μεζέδες/ορεκτικά
mezedes/orecktika
Aperitive
Va urma........
Aperitive
1.
Μπακαλιάρος-Bakaliáros- Cod
prajit
2.
Λαχανικά τηγανητά (κολοκυθάκια , μελιτζάνες, πιπεριές ή
μανιτάρια)-Lachaniká tiganita
(kolokythákia , melitzánes, piperiés í manitária)-Legume fripte
(dovlecei,vinete,ardei,ciuperci)
3.
ντάκος-Dakos-este un
aperitiv cretan compus dintr-o felie de paine uscata sau de orz
(paximadi), acoperita cu roșii tocate si branza feta sau mizithra faramitata si
aromatizata cu ierburi, cum ar fi oregano uscat. Se pot adauga de asemenea,
masline .
4.
ντολμαδακια-ntolmadakia
-sarmalute in foi de vita (ca o curiozitate in Grecia antica erau cunoscute ca
( "φυλλας" <φυλλων-φύλλον=
frunza>fyllas" <fyllon-φύλλον= frunza)
5.
Φαβα-Fava: piure de
mazare galbena provenita din Santorini
6.
Γαρίδες
Σαγανάκι:-Garides Saganaki-creveti in sos de tomate picant si branza Feta
7.
Γάβρος-Gavros - Hamsie
8.
χωριάτικη σαλάτα choriatiki salata - Salata taraneasca (asa cunoscuta salata greceasca)
9. Χόρτα- Horta- o salata delicioasa cu verzituri
salbatice sau crescute prin gradina asezonata cu ulei de masline si zeama de
lamaie.
10. καλαμαράκια- kalamarakia- calamar
11. Λαχανοσαλάτα - Lahanosalata- salata de varza
12. Μελιτζανοσαλάτα - Melizanosalata- salata de vinete
13. Σαγανακι- Saganaki-Branza fripta. Numele
acestui preparat vine de la cel al tigaii in care este preparat, numita
saganaki,un diminutiv al cuvantului sagani care vine de la cel turcesc
sahan /arab, Este de fapt o tigaie cu două manere in carecse prajeste
preparatul. Se foloseste de obicei, graviera, kefalograviera, halloumi,
kasseri, kefalotyri sau branza de lapte de oaie. Branza se topeste intr-o
tigaie mica pana cand este gata si face bule; este servita cu suc de lamaie si
piper si paine.
14. μπουγάτσα - Bougatsa-Se spune că Bougatsa provine din orașul Serres, adusa de imigrantii
din Constantinopole si este cel mai popular desert alaturi de τρίγωνα
πανοράματος (trigoanele de Salaok) in Salonic. In Chania, se numeste
"bougatsa Chanion" și este facuta in magazine speciale cu produse
de patiserie, de obicei deschise de dimineata devreme pana la pranz. Cea
mai obisnuita umplutura este crema dulce de semolina (gris). Mai putem
gasi umpluturi savuroase cu branza mizithra sau carne tocata.
Gustul variaza intre regiuni a. De exemplu, bougatsa în Veria este foarte
dulce si plina de crema, in timp ce in Salonic este crocanta si nu prea dulce.
15. Μυζηθροπιτάκια-Myzithropitakia-O reteta din Santorini cu branza
proaspata si unsa cu miere locala.
16. Κρεατοπιτα -
Kreatopita-Placinta cu carne
17. Γαλατοπιτα - galatopita-placinta cu crema de lapte
18. Τυροκαυτερη-Tyrokafteri-
pasta de branza. Se regaseste si sub numele de Ktipiti
( χτυπητή) .
19. Ταραμοσαλατα-Taramasalata-salata de icre
20. Τυρόπιτα - Tiropita- Placinta cu branza
21. Σπανακοπιτα - Spanakopita-Placinta
cu spanac
1.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere