăbușiți ceapa și usturoiul, adăugați zaharul sau mierea de cimbru și mai apoi pasta de tomate, iar mai apoi  adaugați și carnea tocată. Gătiți până se rumenește frumos pe toate părțile după care adăugați și orezul, continuând amestecarea. Adaugați apoi și piureul de roșii, gătiți încă câteva minute și turnați  vinul sau apa sau stocul de pui, lăsați să vina la fierbere, apoi condimentați cu scorțișoară, nucșoară, sare și piper. Fierbeți timp de 8-10 minute sau până când lichidul este absorbit. Scoateți de pe foc și amestecați ierburile, gustați și reglați condimentele. Presărați cavitățile de roșii cu puțin zahăr și așezați-le strâns împreună într-un vas rotund de teracotă sau într-un vas de copt. Umpleți roșiile cu amestecul preparat și puneți capacele, (trebuie să puneți roșiile strâns în vasul folosit). Între ele așezați  cartofii în prealabil un pic prăjiți. Stropiți cu ulei de măsline,  condimentați cu sare și piper și coaceți într-un cuptor preîncălzit 190 gr. C timp de 40 -45 minute sau până când roșiile și cartofii sunt făcute. 

 

Spor la treabă și poftă bună!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere