Se
spune că Alexandru Marghiloman (1854-1925), om politic, jurist, lider
conservator şi unul dintre cei mai mari moşieri ai ţării, era un mare
băutor de cafea. Într-o zi, când se afla la vânătoare, a cerut să i se
facă una. Nefiind pregătit cu toate cele trebuincioase unei cafele,
valetul a improvizat, punând, în loc de apă, coniac. Astfel s-a născut
"marghilomana". După Primul Război Mondial, la Capşa, rafinaţii
aristocraţi cereau "un marghiloman", "două marghilomanuri" sau "o
marghilomană". Tot în acele vremuri, la Hanul lui Manuc, în "Sala
Domnească", unde aveau loc baluri mascate şi serate mondene, la care se
serveau platouri cu peşte sau cu felii de friptură rece de mistreţ,
însoţite de vin alb sec şi vin negru, cafeaua Marghiloman era la mare
cinste.
"Marghilomana" este, de fapt, o cafea turcească, fiartă cu rom sau coniac. Era servită în ceşti foarte mici, fără toartă, cunoscute sub numele de "filigeană". Cafeaua se fierbea în ibrice aşezate pe nisip încălzit cu cărbuni. În filigeană, boierul Marghiloman adăuga un strop de rom Jamaica sau de coniac foarte fin.
"Marghilomana" este, de fapt, o cafea turcească, fiartă cu rom sau coniac. Era servită în ceşti foarte mici, fără toartă, cunoscute sub numele de "filigeană". Cafeaua se fierbea în ibrice aşezate pe nisip încălzit cu cărbuni. În filigeană, boierul Marghiloman adăuga un strop de rom Jamaica sau de coniac foarte fin.
Astăzi,
există mai multe feluri de a prepara această cafea, nelipsit din toate
fiind romul sau coniacul. La foc mic, se pun la fiert într-un ibric 100
ml de coniac şi două linguriţe de zahăr. Când amestecul dă în clocot se
adaugă şi trei linguriţe de cafea. Se trage ibricul, se acoperă şi, după
circa 2-3 minute, când cafeaua cade la fund, licoarea rezultată se pune
într-o ceaşcă.
Un
alt mod de preparare constă într-o ceaşcă cu apă, care se pune la
fiert, tot în ibric, cu o linguriţă de zahăr. Când apa dă în clocot, se
adaugă romul şi cafeaua. Se serveşte fierbinte, eventual cu un trabuc, o
data pe zi, la ora 17.
Spor la treaba si la savurat!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere