Ingrediente:
1 cutie foi
lasagna cam 500 gr. din cele care nu trebuie pre-gătite înainte, 1/4 cană ulei de
măsline extravirgin grecesc, cinci fire de ceapă verde și trei fire de usturoi verde, 300 gr. spanac congelat sau proaspăt de preferat, o legătură de mărar, 1 linguriță
nucşoară rasă, 1 cutie 250 ml. smântână gătit, 100 gr. de unt, 1/2 cană
făină, 8 căni de lapte, 1 cană de Kefalotyri mărunțită (sau mizithra sau parmezan), 2 gălbenușuri,300 gr. Feta, sare marină neiodată și piper
după gust
Mod de preparare:
Încălzim cuptorul la maxim. Tocăm ceapa verde și usturoiul și le înăbușim într-o tigaie în care am pus ulei de măsline. Apoi se adaugă spanacul
decongelat in prealabil sau spanacul proaspăt fiert si scurs bine împreună cu mărarul tocat și 1/2 linguriță nucşoară. Continuăm sotarea încă câteva minute (2-4). După acest timp se adaugă
smântână, se amestecă bine cu o spatulă, se mai ține doar scurt pe foc și se dă la o parte. Într-o crăticioară cu coadă topim untul la foc mediu, adaugăm făina în ploaie și treptat, amestecăm bine cu telul să nu producem cocoloașe
și ținem la foc mic 3-4 minute, după care adăugăm încet
laptele amestecând constant. După adăugarea laptelui și după ce sosul începe să se îngroașe, se adaugă restul de nucșoară și
1/2 din cantitatea de Kefalotriori. Continuăm să
amestecăm până când consistența devine a ciulamalei grosuțe. In acest moment adăugăm rapid gălbenușurile amestecăm și oprim focul. Intr-un vas de sticlă termorezistent uns cu ceva ulei de măsline începem montarea preparatului. Întindem un strat ușor de sos bechamel pe partea de jos, după care așezăm 1 strat
de foi pe care le ungem cu cu sos bechamel, după care adăugăm 1/3 din
amestecul de spanac peste și 1/3 Feta sfărâmată în prealabil cu furculița. Se vor repeta acești pași până la partea de sus a vasului. După ce ați
terminat de construit lasagna, presărați cu Kefalotyri rămas și dați la copt în cuptor în partea lui de mijloc, cu focul dat acum la mediu . Trebuie să stea cam 35-45 de minute sau până când observăm ca se transformă în partra superioară în maro auriu fără să se ardă (totul este în funcție de cuptor).
Este bine sa nu serviți chiar imediat și să lăsați un picuț să se așeze.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere